דו"ח טכנולוגי: וושינגטון לא תקבע איך ייראו כתובות האינטרנט
ממשל אובמה רצה שמדינות יוכלו להטיל וטו על סיומות רשת, לדבריו כדי למנוע הגבלות על הגלישה במקומות שונים בעולם - אבל לא הצליח לגייס תמיכה. וגם: בריטניה תתחיל לפקח על פרסומות בפייסבוק ובטוויטר
המאבק על כתובות הרשת: וטו על זכות הווטו
הרשת היא, בבסיסה, משהו שהוקם על ידי הפנטגון בימים הרעים של המלחמה הקרה, כדי לוודא שאחרי שואה גרעינית תישאר עדיין איזו תשתית תקשורת. הימים הרעים ההם, אנחנו לפחות מקווים, מזמן מאחורינו: רוב הצעירים היום לא יהיו מסוגלים, למשל, להבין את "99 בלונים אדומים" , שיר הבלהות של אמצע שנות השמונים. אבל ארה"ב עדיין מחזיקה בכמויות חריגות של שליטה על התשתית של הרשת.
אחד השרידים האלה הוא ארגון ICANN, שאחראי לכל מיני בלאגנים ביורוקרטיים של הרשת, כמו סיומות דומיינים, שאותן הוא מחלק ביד קפוצה במיוחד. הארגון התפרסם לפני כשנה, כשהתיר את השימוש בסיומת מעוררת המחלוקת xxx., שמיועדת לציון אתרי מין.
עכשיו עומד הארגון לפני הצבעה נוספת על שמות סיומות. ארה"ב ניסתה להעביר החלטה שאם למדינה אחת לא תיראה סיומת מסוימת - למשל, gay., שצפויה לעורר מהומות במדינות מפגרות – היא תוכל להטיל עליה וטו. ההחלטה, לטענת האמריקאים, נועדה למנוע מצב שבו מדינות ימנעו גישה לחלקים מהרשת שלא ימצאו חן בעיניהם. בהתחשב בכך שיותר מדי משטרים בעולם עושים זאת ממילא, לא ברור איך זה היה אמור להועיל.
בארגוני זכויות אדם חשדו שההצעה האמריקאית מיועדת, בפועל, לאפשר לממשל בוושינגטון זכות וטו על שמות שלא ימצאו חן בעיניו. לשמחתם, ההצעה הופלה על ידי שאר המדינות השותפות בארגון.
ICANN צפוי להצביע על שורה של סיומות מעוררות מחלוקת בקרוב. חלק אחד של ההצעה האמריקאית בכל זאת עבר: הנציגים יוכלו להביע התנגדות ולדרוש הצבעה על כל סיומת (להבדיל מזכות וטו) מבלי שהם יצטרכו לשלם הון עתק לשם כך.
פרסומת בפייסבוק היא עדיין פרסומת
עד כה, חברות במקומות שונים בעולם יכלו להרשות לעצמן לעשות בטרשות חברתית כמו פייסבוק מה שהן רצו. הכללים הנוגעים לפרסום הוגן במרחב הלא-קיברנטי פשוט לא חלו שם, וחברות הרשו לעצמן להשתולל ולעשות ככל העולה על רוחן.
לא עוד, לפחות לא בבריטניה. בממלכה יש גוף רגולטורי שמפקח על פרסומות, ASA – Advertising Standards Authority. הוא עוסק בזוטות כמו אמת בפרסום, ודורש שאפשר יהיה לקרוא את האותיות הקטנות, כמו גם שהן לא יהיו כתובות בקלינגונית. החל מהיום (ג') הוא מרחיב את פעילותו גם לאתרים החברתיים.
מעתה יידרשו חברות להקפיד על הנהלים גם כאשר הן כותבות עדכונים בטוויטר, פייסבוק וכל השאר, והרשות תבחן בקפידה את ההתבטאויות הללו, כדי לוודא שהן עומדות בכללים המקובלים לפרסומות. אחרי הכל, חברה שמפעילה חשבון בפייסבוק עושה זאת בדיוק מאותן סיבות ולעיתים קרובות באותם אמצעים שבהן היא מפרסמת את מוצריה. בין השאר, תעקוב ASA אחרי האופן שבו מאמצות חברות הערות חיוביות בעמודים שלהן ומשתמשות בהן כפרסומת.
מומחים הביעו ספק באשר ליעילותו של הפיקוח, וציינו שחברות יכולות להעלות פרסום מתחכם בעמוד הפייסבוק שלהן: למשל, להשאיר פרסומת שם במשך שעה, להעלים אותה ולהרוויח מהבלבול המכוון. הכלים של ASA כנגד החברות כוללים, בין השאר, "רשימת בושה" של חברות שחורגות מן הנהלים. לו רק מישהו היה נוקט בשיטה דומה נגד כמה חברות תקשורת ישראליות.
תקשורת חדשה? פחחחחח!
למושל טקסס, הרפובליקני המאוס מהמקובל ריק פרי, יש יחסים סוערים עם התקשורת. לאחרונה נקט המושל בצעד מעורר מחלוקת במיוחד. אל יהיה הדבר קל בעיניכם: מדובר באדם שמפלרטט עם הרעיון של פרישת טקסס מארה"ב.
קבוצה של עיתונאים בטקסס שמחה לשמוע שהמושל הריאקציונרי שלהם התחבר למאה ה-21 והחליט, לרגל המאורע, לפתוח חשבון טוויטר. הם מיהרו להירשם אליו, כדי שיוכלו לעקוב מקרוב אחרי פליטות הפה המפורסמות שלו ולבצע את תפקידם: לעדכן את הציבור שהוא בחר אידיוט כדי שהציבור, שתמיד שמח לשמוע שנבחריו גרועים ממנו, יוכל לבחור בו שוב.
אבל אבוי! כשהגיעו העיתונאים לעמוד הטוויטר של פרי ורצו לעקוב אחריו, הם קיבלו את ההודעה הבאה: "לא ניתן לעקוב אחרי המשתמש. נחסמת מלעקוב אחרי חשבון זה לבקשת המשתמש. לך תמות, אוכל נבלות". טוב, נו, אולי בלי המילים האחרונות.
טוויטר מאפשר לכל מי שרוצה למנוע מאחרים לעקוב אחריו באמצעות פונקציית Block, אבל בדרך כלל מסתייעים בה כשלמשתמש ולעוקב יש היסטוריה של היתקלויות. המשמעות של מה שפרי עשה הוא שהוא בחן שורה של עיתונאים - ככל הנראה, כאלו שלא החמיאו לו במיוחד - ובקפידה מנע מהם לעקוב אחריו.
הדבר עורר, כמובן, את הסערה הקטנה והמתבקשת בטוויטרספירה. אבל זה בסדר: פרי פשוט דירבן את העיתונאים, שגם כך לא מחבבים אותו במיוחד, לעבוד יותר קשה ולמצוא יותר שחיתויות.
הרובוטים הכי מפחידים שתפגשו
צבא ארה"ב, מתקבל הרושם, כבר מזמן לא מתעניין יותר מדי בכוחות היבשה הקונבנציונליים שלו, החיילים שבחפירות והשריונרים. הוא מתאהב יותר ויותר ברובוטים.
כבר כתבנו על שלל רובוטי המלחמה, כולל על התוכנית המדאיגה של הפנטגון לאפשר לרובוטים לשוחח ולתאם מטרות ביניהם. עכשיו מגיעות עוד כמה מפלצות מלחמה מעוררות מהומה. מממ"מ, בקיצור.
רעיון מעורר חלחלה אחד הוא רובוט דמוי אדם, רק כזה שאין לו ראש. אין מה לעשות, זה פסיכולוגי: יצורים דמויי אדם מעוררים את חרדת ה-unheimlich, כפי שכינה אותה פרויד, שנובעת מצפייה במשהו שדומה לדבר מוכר אבל שונה ממנו בפרט קריטי כלשהו. החברה שמפתחת את התפלצת, Boston Dynamics, בנתה בשעתו את BigDog, הרובוט דמוי הפרד שנושא מטען עבור חיילים, וגם לו לא היה ראש. נראה שזה פיצ'ר אצלם, כמו צבע לבן אצל אפל.
פרויקט אחר נקרא צ'יטה, והוא אמור להיות רובוט דמוי חתול תקיפה. המטרה שמאחורי בניית הרובוט היא לגרום לו לרוץ יותר מהר מבני אדם ו, המ, לתפוס אותם. מה שיקרה אחרי שהוא ישיג אותם לא ברור, אבל זה כנראה לא יכלול גרגור מרוצה.
הצ'יטה אמורה להגיע למהירות של כ-48 קמ"ש, מה שאומר שאף בן אנוש לא יוכל להשיג אותה במרוצתה. בעתיד, אומרים בחברה, הם עובדים על צ'יטה משודרגת, שתגיע ל-100 קמ"ש ויותר, ותוכל להשיג גם חיות. הצ'יטה גם אמורה להיות שקטה יחסית, ולהגיע לשירות תוך כ-20 חודשים. הצילו.
קצרצרים
כחלק מהקמפיין שלו לקיבוע מעמדו כסהרורי השנה, הגיש מייסדי ויקיליקס ג'וליאן אסאנג' בקשה להפוך את השם שלו לסימן רשום. זהו מהלך מקובל בקרב ידוענים ובדרנים, כמו שרה פיילין, אבל הרבה פחות מקובל מצד אנשים שטוענים שהם עיתונאים רציניים. טרם ברור אם בקשתו של אסאנג' תאושר.
צחוקים: סוס טרויאני חדש התגלה למק, המחשב שהפנאפלים נשבעים שהוא חסין לווירוסים. לא רק שיש סוס טרויאני, אלא שהוא לועג לרוכש המק: הוא גורם לקריסת המחשב, ושניות לפני שהמחשב מאתחל את עצמו, הוא מציג מודעה ענקית על המסך, בזו הלשון: "אני סוס טרויאני, ועל כן הדבקתי את מחשב המק שלך. אני יודע, רוב האנשים חושבים שאי אפשר להדביק מקים, אבל הבט, אתה אכן מודבק! יש לי שליטה מלאה על המחשב שלך ואני יכול לעשות מה שאני רוצה, ואין שום דבר שאתה יכול לעשות כדי למנוע את זה. אני וירוס חדש, בהתפתחות, כך שיהיו לי הרבה יותר פונקציות כשאסיים". הבשורות הטובות הן שניתן להסיר את התועבה בעלת חוש ההומור באמצעות אנטי וירוס.
השחצן שממלא את מקומו של סטיב ג'ובס כמנכ"ל אפל, טים קוק, אמר לאחרונה שהאייפון נמצא מיד אחרי אכילה ושתיה בפירמידת הצרכים המפורסמת של אייברהם מאסלו. כלומר, להערכתו של קוק, הגרוטאה שהוא מייצר חשובה יותר ממין, שינה ועשיית צרכים, שלא לדבר על לבוש, מגורים, עבודה, ביטחון וסתם אהבה. רק כדי שתדעו שהמגלומן היוצא של אפל מוחלף, לפחות לעת עתה, על ידי מגלומן אחר.
ווטסון, מחשב העל שהשפיל את יריביו האנושיים במשחק Jeopardy, עומד להתמודד מול חברי קונגרס. הסיכוי שלהם לעמוד מול ווטסון הוא לא משהו, בלשון המעטה. כדי למנוע מהציבור את ההשפלה הפומבית בראיית נבחריו נמעכים על ידי ערימת סיליקון, לא ייערך שידור של הזובור.
אמנדה הוקינג היא סופרת צעירה - בת 26 - ומצליחה מאד. סוד ההצלחה שלה, מעבר ליכולת הכתיבה, הוא שיווק עצמי מרשים. הוקינג מדלגת על שלב המו"ל, ומוכרת את הספרים שלה ישירות דרך אמזון. המחיר שהיא גובה הוא נמוך, אבל היא שומרת על 70% מההכנסות, שב-2010 הסתכמו בכשני מיליון דולר ובכמיליון כותרים שנמכרו. ככה עושים את זה נכון.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"