$
דעות

שווה בדיקה: 17 שקל או מפעל הזנה

מעבר מקצבאות ילדים לשירותים הוא נכון. עם זאת, חייבים להודות שהסיכויים אינם גדולים, ולו משום שבפוליטיקה לא תמיד ההיגיון הפשוט מנצח, בטח שלא בדיונים המתוקשרים על התקציב

מיקי פלד 07:2220.08.08

הנתונים היבשים על הקיצוץ בתקציבי הרווחה שמופיעים בחוק ההסדרים מפחידים, אבל רק אם בוחרים להסתכל על צד הקיצוץ, ולא על צד ההרחבה. על פי אחד הסעיפים בטיוטת חוק ההסדרים, קצבאות הילדים יקוצצו ב־8.8%, וכך ייחסכו למדינה 500 מיליון שקל ב־2009. כלומר על כל ילד תינתן קצבה של 135

שקל בחודש, במקום קצבה של 152 שקל בחודש שניתנת כיום. מבדיקה של נתוני המוסד לביטוח לאומי, קיצוץ זה עלול להוביל לירידה של 14 אלף ילדים מתחת לקו העוני. הכותרות בעיתונים לא איחרו לבוא.

 

מי שממשיך לקרוא את ההצעה, מגלה שבתמורה לקיצוץ יתווספו 200 מיליון שקל בשירותים לילדים. כלומר, במקום שההורים יקבלו קצבה, הילד יקבל שירות מסובסד או חינם מהמדינה. לדוגמה, מוצע להרחיב את חוק חינוך חובה חינם לגילאי 3 ו־4, להפעיל את מפעל ההזנה בבתי הספר ברשויות מקומיות עניות נוספות, להגדיל ב־50 מיליון שקל נוספים את סבסוד מעונות היום לנשים עובדות, ולתגבר את החינוך הטכנולוגי בפריפריה ב־16 מיליון שקל. מקומו של ציבור בוחרי ש"ס אינו נפקד: האוצר מציע להרחיב את מפעל ההזנה גם בבתי הספר של החינוך החרדי.

 

אפשר להתווכח על גובה ההרחבה או יעדי התקצוב. עם זאת, בקרב המומחים אין ויכוח שטובת הילדים היא הגדלת השירותים הניתנים להם, גם אם על חשבון הקצבאות להוריהם.

 

מי מעוניין בהגדלת חלוקת הקצבאות לבוחריו? שר התמ"ת אלי ישי, שאמון על הגדלת אפשרויות התעסוקה בפריפריה, הוא המתנגד החריף להצעת האוצר. יהיה קשה לשווק לציבור הבוחרים של ש"ס בבחירת הקרבות הרחבה של מעונות יום לנשים עובדות, ועל מפעל ההזנה בבתי הספר עלולה יולי תמיר, הנחשבת לאהודה בציבור החרדי, לקבל בטעות את הקרדיט. הרבה יותר קל להכריז על הסרת רוע גזירת הקיצוץ של 17 שקל מכל ילד - אז מה אם האוכל לבית הספר במהלך החודש עולה יותר.

 

כדי שההצעה תעבור צריכות החברות האחרות בקואליציה לנהוג באיפוק ולא לפסול מיד את תקציב המדינה ואת חוק ההסדרים. בהמשך צריכים לנהוג כך גם כמה שיותר חברי כנסת אחראיים מהאופוזיציה, ויש כמה כאלה בליכוד, במרצ ובמפלגות אחרות. עם זאת, חייבים להודות שהסיכויים אינם גדולים, ולו משום שבפוליטיקה לא תמיד ההיגיון הפשוט מנצח, בטח שלא בדיונים המתוקשרים על התקציב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x