$
דעות

אובמה יושבע לנשיא: מה יעלה בגורל התמיכה הכלכלית בישראל?

כרגע מקבלת ישראל 3 מיליארד דולר בשנה כסיוע ביטחוני. הציר הכלכלי לשעבר בוושינגטון: "הסיוע מגובה בהסכמים לעשר שנים"

עמיר קורץ 08:1620.01.09

"האינטרסים האמריקאים לא משתנים עם שינוי דייר בבית הלבן. על רקע זה אני לא רואה שינוי במדיניות החוץ של אובמה, כולל במישור הכלכלי", כך אומר ל"כלכליסט" דני איילון, לשעבר שגריר ישראל בוושינגטון.

 

הוא מסביר שעד 2007 עמד הסיוע הכלכלי של ארה"ב לישראל על 1.2 מיליארד

דולר לשנה, נוסף על סיוע ביטחוני של 1.8 מיליארד דולר לשנה. "מבחינה כלכלית אנו רואים כמה טוב היה שישראל נגמלה מהסיוע האמריקאי. עכשיו נשאר רק הסיוע הביטחוני של כ־3 מיליארד דולר לשנה בממוצע. רוב הכסף נכנס ישר לתעשיות הביטחוניות בארה"ב. זה מקדם את הכלכלה אצלם.

 

"מעבר לכך, אם הממשל החדש ינסה גם לנהל את הסכסוך הפלסטיני וודאי יהיה לו אינטרס להמשיך את היתרון האיכותי של ישראל באמצעות הסיוע הביטחוני. יש לזה תמיכה רחבה בקונגרס, שהוא החותם האחרון על התקציב".

 

הציר הכלכלי לשעבר בוושינגטון אמנון נויבך מסביר: "הסיוע הביטחוני מגובה בהסכמים לעשר שנים, באישור בתי הנבחרים. לנשיא כמעט אין אפשרות לשנות אותו, כי הוא מגובה בחקיקה. במקרה של בעיות כלכליות בארה"ב הממשל יכול לבקש לעשות קיצוץ רוחבי בתקציב או לדחות את זה בשנתיים־שלוש, אבל זה לא משהו שהוא נגד ישראל". נויבך מזכיר גם את הערבויות שניתנו לישראל בתקופת ממשל בוש, שמתוכן טרם נוצלו 4.5 מיליארד דולר. "הן עומדות לרשותנו לאחר חקיקה בבתי הנבחרים ואני לא מאמין שהן ייפגעו".

 

גם דני גילרמן, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, אומר: "במישור הכלכלי מערכת היחסים בין ישראל לארה"ב מושתת על אינטרסים משותפים, כמו כל נושא ההייטק והסחר. ארה"ב היא יעד יצוא מאוד חשוב לנו וישראל היא יעד יבוא מאוד חשוב לאמריקאים. גם בתקופת המשבר הכלכלי נמשכו ההשקעות האמריקאיות בישראל. חשוב לזכור שהמגזר הפרטי עצמאי ולא תלוי בממשל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x