$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גרמניה בעקבות גוגל

נבחרי הציבור הגרמנים חושבים שהגיע הזמן להגן עליו מגוגל, סוריה העלימה בלוגרית בת 19, הונאות מקוונות עולות לאוסטרלים 1.2 מיליארד דולר, וילדה בריטית תמימה נפלה בפח של פייסבוק, והזמינה בטעות עשרות אלפי אנשים אליה הביתה

יוסי גורביץ 12:5421.09.10

ראוס!

 

שערוריית הריגול של גוגל סטריט וויו מסרבת לדעוך: גרמניה, שדרכה הייחודית בהיסטוריה הובילה אותה לקחת ברצינות חריגה את ההגנה על פרטיות אזרחיה, ערכה אתמול (ב') שיחות עם נציגים של גוגל וחברות טכנולוגיה אחרות, בניסיון להסביר להן את חוקי הפרטיות הנוקשים של הרפובליקה הפדרלית.

 

השרה להגנת הצרכן, אילזה אייגנר, הודיעה שהיא מצפה לחקיקה ורגולציה נוקשות יותר, ש"תרסנה את השאיפות" של גוגל. להערכתה, חברות הטכנולוגיה אינן מסוגלות לפקח על עצמן. שר הפנים תומאס דה מַייצִיאֵרה היה זהיר יותר ממנה, אבל גם הוא הוסיף שורה של מגבלות על יכולתה של גוגל לעשות ככל העולה על רוחה במידע של אחרים; להערכתו, הממשלה תיזום חוק בנושא עוד השנה.

 

למרבה השמחה, נראה שהגרמנים עצמם, ולא רק נציגיהם הנבחרים, לוקחים את הפרטיות שלהם ברצינות. גוגל נאלצה עד כה להתמודד עם מאות אלפי פניות של אזרחים שתובעים ממנה למחוק את תמונות הבתים שלהם מסטריט וויו. הפיצ'ר הזה זמין רק בגרמניה, וזאת בשל הרגישות של המקומיים – ובשל העובדה שהמשטרה המקומית היא שחשפה שגוגל אספה מידע מרשתות WiFi באמצעות רכבי הצילום שלה, ושהיא לא ממש מרוצה משיתוף הפעולה של גוגל בנושא. גוגל עדיין מתכוונת למפות 20 ערים נוספות בגרמניה.

 

צריך לתהות, שוב, מדוע גוגל מתעקשת כל כך על הפרויקט הזה, שהוא הכבשה השחורה שלה ושגרר יותר תשומת לב שלילית מכל שאר הפרויקטים שלה גם יחד. למה הוא חשוב לה כל כך? מה היא מתכננת, או שמא מדויק יותר לומר זוממת? מדוע היא מתעקשת דווקא על אינדוקס החלק הזה של החוויה האנושית?

  

הרייכסטאג בברלין. ההיסטוריה הייחודית של גרמניה גורמת לה להיות חסרת סבלנות לפגיעה בפרטיות אזרחיה הרייכסטאג בברלין. ההיסטוריה הייחודית של גרמניה גורמת לה להיות חסרת סבלנות לפגיעה בפרטיות אזרחיה צילום: shutterstock

 

הקלות של ההיעלמות

 

המשטר הסורי, לא בדיוק המשטר המוביל באהבת אדם על פני הפלנטה המעונה הזו, מחזיק בבלוגרית צעירה, טל אל-מלוחי בת ה-19, זה תשעה חודשים, והעולם שותק. לפחות, שתק עד אתמול.

 

אתמול, הפנה הארגון Human Rights Watch זרקור אל היעלמתה של אל-מלוחי, שנעצרה על ידי המוחבראת הסורי ב-27 בדצמבר 2009. המוחבראת, כלי הכרחי לאחיזתה של שושלת אסד בשלטון, מנוהל ישירות על ידי הרודן הסורי, בשאר אסד.

 

לא ברור מדוע נעצרה אל-מלוחי; הוריה טוענים שהיא איננה חברה בשום ארגון פוליטי, מה שכנראה לא מסובך מדי בסוריה. עמיתיה לבלוגוספירה הסורית הרצוצה טוענים שאפשר שנעצרה משום שפרסמה פואמה המוחה על היעדר זכות הדיבור בסוריה. הבלוג שלה, צחוק מר, מכיל בעיקרו שירה וביקורת חברתית – על סבלם של הפלסטינים. הנה זריקת כפפה לבלוגוספירה הפלסטינית הפעילה מאוד: דווחו בהבלטה על מעצרה של אל-מלוחי. כל ידיעה כזו היא עוד מעצור בפני רצח על ידי המוחבראת.

 

אגב, אם תועמד אל-מלוחי לדין – הליך קצר מאוד בסוריה – היא תואשם ככל הנראה ב"החלשת רוח האומה". לידיעת הפטריוטים הישראלים.

 

שודדים עליך, אוסטרליה

 

האוכלוסייה האוסטרלית ידועה כשלווה ואוהבת בירה, אבל סימנים ניכרים של חרון נרשמו שם לאחר שהתפרסם דו"ח חדש, שממנו עולה שכעשירית (!) מאוכלוסיית הגולשים שם נפלה קורבן להונאות רשת במהלך שנת 2009, וספגה נזק כולל של כ-1.2 מיליארד דולר (אוסטרליים). זה הרבה מאוד בירה.

 

יתר על כן, האוסטרלי הנשדד הפסיד המון כסף בממוצע: 1,000 דולר. הקבוצה שנפגעה יותר מאחרות היא זו של בני 18 עד 24, שדווקא מהם היה אפשר לצפות לקצת יותר הבנה במתרחש ברשת. החברים בקבוצה הגיל הזו הפסידו בממוצע 1,619 דולר. אאוץ'! למותר לציין שכצעירים, הם כאלה שיכולים להרשות לעצמם להפסיד כסף פחות ממבוגרים.

 

שיטות השוד המקובלות הן אלה שכבר התרגלנו אליהן: וריאציות שונות על העוקץ הניגרי. מעבר לביזה רחבת ההיקף, מאות אלפי אנשים מסרו בטעות את הפרטים האישיים שלהם לשלל נוכלים, והם צפויים לפגיעה נוספת באמצעות גניבת זהות. כאמור, המקומיים לא מקבלים את החגיגה הזו בשלווה: הם מתכננים לעשות משהו. לא ברור מה, כי הנוכלים הם בדרך כלל לא אוסטרלים והם משנים כתובת בזריזות.

 

הגולשים ברשת, אמר חוקר מקומי, צריכים לזכור שבניגוד למה שנהוג לחשוב בטעות, היא מקום פומבי ולא פרטי. צעירים, הוסיף, נוטים במיוחד לשכוח זאת.

 

כמה שהוא צדק.

 

יש מסיבה, כל העולם מוזמן

 

עדן אברג'יל כבר למדה על בשרה איך לשלוט בבקרת הפרטיות של פייסבוק, ומתקבל הרושם שאם ילדה מסוימת בבריטניה תרצה לקבל שוב גישה לדף הפייסבוק שלה, גם היא תצטרך.

 

הילדה, בת 14, קיבלה את רשותה של אמה להזמין 15 חברים למסיבה בביתם. בתמימות, היא יצרה אירוע בפייסבוק, שלחה אותו לחברים שלה, והזמינה אותם. כדי שיידעו לאן להגיע, היא הוסיפה את הכתובת שלה, ולמקרה שיהיו בעיות, גם את מספר הסלולר שלה.

 

אתם יכולים לנחש לאן זה הגיע. בדיוק. הגדרות הפרטיות שלה היו בדיוק כמו שמארק צוקרברג אוהב אותן, "לכל העולם ואשתו". עד כה נרשמו 21,000 אנשים שהודיעו שהם יגיעו לאירוע. ומאחר שהיא חשפה את הטלפון שלה, היא גם צברה הטרדות, ותיאלץ להחליף מספר.

 

משטרת העיירה שלה לא לוקחת שום סיכונים, ב-7 באוקטובר, ערב המסיבה, יהיו שם כמה עשרות שוטרים כדי לשכנע את הליצנים שבכל זאת יגיעו למקום – כמו תמיכה בקריאה להחזרתו של גלעד שליט, הרבה יותר קל לסמן "לייק" מאשר לגרור את עצמך להפגנה או, במקרה הזה, מסיבה – שיש להם דברים טובים יותר לעשות באותו הערב. בינתיים, האם מונעת מבתה גישה למחשב.

 

מפייסבוק נמסר בתגובה שכידוע, ברירת המחדל של אירוע בפייסבוק היא "לכל העולם ואשתו", ואם לא שמת לב ולא סילקת את הסימן, אז אתה יכול להאשים רק את עצמך, לא את פייסבוק וברירות המחדל שלה. לידיעתכם/טיפולכם.

 

קצרצרים

 

לפני כמה ימים פרצה היסטריית-פורסקוור בתקשורת הטכנולוגית, לאחר שרשת מקדונלדס – האלה עם ההמבורגרים מקרטון והליצן מהסיוטים – יצאו בפרסום שגוי, ובו נאמר שלאחר שהחברה הבטיחה מבצע למי שיירשם בפורסקוור כנכנס אליה, עלה מספר הלקוחות שנכנסו לסניפי הרשת ב-33%. דא עקא, שגם אם מספר המשתמשים של פורסקוור יגדל פי חמישה, הוא עדיין לא יגיע לשליש ממספר האנשים שנכנסים למקדונלדס מדי יום. לאחר שעות ארוכות של מבוכה הודיעה החברה שמדובר בטעות,
  צילום: בלומברג
ושמספר המבקרים בה לא גדל בשליש; מה שגדל בשליש הוא מספר האנשים שעשו check-in לפורסקוור כשהם בסניף של מקדונלדס. סך כל הלוזרים האלה: 2,865. לא בדיוק משהו שפורסקוור יכולה לנפנף בו.

 

מנגד, שירות היפסטרי פחות ויעיל הרבה יותר, פליקר, ציין בסוף השבוע את התמונה ה-5,000,000,000 שהועלתה אליו, של איזו אוניברסיטה קנדית. מפליקר נמסר שמדי דקה מועלים לאתר 3,000 תמונות, והוא הגיע לקו שלושת המיליארדים לפני כשנתיים.

 

השבדים הלכו לקלפיות אתמול. כולם מתרגשים מהעלייה של המפלגה הדמוקרטית שם, שם כיסוי נהדר למה שנראה כמו מפלגה ניאו נאצית (שהשיגה 5.7% מהקולות, הכפלה של כוחה). אבל אנחנו צריכים להתעסק בחדשות האמיתיות. ובכן, מפלגת הפיראטים השבדית נמחקה מהמפה. היא צריכה 4% מהקולות כדי לתפוס מושב בגוֹטֵרדַמֵרוּנג או איך שלא קוראים לפרלמנט השבדי, ועל פי תוצאות המדגם היא גירדה בקושי 0.7%. היא נכללה בתחום הקוריוזים שקיבלו בסך הכל פחות מ-1.4% מהקולות, יחד עם מפלגת דונלד דאק (וזו לא בדיחה). יצוין שהמשבר הפרלמנטרי הזה מטביע את התוכניות להציב את השרתים של פיראט-ביי בתוך הפרלמנט עצמו. המדור מברך את השבדים על חזרה לשפיות.

 

קניתם את הטלפון השביר ביקום, האייפון, ש-20% ממשתמשיו דיווחו שהוא נשבר להם? אל דאגה! כל שעליכם לעשות הוא לרכוש את הכיסוי הבליסטי החדש לצעצוע. הדבר הזה נראה מסוגל לעמוד בפיצוץ קל או בדריסה על ידי פיל (אבל לא במגע עם מים. עד כאן). כן, טוב, הג'ודאספון שלכם ייראה (יש תמונות) כמו בליין שמגיע למועדון מצויד בשכפ"צ קרמי קליל-קליל, אבל לפחות הוא לא יישבר. הכיסוי עולה 50 דולר, אבל אם כבר הטבעתם 8,000 שקל עבורו באיזו חברת סלולר, זה זניח.

 

עצה לחיים טובים: אם הגעתם למלון והוא מחורבן מהצפוי, שווה לעבור למלון אחר. על כל פנים, מה שלא תעשו, אל תכתבו ביקורת עוינת על החורבה בזמן שאתם עדיין מתארחים בה. עשו את זה 0.37 שניות אחרי הצ'קאאוט, תוך ציון שהשימוש האופטימלי למקום הוא לניסוי כלים של מטוסי נאט"ו. חבל על כאב הראש. זה נכון שהרשת מאפשרת לכל אחד לבקר, אבל היא גם מאפשרת לכל בעל מלון כושל וזועם לקרוא ולהזמין משטרה.

 

שלשום כתבתי כאן על הבאגים הרבים שבתוכנה של דיאספורה, הרשת החברתית בקוד פתוח. רעי אסף ברטוב מציין שזה בעצם כל הרעיון של קוד פתוח: ברור שיש בו באגים, כמו בכל קוד, אבל הרעיון הוא שהקהילה היא זו שתבחין בהם ותתקן אותם. מבחינה זו, מציאת הבאגים בקוד היא הצלחה, לא כישלון.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x