$
הכסף

אם לפרוש - אז ברצון

הציעו לכם פרישה מוקדמת מהעבודה? ייתכן שזה הזמן להיענות בחיוב, דווקא בגלל המשבר. "כלכליסט" מגיש: מסלולי הפרישה הנפוצים ועל מה לשים דגש

מיקי פלד 08:2014.05.09

חברת תנובה הודיעה בשבוע שעבר שהיא נסוגה בה מהדרישה לפיטורים של מאות עובדים ובמקום זאת תחיל מסלול פרישה מרצון. בדומה לתנובה, חברות רבות מוותרות על פיטורים בכלל או לפחות על חלקם, כדי לאפשר לעובדים דרך מכובדת יותר לעזוב את מקום העבודה וכך גם להקל על הוצאות השכר.

 

השאלה הראשונה שחולפת בראשו של עובד היא אם להסכים בכלל להצעת הפרישה מרצון. כמובן, מדובר בעניין אישי של העובד והשיקולים אינם יכולים להיות כלכליים בלבד. עם זאת, אומר עו"ד דרור גל ממשרד סטריקובסקי, גל, ברוך, פורת ושות' שכלל אצבע אחד צריך להיות "אם יש לך מה לעשות שם בחוץ כדי להשלים הכנסה לאחר הפרישה - שקול אותה ברצינות.

 

מנור. "לבדוק הסדר עם המעסיק שלפיו חלק מהכספים יינתנו בשנת המס שאחרי שנת הפרישה" מנור. "לבדוק הסדר עם המעסיק שלפיו חלק מהכספים יינתנו בשנת המס שאחרי שנת הפרישה"

הנחת היסוד היא שהסכמי הפרישה מרצון הופכים במהלך הזמן להיות רעים יותר לעובד". עו"ד גל מציין עוד שיקול, והוא מצבה העסקי של החברה, כלומר אם מדובר בעסק שיש חשש לעתידו, כדאי לעובד לשקול גם כאן מענה חיובי להצעת הפרישה.

 

לאחר שהחליט העובד שהוא רוצה לפרוש, לרוב יוצעו לו כמה מסלולי פרישה. בעזרת רו"ח אמיר גבאי, מנכ"ל B4 יועצי פרישה, מגיש "כלכליסט" את מסלולי הפרישה הנפוצים ולמה יש לשים לב בכל אחד מהם.

 

1 | מסלול מענקים

 

במסלול זה מקבל העובד הפורש מענקים כספיים חד־פעמיים (כחלק או נוסף על פיצויי הפיטורים, שיכולים להגיע עד 300%). כמו כן, לרוב מתבצעת הקפאת זכויות בקרן הפנסיה עד שהעובד מגיע לגיל הפרישה החוקי (67 לגבר, 62 לאשה). אז יהיה העובד זכאי לקבל קצבה חודשית מקרן הפנסיה.

 

למה לשים לב: מכיוון שהכספים אמורים לפצות את העובד על הירידה בהכנסה השוטפת ממועד הפרישה המוקדמת עד להגיעו לגיל הפרישה, מומלץ לערוך חישובים, היוונים (חישוב שווי הכסף לאורך התקופה לפי שוויו כיום) ובדיקות כדאיות. זאת, לעומת ההכנסה החודשית השוטפת שהיה אמור להרוויח ממשכורתו עד הגיעו לגיל הפרישה או לעומת חלופות נוספות המוצעות לו כמסלולי פרישה. חישוב שכזה מומלץ לעשות עם יועץ מס.

 

2 | מסלול פנסיה מוקדמת

גל. "אם מדובר בעסק שיש חשש לעתידו, כדאי לעובד לשקול בחיוב פרישה מרצון" גל. "אם מדובר בעסק שיש חשש לעתידו, כדאי לעובד לשקול בחיוב פרישה מרצון" צילום: אסף שילה ישראל סאן

 

מסלול זה נדיר יותר במגזר הפרטי, אולם, בקרב עובדים שפרשו מהמגזר הציבורי ומחברות ממשלתיות, הוא נפוץ יותר. עובד שבוחר במסלול שכזה יקבל פיצויים "רגילים", לפי חוזה ההעסקה, ותשולם לו פנסיה מוקדמת (הידועה גם כ"פנסיה מפעלית" או "פנסיה תקציבית") חודשית עד הגיעו לגיל הפרישה לפי החוק. אחרי גיל זה הוא יקבל קצבה חודשית מקרן הפנסיה.

 

למה לשים לב: במסלול זה יש לשים דגש גדול יותר על נושא המיסוי, התשלומים לביטוח לאומי וההפרשות הסוציאליות השוטפות. רצוי לבדוק את הנושא גם בהיבט המס וגם בהיבט חלקו של העובד בנטל התשלומים. עובד הפורש פרישה מוקדמת ומקבל פנסיה "מפעלית" נחשב ברשות המסים לבעל מעמד מיוחד, כך שהוא יכול לשלם מס נמוך יותר משכיר. שוב, יש להתייעץ עם יועץ מס שיבדוק את האפשרויות. כמו כן, יש לבחון אם הסכם הפרישה כולל מנגנון ראוי לעדכון תשלומי הפנסיה המוקדמת (לפי תוספת היוקר או מדד אחר שייקבע), וזאת כדי למנוע את שחיקתה.

 

3 | מסלול חבילות פרישה

 

מסלול זה נפוץ בעיקר בקרב חברות הייטק או חברות גדולות אחרות. במסגרת תוכנית פרישה מוצעת לעובדים חבילה המשלבת בתוכה תנאי פרישה משופרים שונים. ההטבות העיקריות שניתן למצוא במסגרת החבילה הן מענק הסתגלות, המשך שימוש במכונית מטעם מקום העבודה, טלפון סלולרי ועוד.

 

למה לשים לב: אין להסתפק בקבלת תשלומים והטבות מהמעסיק בצורה של כסף "לכיס". יש לדאוג שבתקופת ההסתגלות (שלרוב נעה בין כמה חודשים לחצי שנה) ימשיך המעסיק לשלם את ההפרשות לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים. כמו כן, יש להגיע להסדר בעניין ההפרשות לביטוח הלאומי, כדי לא לאבד זכויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x