$
פטנטים וקניין רוחני

מי מנסה להשתלט על דומיינים עם שמות ממשלתיים?

דיווח: עשרות דומיינים של שמות הקשורים למוסדות ממשלתיים נרכשו על ידי גוף שרשום בבגדד. חשש: שמות המתחם עשויים לשמש לצורך הונאות מקוונות ולגרום לפרצות אבטחה חמורות

דורה קישינבסקי 12:3529.06.09

גורם פרטי שמצהיר על עצמו כחברה עירקית, וזהותו לא ידועה, רכש בשנת 2007 עשרות כתובות אינטרנט בעברית, ששמותיהן זהים לשמות גופים שמזוהים עם ממשלת ישראל, ובהם com.משרדהפנים, com.משרדהחינוך ו-com.משרדהמשפטים. זאת, כנראה, במטרה להטעות גולשים ישראליים אם וכאשר שמות מתחם באותיות

עבריות ייכנסו לשימוש שוטף. כך דיווח אתר law.co.il של עו"ד חיים רביה ממשרד עורכי הדין פרל כהן צדק לצר.

 

כתובות אינטרנט (הקרויות גם "שמות מתחם", או "דומיינים") המורכבות מאותיות עבריות עדיין לא נמצאות בשימוש נפוץ. כיום, כשמקלידים בשורת הכתובת בדפדפן כתובת שאותיותיה אינן לטיניות, הדפדפן מתרגם את הכתובת לרצף תווים לטיניים. כך, למשל, הכתובת ".comמשרדהפנים" הופכת ל-"xn--8dbq2a.com". החברה העירקית רכשה מרשמי כתובות בינלאומיים את הרצפים הללו.

 

בנוסף נרכש שם המתחם כנסת.com על ידי חברה אמריקאית, וכיום הוא משמש כ"חוות לינקים", שמטרתה להפנות לאתרים אחרים שהחברה מקושרת אליהם. גורמים פרטיים שונים רכשו גם שמות מתחם באותיות עבריות של חברות מסחריות, כגון בנקהפועלים.com, בנקלאומי.com ו-בזק.com.

 

החברה העירקית-לכאורה מזוהה ברישומי שמות המתחם כ-ICU Agency הממוקמת בבגדד, אולם לא ברור אם מדובר בחברה אמיתית. אותה חברה רשמה לזכותה ב-2007 גם את הדומיין קוקהקולה.com, אולם בחודש ינואר הדומיין הועבר לידי חברת קוקה קולה העולמית, בעקבות פנייתה לארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO), שמוסמך לפסוק בכמה סוגי סכסוכים הנוגעים לשמות מתחם. על פי רישומי WIPO, אי אפשר היה לאשר ש"החברה העירקית" קיימת, וחברת קוקה קולה הצהירה שביצעה חקירה עצמאית אחר זהות רוכש הכתובת, וזו העלתה שאחת מכתובות הדוא"ל שהחברה ציינה שייכת לאדם המתגורר בירושלים.

 

איגוד האינטרנט הישראלי, ארגון המוסמך על ידי איגוד האינטרנט העולמי לנהל את רישום כתובות האינטרנט המסתיימות באותיות il (כגון co.il, .org.il ו-net.il), לא מתיר לישראלים לרשום שמות מתחם המורכבים מאותיות עבריות. עם זאת, כל אדם יכול לפני לרשם כתובות אינטרנט בינלאומי, ולרכוש ממנו את רצף האותיות הלטיניות שהכתובת הישראלית מתרגמת אליו, תחת סיומת בינלאומית כגון com או org. גם במקרה של "com.קוקהקולה", הכתובת שנרכשה היתה למעשה xn--8dbabb9a0dbb.com. והמקרה של קוקה קולה מעיד שארגוני קניין רוחני רואים גם ברכישת רצפי התווים הללו פגיעה בסימנים רשומים.

 

ספקית שמות המתחם "דומיין דה נט" מנסה בשנים האחרונות להנהיג אופציה של שמות מתחם באותיות עבריות בלבד, תוך עקיפת ההחלטה של איגוד האינטרנט הישראלי. היוזמה של "דומיין דה נט" כוללת הקצאת כתובות שגם הסיומת שלהם עברית, למשל "קום" או "נט". דומיין דה נט חתמה על שיתוף פעולה עם ספקיות האינטרנט הגדולות בישראל, סמייל 012, בזק בינלאומי ו-013 נטוויז'ן, שבמסגרתו הספקיות יעבירו אוטומטית גולשים שמקישים את שם המתחם העברי (למשל "דוגמה.קום") לכתובת האמיתית, התקנית, של הגורם הרוכש (למשל "dugma.com"). בתגובה לכך פרסם איגוד האינטנרט הישראלי נייר עמדה בו הזהיר כי "שמות מתחם כאלה רשומים וקיימים רק בתחומיה של 'רשת' פרטית ומצומצמת. האיגוד אינו ממליץ לציבור להשתמש בהם".

 

מנכ"ל דומיין דה נט, יואב קרן, מסר ל"כלכליסט" שנסיונות "חטיפת דומיינים עבריים" לא יכולים להתבצע באמצעות השירות שמציעה חברתו. לדבריו: "במרשם שלנו לסיומת 'קום' בעברית איננו מאפשרים לרשום שמות פוגעניים או שמות שנרשמים בניגוד לדיני מדינת ישראל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x