$
פנאי

אביב הגיע: הגינה הביתית מודל 2010

כורסאות מפנקות מפקקים ממוחזרים, משטחים סינתטיים בכל הצבעים, צמחייה יפה וחסכונית במים ומערכות תאורה מתקדמות. "כלכליסט" עובר מהסלון לגינה

רעיה הנרי 11:1315.03.10

בשנים האחרונות הגינה הופכת בהדרגה לסלון החדש, הן מבחינת ריבוי החידושים והחומרים שמהם נוצרים הפריטים, והן מבחינת התקציב שבעלי הבית מוכנים לייעד לה. גם משמעת המים ההולכת ומחריפה בישראל, ועמה ההכרה בחשיבותה של צמחייה חסכונית במים, לא נעלמו מעיניהם של מעצבי הגינות והנוף. "כלכליסט" עם המדריך לגינת החלומות.

 

תאורה. "הגינה משמשת כמבואה, ככניסה או כהמשך חיצוני לחלל הבית", אומר האדריכל ומעצב התאורה מרק בוברוביץ. "היתרון של תאורה מבוקרת לעומת אור יום הוא באפשרות ליצירת קומפוזיציה ושליטה באלמנטים שרוצים להדגיש או לטשטש". לתאורה היבטים חשובים בכל הנוגע לבטיחות ביציאה אל הגן וממנו, וכן בהרגעת בעלי הגינה, שיכולים לראות כל פינה בחצר גם בלילה אפל.

גוף תאורה של Serralunga. מחיר: 11000 שקל בפנטהאוז גוף תאורה של Serralunga. מחיר: 11000 שקל בפנטהאוז

 

לדברי בוברוביץ, "ההלוגנים קטנים, ולכן מוסתרים בצמחייה ומתאימים להאיר אותה. חלקם גם מגיעים עם מין מצחייה המנטרלת את הסנוור ממקור האור. גופי תאורה עם לדים מתחילים היום להיכנס לשימוש בגלל אורך חייהם ותחזוקתם האפסית". (100–2,000 שקל, ביאיר דורם).

 

אופציה מעוצבת אף יותר היא ה־Equix של חברת Roger Pradjer הצרפתית. זהו גוף תאורה מפלדה עם בית תאורה מאלומיניום מוברש בגובה 2.5 מטרים, השופך אור על רדיוס נרחב (30 אלף שקל באקסקלוסיב). אופציה נוספת היא לבחור בעציצי ענק המשמשים כגוף תאורה, כמו כדי הענק המפארים את קולקציית Missed Tree של המותג האיטלקי Serralunga (מ־11,000 שקל, בפנטהאוז).

 

אפשרות נוספת היא מנורת Amanita בעיצוב Joan Verdugo לחברת Marset הספרדית. מדובר בגופי תאורה המעוצבים כפטריות וניתנים לתלייה על הקיר או למיקום על הרצפה (2,390 שקל, באקסקלוסיב).

 

מערכות ישיבה. החומרים הסינתטיים החדישים עמידים ומשמרים את המראה הטבעי. למשל, אפשר למצוא מערכות ישיבה דמויות ראטן, ברונזה ואבן. בפנטהאוז, למשל, נמכרת קולקציית ריהוט הגן של Tandem שעיצב תומס סובאז' לחברת Ego Paris הצרפתית, שאף זכתה בפרס המוצר הטוב ביותר בתחרות Red dot ב־2008. פרטים: כורסה מ־7,200 שקל, הדום מ־4,900 שקל.

 

ההדומים זוכים לפריחה השנה, במיוחד אלו העשויים מפוליאתילן (2,480 שקל, בהרמוני, ירושלים).

 

הדום צבעוני, הרמוני הדום צבעוני, הרמוני

 

הריפודים שצריכים להתמודד עם מזג אוויר הפכפך עמידים. הם עשויים בטכנולוגיות מתקדמות ומאריגים הדוחים מים ואינם דוהים בשמש. פרטים: מ־70 שקל למטר בילון או מ־136 שקל למטר ברנבי - הום קוטור. טרנד המיחזור הגיע גם הוא לענף ריהוט הגן, למשל בכורסת ה־Translation בעיצוב אלאן גילס, שיוצרה מפקקים ממוחזרים, בסדרה ממוספרת של 100 יחידות בלבד (9,440 שקל, בהרמוני, ירושלים).

 

מי שרוצה גם לסעוד בגינה יכול לבחור למשל בפינת אוכל דמוית ראטן שבה שולחן ענק מזכוכית (10,640 שקל לשולחן, 4,849 שקל לכיסאות, בטולמנ'ס).

 

פינת אוכל דמוית ראטן, טולמנס פינת אוכל דמוית ראטן, טולמנס

 

חיפוי קרקע. את הדשא שהגיע לכאן בשעתו עם המנדט הבריטי והתחבב מאוד על הישראלים, מומלץ להחליף במשטחים של פרחי בר עונתיים המתמחזרים מעצמם (באמצעות זרעים או פקעות). אופציה "צמחית" פחות היא בחירה בריצוף, חיפויי קרקע כמו חצץ, או דשא סינתטי המוצע במבחר סוגים (60–230 שקל למ"ר, בכרמל).

 

לפינות המשחק של הילדים אפשר להשתמש במשטח רך וגמיש מגומי העשוי מצמיגים ממוחזרים. אופציה נוספת לאזור המשחקים בגינה היא שימוש בדשא סינתטי צבעוני המגיע כיום במגוון צבעים כמו אדום, כחול וצהוב. אפשר גם להרכיב מהמשטחים האלו מגרש משחקים קטן, עם הדפסים של קלאס, קליעה למטרה, מסלול נסיעה באופניים ועוד (199 שקל למ"ר, בפשוט ירוק).

 

סטריאו בגינה. כחלק מטשטוש הגבולות בין הבית לחוץ, הועברו גם הרגלי הבילוי של הפנים אל החוץ, ובייחוד בכל הקשור למערכות שמע ומסכים. בין החידושים בתחום אפשר למצוא רמקולים דמויי סלע מוגני מים, כמו AWR-650 Klipsch, שלהם הספק של עד 200 ואט, ושאפשר לשלבם בתוך הצמחייה או לתלות ברחבי הגינה (400–600 דולר לרמקול, בהד סינמה). את החוויה האודיוויזואלית אפשר להשלים עם מסכי פלזמה ו־LCD כמו אלו של פיוניר, שעמידים בכל מזג אוויר (מ־65 אלף שקל למסך 65 אינץ' ועד 250 אלף שקל למסך 142 אינץ').

 

רמקול AWR-650 של Klipsch. מחיר: 600-400 דולר בהד סינמה (לרמקול) רמקול AWR-650 של Klipsch. מחיר: 600-400 דולר בהד סינמה (לרמקול)

 

צל וצמחייה. אחד האלמנטים החשובים בגינה הישראלית הוא הצל. לצד מטפסים המעשירים את הגן בצבעוניות מרהיבה, כמו הבוגונביליה, אפשר למצוא עצים כמו אלות, אלונים, שקמה, חרובים, ער אציל, כליל החורש או עצי פרי הגדלים באופן טבעי בסביבה, או שאוקלמו ומתאימים לאקלים ים־תיכוני. בין העצים כדאי לשתול שיחים ריחניים ופורחים כמו צמחי יסמין, מרווה, רוזמרין, אזוביון ושאר צמחי תבלין, גם בעציצים. פרטים: מ־60 שקל לשתיל בוגונביליה, מ־80 שקל לשתיל כליל החורש, מ־60 שקל לשתיל יסמין, במשתלות וונדי.

 

פתרון הצללה טבעי פחות, אך אפקטיבי באותה מידה, היא למשל פרגולה של אונופיו האיטלקית, שלה תריס רפפות חשמלי הנסגר ונפתח בעזרת שלט רחוק (45 אלף שקל, בפנטהאוז).

 

אפשרות הצללה נוספת, שהיתה פופולרית עד לאחרונה בגני אירועים וכעת נכנסת גם לגינות הפרטיות הגדולות, היא מבנה דמוי מפרש העשוי מוואנטות (חוטי ברזל מלופפים) וברזנט. מערכת ההצללה הזו נחשבת לעמידה ומאווררת במיוחד, ולא פחות חשוב מכך - לחזקה: טכניקת חיזוק הברזנט לקוחה מעולם היאכטות, ומבטיחה שהסככה תעמוד בפני כל רוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x