$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: מצעד התקלות של האייפון נמשך

בעלי אייפון 4 ממשיכים לדווח על תקלות חדשות - ויש כבר תביעה בדרך, פרשת ריגול הייטקית בארה"ב, פייסבוק כמכרה זהב לעורכי הדין, ומסתבר שתעשיית המידע לא בהכרח משפרת את שכרך

יוסי גורביץ 12:3729.06.10

התחילו את המהפכה בלעדי

 

התרגיל האחרון שעשתה אפל ללקוחותיה ידועי הסבל – פרשת האנטנה של האייפון 4, שמאלצת את המשתמש לשנות את הרגליו כדי להשתמש במכשיר – ממשיך לעורר זעם ותסכול. בבריטניה, שם הסגידה לסטיב ג'ובס מעולם לא תפסה, דיווחו 93% מרוכשי הגאדג'ט שנשאלו בסקר זריז (שתקפותו המדעית שווה כנראה לערך האמת בהודעות היח"צ של אפל) כי הם נתקלו בתופעת הקליטה הלקויה, ו-63% מהם אמרו שהתגובה של סטיב ג'ובס – "אתם מחזיקים אותו לא נכון" – הביאה להם את הסעיף.

 

הבריטים גם לא התרשמו מהפתרון שמציעה אפל – כיסוי אייפון יוקרתי מתוצרתה תמורת 29 ליש"ט בלבד – מתוך התפיסה המשונה והארכאית שכאשר הם קונים מוצר, הם רשאים לצפות שהוא יעבוד כפי שהוא, בלי תשלומים נוספים ליצרן. משתמשים זועמים מצאו פתרון: נרשמה עלייה במכירות דבק נייר ולק הציפורניים, משום שמסתבר ששימוש נכון במוצרים הללו עשוי לפתור את בעיות הקליטה. בעבר, נזכיר, נאלצו משתמשי אייפון לכרוך נייר כסף סביב האנטנה של המכשיר כדי להשיג קליטה ראויה לשמה. אין ספק שאפל מעודדת יצירתיות בקרב לקוחותיה; חבל רק שהיצירתיות הזו נדרשת כדי להתגבר על פאשלות התכנון שלה.

 

בינתיים התגלתה תקלה חדשה: משתמשים מתוסכלים מדווחים שכאשר הם מקרבים את המכשיר לאוזנם - פעולה מקובלת בקרב משתמשי סלולר שרוצים לדבר בו – חיישן הקרבה של האייפון, שנועד למנוע לחיצות מיותרות על המסך בזמן שיחה, מאבד את הצפון, וכתוצאה מכך מתרחשות שורה של תקלות. למשל, המכשיר מעביר את עצמו למצב אילמות (mute), מתחיל להבהב, או סתם מנתק את השיחה. החדשה החיובית היחידה היא שחיישן הקרבה לא מתפקד באותה המידה אצל ימנים ושמאליים.

 

כל זה, אבל במיוחד תקלת האנטנה – שאפל, כזכור, הגדירה כפיצ'ר מהפכני – עודדו חברת עורכי דין, שכבר תבעה את זינגה בשל נוהלי הנוכלות שלה, להתחיל לארגן תביעה ייצוגית. עורכי הדין מבקשים ממשתמשים מאוכזבים ליצור איתם קשר. יהיה מעניין.

 

ימי התום של אייפון 4 - רגע אחרי ההשקה, כמה שעות לפני התקלות ימי התום של אייפון 4 - רגע אחרי ההשקה, כמה שעות לפני התקלות צילום: טלי שמיר

 

המלחמה הקרה עוברת שדרוג

 

שירותי הביטחון האמריקאיים הודיעו אתמול (ב') כי עצרו 11 תושבי ארה"ב בחשד לריגול עבור ברית המוע... אה, סליחה, רוסיה. הסיפור הזה מוזכר כאן בשל השימוש הניכר שהחשודים - שחלקם חיו בארה"ב תחת סיפור כיסוי במשך עשורים - עשו בטכנולוגיה מתקדמת לצורכי הריגול שלהם.

 

למשל, אחת הנאשמות ישבה בבית קפה, עם לפטופ, והעבירה מידע למפעיל הרוסי שלה באמצעות הרשת, מבלי שהנ"ל בכלל נכנס לבית הקפה – דבר שמנע את השטיק הישן והמוכר של צילום המרגל הרוסי עם אחת מסוכנותיו. במקרה אחר, השתמשה אותה נאשמת בלפטופ וברשת אלחוטית פרטית כדי להעביר מידע לאותו קצין איסוף.

 

אחת השיטות היותר מתוחכמות שבה השתמשו החשודים היא Steganography, שתילה של הודעות טקסט בתוך קובצי תמונה תמימים למראה. התוכנה פותחה ככל הנראה על ידי ה-SVR, היורש הרוסי של הדירקטריון הראשון של הקג"ב.

 

לא שהיו חסרות פאשלות: הפעלת תוכנת הסטגנוגרפיה דרשה הקלדת סיסמה בת 27 (!) סימנים, דבר שהיה כל כך מסובך עד שלפחות אחד המרגלים נאלץ לרשום את הסיסמה על פיסת נייר – שנתפסה וכנראה הסגירה את כל העסק. מידת ההצלחה של רשת הריגול הזו היתה כנראה נמוכה למדי: החשודים מואשמים כולם לא בריגול אלא בקשירת קשר לריגול, בפעילות חשאית בתחומי ארה"ב מבלי להודיע על כך לתובע הכללי, ותשעה מהם חשודים גם בהלבנת כספים.

 

פייסבוק היא החברה הטובה ביותר של התובע

 

דיווחנו כאן בעבר על נטייתם של בוסים ולעתים שופטים לחטט בעברו של המועמד לעבודה באמצעות חיפוש אחריו ברשתות חברתיות. עכשיו מסתבר שהמנהג הזה הופך למקובל גם בקרב עורכי דין לגירושים.

 

האקדמיה האמריקאית של עורכי דין לענייני משפחה מדווחת כי במהלך חמש השנים האחרונות, 81% מחבריה השתמשו או גילו שמשתמשים נגדם במידע שנשאב מפייסבוק, טוויטר, יוטיוב ואפילו לינקדין. המובילה באספקת רפש לצרכים משפטיים היתה, כמובן, פייסבוק: 65% מהעו"דים דיווחו על שימוש בה, בעוד ש-15% נתקלו במידע ממייספייס ו-5% – מטוויטר.

 

המידע המקובל במצבים כאלה הוא בדרך כלל הוכחה לפלירטוט מצד אחד מבני הזוג – 20% אמרו למכון המחקר Pew שהם משתמשים בפייסבוק לשם כך – אבל גם, למשל, מצב שבו האב מאלץ את הבן להפסיק את "חברותו" עם האם, מה שישמש כהוכחה לכך שהוא גורם להזרה שלו ממנה.

 

מקרים אחרים כוללים הורה שמודיע באתר שידוכים שהוא נטול ילדים בזמן שהוא מנסה לקבל חזקה על הילדים שלקיומם הוא מתכחש, או אם שלא מגיעה לאירועים של ילדיה בשלל תירוצים – שנשללים כאשר מתברר שהיא בילתה את הזמן במשחק World of Warcraft. אם אחרת הכחישה שימוש במריחואנה בבית המשפט, מה שלא הפריע לה לפרסם תמונות של עצמה בנוכחות צינגלה בפייסבוק. עוכרי הדין מציינים שרשתות חברתיות הן מכרה זהב למציאת מידע שבדרך כלל לא היית מוצא בשום מקום אחר. הפרחים למארק צוקרברג.

 

האם הטכנולוגיה תשפר את מעמדך? לא, לא בהכרח

 

אחד המיתוסים המקובלים באשר לתעשיית המידע בכלל ולרשת בפרט הוא שככל שתהיה לאדם גישה רחבה יותר אליהם, כך הוא צפוי לשפר את מעמדו, במיוחד אם הוא מגיע ממעמד נמוך. הרשת, אומרים האוטופיסטים, תהפוך את כולנו לאנשי העולם הגדול ותשפר את החינוך של כולנו.

 

או שלא. מחקר שנערך לאחרונה, ושהתמקד בעובדי הייטק בהונג קונג, מצא ששימוש נרחב יותר בטכנולוגיית מידע אכן עשוי לשפר את מעמדך ואת השכר שלך – אבל רק אם אתה כבר נהנה מהשכלה מוצלחת.

 

מחשבים, מוצא המחקר, מחליפים במהירות את המטלות שעד כה ביצעו עובדים חסרי הכשרה. התוצאה היתה ירידה במספר העובדים הללו, שהובילה לתחרות על מספר המשרות שנותרו, שבתורה הובילה להורדה ממשית בשכר המשולם להם. התופעה התרחבה כלפי מעלה, והחלה לפגוע גם בעובדים בעלי הכשרה. עובדים חסרי השכלה לא מצליחים להשתלב היטב בעבודות שדורשות שימוש במחשבים – הם פשוט לא יודעים מה לעשות איתם. וכאשר הם נפלטים מעבודתם, הם מתקשים למצוא עבודה חדשה. החוקרים ממליצים על אימון מחדש לעובדים כאלה, במימון ממשלתי. זה משהו שהיה צריך לקרות לפני 15 שנים.

 

קצרצרים

 

בזמן שמשתמשי האייפלופ 4 מתאמנים ביוגה כדי "להחזיק נכון" את הגאדג'ט הקסום והמהפכני שלהם – מהפכני בגישתו ללקוח, על כל פנים – בנוקיה טרחו לפרסם את ארבע הדרכים הנפוצות ביותר להחזקת סלולר, תוך שהם מציינים בעליצות שמבחינת הסלולרים שלהם, ממש לא חשוב איך תחזיק אותו: הוא לא יאבד קליטה. הצורה שבה מחזיקה נוקיה את ידה מול אפל ידועה כתנוחת האצבע המשולשת.
E71 של נוקיה. אפשר להחזיק אותו ככה, וגם אחרת E71 של נוקיה. אפשר להחזיק אותו ככה, וגם אחרת צילום: cc-by-zone41

 

המאבק בקבוצת הפשע פיראט-ביי נמשך: בית משפט שבדי הורה לאחרונה לספקית אינטרנט בממלכה להפסיק את הגישה של משתמשיה לאתר הטורנטים. אתמול, החלה הספקית לציית לצו – והפכה בכך לספקית הרשת הראשונה בשבדיה שעושה זאת. אחרות צפויות ללכת בעקבותיה. בתוך כך, נמסר שקבוצת פיראט-ביי, ששניים מחבריה הפכו לעבריינים נמלטים, התפרקה.

 

מי אמר שאין תועלת במטומטמים קליניים? הסופר גרגורי לוי, שפתח דף מעריצים בפייסבוק לספרו Shut up, I'm talking - ספר שמתואר כביקורת חדה ושנונה של זר מתוככי ממשלת ישראל – הופתע לגלות לאחרונה שמספר המעריצים של העמוד עלה בחדות מ-700 ל-4,000, ואז המריא לכ-25,000 מעריצים חדשים מדי יום, וכעת מספרם עומד על יותר מ-671,000. מאחר שהעלייה במעריצים לא תורגמה בשום צורה לעליה בקניות, לוי הלך לברר מה חושבים המעריצים החדשים על הספר – ונדהם לגלות שהוא משך יותר מחצי מיליון מטומטמים שלא הבינו שמדובר בספר ופשוט הגיעו להביע את הערצתם למונח Shut up, I'm talking, קרי "סתום, אני מדבר".

 

איך לא חשבו על זה קודם? חברה אמריקאית בשם ההולם USBCELL הוציאה לשוק סוללות AA נטענות. בכך אין הרבה חדש – אבל הסוללות האלה נטענות על ידי חיבור USB, פתרון קלאסי למצב שבו יש לך מחשב אבל אין לך מטען. מהירות ההטענה בעייתית משהו: חמש שעות להטענה של 90% או שעה להטענה של 50%. גם המחיר – 17 דולר לשתי סוללות – יכול היה להיות נוח יותר. אבל בתור מוצר חלוצי, זה בכלל לא רע.

 

בקרב השבט המשונה של הפנאפלים, שלמרבה המזל מצויד היטב באמצעי תקשורת כך שאנתרופולוגים יכולים לחקור אותו ללא הצורך המסוכן לבוא איתו במגע, נפוצה לאחרונה תופעה חדשה: חתונה שמתבצעת באמצעות מחשב הטאבלט של אפל, האייפד. כומר טרי החליט להשיא זוג באמצעות הגרוטאה, במקום להקריא את הטקסט מספר כמקובל. כוחות תחתונים כלשהם לא אהבו את היוזמה, והכומר חזה במו עיניו באחת התקלות הנפוצות של הגאדג'ט היקר: התחממות יתר. אפל מעולם לא ידעה איך לטפל בבעיה הזו, ובדיוק ברגע שבו הכומר היה אמור להקריא את השבועות, המכשיר האיסטניס כיבה את עצמו כי היה לו חם מדי. הכומר הצליח להתגבר על התקלה באמצעות הקראה מהזיכרון, אבל הלקח צריך להיות ברור: אי אפשר לסמוך על האייפד במצבים רגישים. אגב, בהתחשב בעובדה שהכומר הכריז קודם לאירוע על "אמונתו בסטיב ג'ובס", אולי הכנסייה צריכה לשחרר אותו משורותיה.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x