$
אלכוהול

רב יינן

ויקטור שונפלד מסכם 20 שנה כיינן הראשי ביקבי רמת הגולן, וזכייה בתחרות היין Vinitaly. ל"כלכליסט" הוא מסביר למה הפופולריות של היין בישראל לא תרמה להעלאת הצריכה, ולמה המיצוב של סדרת גולן פחות טוב משל ירדן

עמית יריב 11:2025.05.11

עשרים שנות ותק הן לא דבר שאפשר לזלזל בו בכל ענף, ועשרים שנה של יינן ראשי ביקב מסחרי גדול הן בהחלט הישג ראוי לציון. את ההישג הזה חוגג ויקטור שונפלד, היינן הראשי של יקבי רמת הגולן. לצד הרמת הכוסית המתבקשת, הוא אוחז בזכייה המרשימה בתואר היקב הטוב ביותר בתחרות היין היוקרתית Vinitaly, שמתקיימת מדי שנה באיטליה. בראיון ל"כלכליסט" הוא מדבר על היקב ועל ענף היין הישראלי.

 

ענף היין מתפתח, כותבים עליו ומדברים עליו יותר, ובכל זאת נתוני הצריכה נשארים פחות או יותר כפי שהיו. למה?

"זו שאלה גדולה, ואני לא חושב שיש למישהו תשובה עליה. אני מאמין שהשינוי חייב לקרות. בארצות הברית היה קודם תהליך של שיפור איכות היין, ואחריו בא הגידול בצריכה. אני מאמין שדבר דומה יקרה בישראל. האנשים שמתחילים לשתות היום גדלו כבר באווירה של יין, ואני מאמין שהצריכה חייבת לעלות. בעולם הישן הצריכה יורדת, ובעולם החדש היא עולה".

 

הוצאתם לפני שנתיים יין מענבי נביולו בסדרת גמלא. הזן הזה נפוץ רק בפיימונטה באיטליה, וגם שם הוא לא תמיד מצליח. יש הצדקה לייצר יינות כאלה בארץ?

"אני חושב שבסך הכל כן. בנביולו לא לקחנו הימור גדול מדי, נטענו בסך הכל שבעה דונם, והוצאנו את היין כי חשבנו שיש בו איזשהו עניין, אבל אנחנו לא מתכננים להוציא יותר, בינתיים. אנחנו עדיין בתחילת הדרך, גם אם זה לא נראה כך. שוק היין מאוד צעיר, וגם היקב שלנו מאוד צעיר. אין לאזור הגידול מאות שנות מסורת כמו באירופה. נכון שלקברנה היתה הצלחה מיידית, אבל יהיה ארוגנטי מצדנו להגיד שבגלל זה נתמקד בקברנה סוביניון ושהזן הזה הכי מתאים לאקלים כאן. מבחינתי, אנחנו דור ראשון של יצרני יין איכותי, יש לנו אחריות להתנסות ולנסות דברים, לחקור. עושים הרבה דברים, ומוצאים את הדרך בסוף. הילדים או הנכדים שלנו יקטפו את הפירות של הניסיונות שלנו".

  

שונפלד ביקב. "האנשים שמתחילים לשתות היום גדלו כבר באווירה של יין, ואני מאמין שהצריכה חייבת לעלות" שונפלד ביקב. "האנשים שמתחילים לשתות היום גדלו כבר באווירה של יין, ואני מאמין שהצריכה חייבת לעלות"

 

יקבי רמת הגולן חזקים בתחום הפרימיום, אבל בתחום ה־Entry Level אתם פחות חזקים. נראה שסדרת גולן לא מקבלת את היחס של סדרת ירדן. אולי זו הבעיה? הרי אנשים לא מתחילים לשתות קצרין ב־360 שקל לבקבוק. מי שלא התחיל עם גולן לא יגיע לקצרין בדרך כלל.

"האיכות של הגולן קברנה וירדן הר חרמון אדום, שני היינות המובילים שלנו ברמת ה־Entry Level (יינות בסדרות בסיס שמיועדים לקהל הרחב, לא בהכרח לחובבי יין רציניים - ע"י), עולה כל הזמן, והמחיר לא עולה בהתאם. עם השנים, היינות האלה נותנים תמורה יותר ויותר טובה למחיר. בצד השיווקי אני חושב שהגולן קצת הלך לאיבוד, לא נכנס לאיזו הגדרה, אבל אנחנו עובדים גם על זה".

 

האם אנחנו בדרך לתקינה אזורית? להגדרות איזה יין רשאי לשאת את הציון "רמת הגולן" או "הרי יהודה"?

"אני חושב שזה חייב לקרות בשלב כלשהו. עם זה, אני חושב שהבעיה הכי גדולה בארץ היא אכיפת תקן היין הקיים. נחמד מאוד ללכת לכיוון אזוריות, וחייבים לעשות את זה; גם ברמת הגולן חייבים לקבוע תתי־אזורים, כי יש הבדלים מאוד גדולים. אבל היום בארץ הצרכן שקונה קברנה סובניון אפילו לא יודע אם היין שלו עשוי מקברנה סוביניון, וכמה קברנה סובניון יש בו. אנחנו עדיין לא בשלב של תקינה אזורית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x