$
אפליקציות

פלישת האנדרואידים: הסיפור שמאחורי מערכת ההפעלה הסלולרית של גוגל

פיסת תוכנה קטנה, שייצרו כמה מהנדסים של גוגל, מובילה את המהפכה הסלולרית ומעצבת מחדש את העתיד של חברות התוכנה הגדולות בעולם

דניאל ליונס, "ניוזוויק" 15:0507.11.10

איש לא דמיין באיזו מהירות הפלטפורמה הסלולרית של אנדרואיד תתפוס. אפילו לא אנדי רובין, המהנדס מעמק הסיליקון שיצר אותה. לפני חמש שנים עמד רובין בראש סטארט־אפ שנרכש על ידי גוגל ושניסה לפתח מערכת הפעלה לסמארטפונים. לפני שנתיים טלפון האנדרואיד הראשון הגיע לשוק, ואם להיות כנים, הוא לא היה כל כך מוצלח. אבל התוכנה המשיכה להשתפר, ויצרניות סלולריות מובילות כמו HTC, מוטורולה וסמסונג קפצו על הסירה והשיקו עשרות מכשירים מבוססי אנדרואיד.

 

מה שהחל כטפטוף הפך לגל ענק. באוגוסט הודיעה גוגל כי 200 אלף מכשירי אנדרואיד חדשים נכנסים לשימוש מדי יום. מאז המספר עלה, לדברי רובין, ל־250 אלף מכשירים ליום לפחות. אנדרואיד עברה את אפל והפכה לפלטפורמת הסמארטפון הגדולה בארצות הברית, השלישית בגודלה בעולם ובעלת הצמיחה המהירה ביותר.

 

אנדרואיד היא מסוג הלהיטים שאנשי הייטק חולמים עליהם כל הקריירה שלהם. רובין הוא מגה־גיק בן 47. יש לו סורק רשתית בדלת הכניסה לביתו, מסוקים רובוטיים מרחפים בחצר האחורית שלו ומאחוריו רקורד עשיר של חברות טכנולוגיה שהקים. אבל שום דבר לא משתווה למה שקורה עם אנדרואיד. "זה הדבר הכי כיפי שעשיתי אי פעם", הוא אומר.

 

"הדבר הכי כיפי שעשיתי". אנדי רובין, יוצר אנדרואיד "הדבר הכי כיפי שעשיתי". אנדי רובין, יוצר אנדרואיד צילום: בלומברג

 

סטיב ג'ובס כבר מתחיל להזיע
לא מאמין לגוגל. ג'ובס לא מאמין לגוגל. ג'ובס צילום: Asa Mathat | All Things Digital

 

התוכנה נכתבה בידי צוות קטן של מהנדסים, בבניין חסר כל ייחוד בקמפוס של גוגל במאונטיין וויו, קליפורניה. אף שהיא כוללת 11 מיליון שורות קוד, התוכנה כולה תופסת רק כ־200 מגה־בייט, כמו בערך 40 שירים בפורמט MP3. למרות הנפח הזעיר שלה, אנדרואיד משנה את תעשיית הסלולר לעומק, מעבירה לא מעט כוח מאירופה ומאסיה לעמק הסיליקון, ומעצבת מחדש את העתיד של חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם.

 

אנדרואיד גם הפכה את גוגל ואת בת בריתה הוותיקה אפל ליריבות מרות. עד לאחרונה נראה היה שאפל נועדה לשלוט באינטרנט הסלולרי, הודות לפופולריות של האייפון. עם זאת, אנדרואיד אפשרה ליצרניות מכשירים כמו מוטורולה וסמסונג להציע אלטרנטיבות אמינות לאייפון. השנה, במקביל לתנופה שצברו חברות אלו, התנופה של אפל החלה להאט. רובין מייחס זאת לעובדה שאנדרואיד היא מערכת קוד פתוח המשמשת עשרות יצרניות מכשירים סלולריים, ואילו אפל הולכת לבד ומפתחת בעצמה את החומרה והתוכנה שבבעלותה.

 

בספטמבר החל מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס קצת להזיע ואמר לכתבים שהוא לא מאמין לנתוני המכירות של גוגל. הוא טען שאם מחברים את המכירות של האייפון, האייפד והאייפוד טאץ', אפל "מובילה על כולם". עם זאת, עד 2014 לאנדרואיד יהיה נתח שוק של 25% בסמארטפונים, יותר מפי שניים מנתח השוק של אפל, העומד על 11%.

 

"מוח חיצוני" לכל אדם

 

זוהי אינה סתם מריבה. המהפכה הסלולרית עשויה להיות הגל הגדול ביותר שאי פעם פגע בעולם המחשבים. בדיוק כפי שהמיינפריים פינה את מקומו למיני־מחשבים, שבתורם פינו את מקומם למחשבים האישיים - ה־PC מוחלפים כעת על ידי סמארטפונים וטאבלטים. עד 2013, עשור לאחר השקת הסמארטפונים, יימכרו מיליארד יחידות שלהם בעולם - בערך מספר מחשבי ה־PC הקיימים כיום, שלושה עשורים לאחר שנכנסו לשוק.

 

המכשירים האלה יגיעו לפינות הכי נידחות בעולם. בשנה הבאה יהיו בשימוש 5 מיליארד טלפונים סלולריים, לאוכלוסייה עולמית של כ־7 מיליארד איש, לפי חברת המחקר ינקי גרופ. לרובם יהיו יכולות מוגבלות, אך במשך העשור הקרוב הטכנולוגיות יהיו כה זולות שכמעט כל טלפון שיימכר יהיה סמארטפון. "מדובר בקרב על כל אדם על פני כדור הארץ. לכן שווה להילחם על השווקים האלה", אומר קארל האו, מנהל מחקר בינקי גרופ.

 

והכי חשוב, כל אחד מאותם סמארטפונים יהיה מחובר לאינטרנט באופן רציף. אם יש לכם סמארטפון, אתם יודעים עד כמה החיבור הזה יכול להיות מיוחד. סקוט אדאמס, היוצר והמחבר של הקומיקס "דילברט", טען במאמר בשנה שעברה שסמארטפונים הם מעין "מוח חיצוני", המשפר את המוח הרגיל שלנו בכך שהוא מעניק לנו את היכולת לאחסן ולאחזר הררי מידע ולבצע משימות כמו ניווט בשטח בלתי מוכר.

 

אז מה יקרה כשרוב תושבי כדור הארץ יסתובבו עם מכשיר שיספק להם גישה מיידית לכל המידע שבעולם? ההשלכות - על הפוליטיקה, על החינוך, על הכלכלה העולמית - מסחררות. בתיאוריה, המהפכה הסלולרית עשויה לאפשר לאזרחים לדרוש יותר פתיחות ונטילת אחריות מממשלותיהם. גם ההיפך עשוי להיות נכון: ממשלות יוכלו לעקוב בקלות רבה יותר אחר אזרחים. "ייתכן שיהיו 5 מיליארד נקודות מעקב", אומר ג'ונתן זיטריין, מתאם מרכז ברקמן לאינטרנט וחברה בהרווארד.

 

כל מכשיר יוצר זרם הכנסות מתמשך

 

אבל גיקים כמו רובין לא מבלים זמן רב בהרהורים בהשלכות הפילוסופיות של המהפכה הסלולרית. מבחינתם, הריגוש הוא בבניית המכשירים הכי מגניבים שהם יכולים להעלות על דעתם - וכניסה למה שעשוי להיות שוק הטכנולוגיה הגדול ביותר שאי פעם נוצר.

 

מכירות האייפד כבר כרסמו במכירות של מחשבים ניידים מסורתיים. עד 2013 המערכת האקולוגית של האינטרנט הסלולרי - כסף המושקע בדמי גישה, מסחר מקוון, שירותים בתשלום ופרסום - תהיה שווה יותר מחצי טריליון דולר בשנה, לדברי מרי מיקר, אנליסטית ממורגן סטנלי. המשתמשים ממשיכים להוריד תוכנות ושירותים, כך שכל מכשיר שנמכר יוצר זרם הכנסות מתמשך.

 

החברות המובילות בתחום המחשבים השולחניים - אפל, גוגל ומיקרוסופט - יהיו חייבות לעבור ולהתמקד בטלפונים סלולריים כדי להמשיך להיות תחרותיות. אך כעת הן יצאו למלחמה גם עם יצרניות טלפונים מסורתיות כמו נוקיה ו־RIM. נוקיה, שפיתחה תוכנת סמארטפון משלה בשם סימביאן, היא עדיין הגורילה של התעשייה. יש כבר 1.3 מיליארד טלפונים של נוקיה בשימוש, ו־200 מיליון מתוכם הם סמארטפונים. בסיס הלקוחות העצום מהווה יתרון גדול, לדברי טרו אויאנפרה, סגן נשיא בנוקיה. על ידי איסוף נתוני מיקום מטלפונים סלולריים, לדוגמה, נוקיה יכולה לספק תחזיות תנועה. "זו הזדמנות עצומה בשבילנו ליצור לולאת משוב ולספק נתונים ללקוחות", אומר אויאנפרה.

 

עם זאת, לגוגל כמה יתרונות משלה. במקום לנסות ולעדכן מערכת ישנה שנועדה לטלפונים, רובין והמהנדסים שלו התחילו לעבוד עם דף חלק ופיתחו מערכת הפעלה סלולרית מודרנית לסוג חדש של מכשירים: מחשב קטן שבמקרה מאפשר גם לנהל שיחות טלפון. בניגוד למערכות הפעלה ישנות יותר, אנדרואיד נוצרה כך שתהיה טובה בהעלאת דפי אינטרנט והרצת יישומים רבים בו זמנית.

 

עסק של 10 מיליארד דולר בשנה

 

גוגל מחשיבה את אופייה של אנדרואיד כיתרון. החברה אינה מרוויחה מאנדרואיד ישירות. היא מעניקה את התוכנה בחינם לשותפות חומרה. בגוגל חושבים שאנדרואיד מחברת יותר אנשים לאינטרנט, ושם החברה יכולה להראות להם פרסומות. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, אומר שטלפונים מבוססי אנדרואיד כבר מכניסים מספיק מפרסומות לכיסוי הוצאות הפיתוח של התוכנה.

 

גוגל יכולה להרוויח גם בדרכים אחרות, למשל על ידי פתיחת חנות מקוונת למכירת מוזיקה וסרטונים למשתמשי אנדרואיד. שמידט רואה בחזונו יום שבו יהיו מיליארד טלפונים של אנדרואיד בעולם, ומציין שאם גוגל תוכל להרוויח רק 10 דולרים מכל משתמש מדי שנה, האנדרואיד יהיה עסק של 10 מיליארד דולר. הכנסותיה הכוללות של גוגל השנה יעמדו על 21 מיליארד דולר.

 

פרט לכך שהיא מספקת את אנדרואיד בחינם, גוגל גם מאפשרת ליצרניות המכשירים לשנות את הקוד ולהתאים אותו לצורכיהן, כך שלטלפון אנדרואיד מתוצרת סמסונג יהיה ממשק שונה ממכשיר מתוצרת מוטורולה. רובין חושב שמודל הקוד הפתוח מעניק לגוגל יתרון על פני היריבות המוכרות מערכות סגורות, כמו אפל, שגם מפעילה חנויות מקוונות משלה. הפיקוח ההדוק של אפל מאפשר לה לספק חוויה הרמונית למשתמש, שבה הכול עובד באופן חלק.

 

המודל של אנדרואיד מבולגן יותר, אך כיוון שגוגל מעבירה את אנדרואיד לידיים כה רבות בחברות כה רבות רובין חושב שהוא יצר מעין אבולוציה מואצת, שבה הגיוון והשיפור של הזן הם במהירות היפר. המאבק בין גוגל ואפל כיום דומה מאוד למאבק בין אפל ומיקרוסופט בעידן ה־PC. אפל זינקה והובילה בהתחלה עם המקינטוש, שמערכת ההפעלה המהפכנית שלו פעלה רק על מחשבי אפל. כתגובה, מיקרוסופט הוציאה לשוק גרסה של ווינדוס שיכלה להתחרות במק. כיוון שמיקרוסופט העניקה רישיון שימוש בתוכנה שלה לכל יצרניות המחשבים בעולם, בסופו של דבר היא חלשה על 90% מהשוק. "התעשייה חוזרת על עצמה", אומר רובין.

 

אנדרואיד נולד על החוף

 

באופן מוזר, רובין עבד דווקא באפל בשנים 1989–1992, שבהן הפסידה החברה את היתרון התחרותי שלה למיקרוסופט. בהמשך הוא הקים חברה בשם דיינג'ר, שפיתחה סמארטפון בשם סיידקיק. רובין היה מנכ"ל דיינג'ר, אך התפטר ב־2004 לאחר שהגיע להסכמה עם ההנהלה שהחברה זקוקה למנהיגות חדשה. הוא ישב על החוף כשעלה לו הרעיון ליצור מערכת הפעלה עם קוד פתוח לטלפונים סלולריים. כשחזר לעמק הסיליקון ניסה לגייס הון סיכון, והמייסד־השותף של גוגל לארי פייג' שמע על אנדרואיד וקנה את החברה.

 

בגוגל היתה לרובין גישה למקורות כמעט בלתי מוגבלים באחת החברות העשירות בעולם, ללא צורך ליצור הכנסות. רובין לא מוכן לומר כמה מהנדסים עבדו על אנדרואיד, אלא רק ש"מדובר במספר נמוך בהרבה מכפי שהייתם חושבים". חלק מהעבודה נעשתה על ידי מהנדסים של HTC, מוטורולה וסמסונג, שעבדו לצד המהנדסים של גוגל.

בראש סדר העדיפויות עומד כעת שיפור הממשק למשתמש כדי שידביק את זה של האייפון.

 

אתגר גדול יותר יהיה לוודא שמודל הקוד הפתוח שהוביל את הצמיחה המהירה של אנדרואיד לא יפגע בה. אם יצרני הטלפון יתעסקו איתו וישנו אותו יותר מדי, אנדרואיד עלולה להתפצל להרבה גרסאות שונות, שאף אחת מהן לא תתאים לגמרי לאחרות. התפצלות שכזו היא עקב האכילס של כל פרויקט קוד פתוח. כדי להתמודד עם האפשרות הזו, רובין וצוותו יצרו חבילת מבחני תאימות, רשימה של דברים שעל טלפון להכיל כדי שיוכל לשאת את המותג ולהריץ יישומים של גוגל. רובין חושב שכך יצרניות הטלפון ייאלצו לשמור על תאימות בסיסית בין מכשירי אנדרואיד.

 

רובין נהנה בינתיים מהריגוש הגיקי שבשמיעת צלילים של מכשירי אנדרואיד כשמפעילים אותם והם אומרים "דרואיד" בקול רובוטי קטן במקומות ציבוריים. "זה מעלה חיוך על פניי בכל פעם שזה קורה", הוא אומר. נכון שאיש לא יודע מה יהיה בסוף, אבל מי יכול להאשים את רובין על החיוך המטורף שעל פניו?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x