המכשול בדרך לחלום – איך להתמודד עם דיירים סרבנים?
כיצד מתמודדים עם סרבנות בפרויקטים של התחדשות עירונית? עו"ד רועי גלעד דורון, סמנכ"ל התחדשות עירונית בדן נדל"ן, מסביר על הדרכים החוקיות לעשות זאת, תוך הבחנה בין חששות לגיטימיים לסחטנות
"אנחנו כיזמים לא רואים בדיירים כסרבנים," אומר עו"ד דורון. "הגישה שלנו היא שקודם כל כנראה שהם מפחדים וחוששים. זה תהליך מורכב וארוך, ואנחנו נותנים מענה לכל שאלה שיש להם כדי שיוכלו לחתום בביטחון על הסכם שיעניק להם דירה חדשה ומוגנת."
דורון מסביר כי החוק מבחין בין סירוב סביר לבלתי סביר. במקרים של סירוב בלתי סביר, קיים מנגנון משפטי המכונה "תביעת דייר סרבן". המנגנון מופעל רק כאשר יש לנו 67% חתימות מכלל הבעלים
ו-60% בכל בניין במתחם. זה מעיד שרוב הדיירים מסכימים שהתמורה הוגנת ושיש רצון אמיתי לקדם את הפרויקט.
הוא מציין שלעתים המנגנון משמש גם למטרות חיוביות מעבר להתמודדות עם סחטנות. למשל, במקרה של דירת ירושה שבעליה בצרפת ולא ניתן להשיג את חתימתם, השתמשו בתביעת דייר סרבן כדי למנות נאמן שיחתום בשמם.
לדברי דורון, האתגר האמיתי מתעורר במקרים של סחטנות. כשמדובר במישהו שמנסה להשיג תמורות גבוהות יותר מאחרים, זה פוגע בכדאיות הכלכלית של הפרויקט כולו. במקרים כאלה, תביעת דייר סרבן מאפשרת לדיירים שחתמו להוציא את הפרויקט מהכוח אל הפועל, ומאפשר ליזם לתבוע בשמם את הנזק שנגרם להם.
רוצים לדעת עוד על זכויותיכם בפרויקטים של התחדשות עירונית? את כל המידע תמצאו בכתבה המלאה >>