$
בארץ

הממשלה אישרה: הקמת מאגר טביעות אצבע וזיהוי פנים

על פי הצעת החוק, בדרכונים החדשים שיונפקו ישולב מידע ביומטרי כגון טביעות אצבע ותווי פנים אודות אזרחי המדינה ושוטרי הגבולות יוכלו ליטול טביעות אצבע מן העוברים במעברי הגבול

שאול אמסטרדמסקי 13:0103.08.08

הממשלה אישרה היום (א') בישיבתה השבועית את הצעת החוק של משרד הפנים בנושא הזיהוי הביומטרי. שר הפנים, מאיר שטרית, מנסה להניע את המהלך מאז שנכנס לתפקיד. שטרית ניסה להעלות את הצעת החוק לאישור הממשלה לפני שבועות אחדים אולם נתקל בהתנגדות מצד משרד המשפטים.

טביעת אצבע. צילום אילוסטרציה טביעת אצבע. צילום אילוסטרציה

 

על פי הצעת החוק, בדרכונים החדשים ישולב מידע ביומטרי אודות אזרחי המדינה ושוטרי הגבולות יוכלו ליטול טביעות אצבע מן העוברים במעברי הגבול. בין היתר, נועדה הצעת החוק להילחם בזיופי המסמכים המזהים הרשמיים של המדינה, דוגמת דרכונים ותעודות זהות. בהתאם להצעת החוק, האמצעים הביומטריים בהם ייעשה שימוש כוללים תמונות תווי פנים ושתי טביעות אצבע.

 

על פי הערכות משרד הפנים, הפרויקט יוכל לצאת לדרך בתוך 7 חודשים מסיום תהליך החקיקה. במסגרת הפרויקט יונפקו כמיליון דרכונים חדשים מדי שנה, זאת לעומת 750 אלף דרכונים שמונפקים כיום מדי שנה, בעיקר במקרים של חידוש דרכון והחלפת דרכון אבוד. טרם נקבעה הערכת עלות תקציבית לפרויקט.

 

אם תאושר הצעת החוק בכנסת, יקים משרד הפנים יחידה מיוחדת בתוך רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול, שתפקידה יהיה לרכז ולטפל במאגר הנתונים הביומטריים. המועסקים ביחידה זו יהיו בעלי סיווג ביטחוני גבוה, והמאגר הביומטרי עצמו יופרד ממאגר מרשם האוכלוסין הקיים.

 

ההצעה קובעת עוד, כי אדם שיסרב לספק למשרד הפנים את האמצעים הביומטריים, צפוי לשנת מאסר והוא לא יהיה זכאי לתעודת זהות או לדרכון.

שר הפנים מאיר שטרית. "החוק נועד להגן על אזרחי מדינת ישראל" שר הפנים מאיר שטרית. "החוק נועד להגן על אזרחי מדינת ישראל" צילום: עטא עוויסאת

 

לדברי שטרית, "החוק נועד בראש ובראשונה להגן על אזרחי מדינת ישראל ותושביה. לא ייתכן שבגלל העדר אמצעים טכניים הקיימים במרבית המדינות המערביות, תושבי ישראל יהיו חשופים לגניבת זהותם או מסמכיהם האישיים. לגניבת דרכון או תעודת זהות ישנה משמעות נרחבת והשלכות רבות, כולל ביטחוניות".

 

מנכ"ל משרד הפנים, אריה בר, הוסיף כי "החלטת הממשלה מהווה אור ירוק להתחלת הליך הנפקת הדרכון הביומטרי הראשון בישראל, שיאפשר לסיים את תהליך הנפקת תעודת הזהות החכמה שתכלול בתוכה מרכיבים שלא יאפשרו זיוף ויאפשרו זיהוי חד ערכי של האנשים".

 

לשכת עורכי הדין דווקא מתנגדת בתוקף להצעת החוק וטוענת כי היא מכניסה את ישראל לרשימת מדינות בהן כוויית, תימן פקיסטן ואינדונזיה.

 

לדברי עו"ד דן חי, יו"ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, "הקמת מאגר ביומטרי ראשי לכלל האזרחים תפגע בזכות היסוד החוקתית לפרטיות. הפגיעה תהיה כפולה. ראשית, המאגר יהיה מצוי בסכנת פריצה על ידי גורמים עוינים וכמו כן המאגר הביומטרי יוכל לעמוד לרשות המשטרה וכוחות הביטחון ויהווה פוטנציאל למטרד לאזרחים, שיהפכו לפושעים פוטנציאליים בעל כורחם. את המטרות של הצעת החוק ניתן להשיג בדרכים אחרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x