$
מט"ח וסחורות

נסיגה בשקל אחרי החלטת בנק ישראל; הדולר ב-3.45 שקלים

הבנק בראשות הנגיד אמיר ירון הותיר את הריבית במשק בשיעור של 0.1%; הדולר עולה ב-0.3%, היורו מטפס ב-0.4% ונסחר תמורת 3.91 שקלים; בנק ישראל מציג תחזית פסימית ומעריך כי 2020 תסתיים בהתכווצות של 6% בתוצר - התחזית מלפני חודש הייתה להתכווצות של 4.5%

מיקי גרינפלד 16:1406.07.20

השקל ממשיך להיחלש לאחר שבנק ישראל הותיר את הריבית במשק על כנה: הדולר עולה ב-0.3% ונסחר בסביבת 3.452 שקלים, היורו מטפס ב-0.4% ל-3.91 שקלים; כלכליסט יעביר בשידור חי בשעה 16:30 את מסיבת העיתונאים עם הנגיד אמיר ירון. בשוק העולמי - היורו עולה ב-0.7% ל-1.133 דולר; הפאונד עולה ב-0.2% ונסחר ב-1.252 דולר. 

 

בנק ישראל הותיר את הריבית בשיעור של 0.1%, לאחר שבתחילת חודש אפריל הוריד הבנק את הריבית מ-0.25% לרמה זו כחלק משורת מהלכי תגובה שלו למשבר הקורונה. לאחר שנראה שההתאוששות בדרך, ההתפשטות המחודשת מעלה מחדש את החשש ממשבר כלכלי-רפואי עמוק וארוך טווח.

 

במקביל להחלטת הריבית, הציג היום הבנק תחזית פסימית למצב המשק בחודשים הקרובים והעריך כי 2020 תסתיים בהתכווצות של 6% בתוצר (לעומת תחזית קודמת מלפני חודש שדיברה על התכווצות של 4.5% בלבד)

 

"על פניו, מכיוון שריבית שלילית זה משהו שבבנק ישראל לא ממש מתלהבים ממנו (בצדק) היינו מצפים שהצעדים שיבחרו יהיו כאלו שקשורים להתערבות בשווקים כמו הגדלת היקף רכישות האג"ח הממשלתיות או הרחבת מגוון הנכסים הנרכשים (כמו אג"ח קונצרני או תיקי משכנתאות/הלוואות)", אמר לפני ההחלטה אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות.

 

גם בבנק הפועלים לא ציפו לשינוי בגובה הריבית, והדגישו שהחשיבות של המפגש היא בתחזיות בנק ישראל להמשך הדרך. כך אוריאל מדר, סוחר אג"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים: "הקונצנזוס בשוק עומד על הותרת הריבית על כנה מוקד העניין העיקרי יהיה הטון שבנק ישראל ישתמש בו בהודעת הריבית כדי לנתח את האירועים האחרונים ולתת הכוונה קדימה של המדיניות המוניטרית שהוא צופה לחודשים הקרובים (forward guidance).

 

מאז פרסום פרוטוקול דיוני הוועדה המוניטרית שפורסם בתחילת יוני, שבהם רק חבר ועדה אחד מתוך שישה הצביע בעד הורדת הריבית, משבר הקורונה בישראל החריף ונכנס לתוך גל שני עם עלייה ניכרת של נדבקים מידי יום ועם היקפי השבתה במשק שעשויים לעלות בהתאם. בנק ישראל קשוב לנתונים השליליים שצפים לאחרונה (ירידה במדד המחירים שנתי בשיעור של -1.6%, שיעור אבטלה גבוה, והעובדה שהשקל נמצא בשיא מול סל המטבעות), כך שגם אם הריבית לא תרד באופן מיידי לרמה של 0%, הוא עשוי לרמוז על אפשרות שהיא תרד בתקופה הקרובה. לראיה, בשוק המק"ם הסדרה ל-3 חודשים קדימה נסחרת כבר בתשואה שנעה בן 0.05% ל 0.00% כך שהציפיות בשוק מגלמות הסתברות של לא פחות מ 50% להורדת ריבית נוספת ברבעון הקרוב. לקראת האטה נוספת שעלולה להתרחש בפעילות המשק ייתכן ונראה בקרוב את הבנק המרכזי נוקט בצעדים נוספים על מנת לתמוך בשווקים", אומר מדר. 

 

הנגיד אמיר ירון הנגיד אמיר ירון צילום: עומר מסינגר

 

גם בלידר שוקי הון העריכו כי "לא צפוי שינוי בריבית", ושמים את הדגש על התחזיות: "הנגיד עשוי לחזק את המסר לגבי המשך רכישות אג"ח ממשלתי, גם ב-2021 ואי העלאת הריבית לתקופה ממושכת. תחז ת המאקרו של בנק ישראל צפויה להתעדכן כלפי מטה, גם השנה וגם ב 2021" - כך נאמר בסקירה השבועית של יונתן כץ וכלכלני לידר.  

 

במיטב דש עדכנו כלפי מטה את תחזית הצמיחה והאינפלציה. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אמר כי "המצב הכלכלי בישראל השתנה. בתחילת החודש המשק היה בתהליך התאוששות מהסגר שהייתה צפויה להימשך בחודשים הבאים. אולם, בעקבות גידול במספר הנדבקים בנגיף וחוסר הוודאות שנוצרה, מתרבים הסימנים שההתאוששות נבלמה לקראת סוף החודש.

 

"המצב שנוצר פוגע בפוטנציאל ההתאוששות במשק לעומת ההערכות שהיו רק לפני חודש. אנו מעריכים תחזית לירידה בתמ"ג השנה בשיעור של כ-5%-6%. הגירעון צפוי להיות גדול יותר ולהסתכם בכ-12%-13%.  גם תחזית האינפלציה, שהתבססה על תסריט ההתאוששות במחצית השנייה של השנה, שכרגע נמצאת בסימן שאלה, יורדת ל-0.5% ל-12 החודשים הבאים. מהמדידות שלנו עולה שמחירי הפירות והירקות הוזלו משמעותית בחודש יוני. מדד המחירים לחודש יוני צפוי להישאר ללא שינוי".

x