$
נדל

חיים פרייליכמן: "תקציב משרד השיכון לזכאי דיור אינו מנוצל"

מנכ"ל בנק אגוד אמר כי הממשלה אינה מסייעת לזוגות צעירים ברכישת דירה, וכי עליה להתערב בנושא בדרכים נוספות

"תקציב משרד השיכון לזכאי דיור אינו מנוצל מכיוון שמשכנתה מסובסדת של הממשלה ניתנת כיום בריבית של כ-4.5% ולאף זוג צעיר לא משתלם לגשת ולקבל אותה כשהריביות בבנק כל כך נמוכות", כך אמר היום (ד') חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד, בכנס הנדל"ן של מעלות ומכון חיים כצמן גזית גלוב שהתקיים באוניברסיטת תל אביב.

 

פרייליכמן פנה לנציג משרד האוצר, שרון גמבשו, שהשתתף בכנס ואמר כי לא ייתכן שהממשלה תטפל רק בצד ההיצע ולא תושיט עזרה לזוגות הצעירים לרכוש את דירתם הראשונה כבעבר. "אני לא חושב שהמדינה צריכה לעזור לכולם. אם זוג רוצה לקנות במרכז תל אביב איפה שהמחירים הכי יקרים אז לא צריך לעזור לו. אבל יש עדיין אוכלוסיות שצריך לעזור להן לקנות בפריפריה. המדינה הוציאה בעבר יותר מכרזים של המינהל בשיטת המחיר למשתכן, ואז היא הכתיבה לקבלן את המחיר הסופי של הדירה. יש דרכים שבהן המדינה יכולה להתערב בצד הביקוש ולעזור לזוגות הצעירים".

 

גמבשו אמר בכנס כי בימים אלה הממשלה עושה צעדים רבים כדי להגדיל את היצע הדירות ולהקטין את הביקושים, אך אין "פתרונות קסם" למצב. "אנחנו לוקחים את נושא הנדל"ן ברצינות ואנחנו חוששים שהמגמה של עליית המחירים תימשך", אמר גמבשו.

 

גמבשו נשאל מדוע לא חוזרים למדיניות הול"לים (ועדות לבניית מגורים) של אריאל שרון משנות ה-90, אשר הציפו את השוק בעשרות אלפי יחידות דיור בתקופת העלייה הגדולה מברית המועצות. גמבשו אמר בתגובה כי כיום, כאשר המודעות לחשיבות של תכנון ארוך טווח עלתה, הוא אינו רואה כיצד ניתן לאשר פתרונות אד הוק. "אף אחד לא יאפשר את זה, לא הגופים הירוקים והסביבתיים וגם לא התושבים עצמם שנושא הקניין הפך מאוד משמעותי עבורם", אמר.

 

גמבשו הוסיף כי הנושא הבא שעומד על הפרק הוא פידיון הקרקע החקלאית. "ישנן כיום 12 אלף יחידות דיור על קרקע מתוכננת. 50% באזורי הפריפריה ו-50% באזורי ביקוש, וזה כרגע תקוע בגלל הדיון על הפיצויים. הממשלה ממשיכה לטפל בצד ההיצע, אבל זה לוקח זמן".

 

ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, אמר כי על פי המודלים הכלכליים לפיהם עובד הבנק היה ניתן לזהות את מגמת עליית המחירים מבעוד מועד והדבר לא היה צריך להפתיע את הממשלה שמתמודדת כיום עם מחסור בהיצע. לדבריו, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה החל משנת 2002 צד ההיצע נמצא בירידה. "אנחנו בסביבה של עליית מחירים וכפי שנראה המלאי לא גדל, כך שהמגמה הזו תמשך", אמר בפמן. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x