$
שוק ההון

בגלל הקורונה: תחזית לנפילה של 20% בהשקעות באנרגיה בעולם - החדה אי פעם

סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) פרסמה את התחזית הזו בדו"ח ההשקעות השנתי שלה. מדובר בירידה של קרוב ל-400 מיליארד דולר מהשנה שעברה - כאשר הנפט אחראי למרביתה; לפי ההערכות, ההכנסות מאנרגיה המיועדות לממשלות ולתעשייה יפלו השנה ביותר מטריליון דולר

שירות כלכליסט 11:3127.05.20
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מעריכה כי מגיפת הקורונה הובילה לירידה החדה ביותר בהיסטוריה בהשקעות העולמיות באנרגיה, כשההוצאות צפויות לצנוח השנה בכל הסקטורים הגדולים.

 

 

 

הסוכנות פרסמה את התחזית הזו בדו"ח ההשקעות השנתי שלה, שיצא היום (ד'), ובו היא טענה כי הירידה חסרת התקדים הזו בהשקעות באנרגיה ברחבי העולם באה לידי ביטוי "הן בהיקף והן במהירות".

קידוחי נפט של אקסון מובייל קידוחי נפט של אקסון מובייל צילום: אתר החברה

 

בסוכנות הזהירו עוד כי למשבר הבריאות הציבורי עלולות להיות השלכות משמעותיות על תחומי ביטחון האנרגיה והאנרגיה הנקייה. "הצניחה ההיסטורית בהשקעות באנרגיה מטרידה במיוחד מסיבות רבות", מסר פאתיח בירול מ-IEA. והוסיף, "פירוש הדבר איבוד משרות והזדמנויות כלכליות היום, וכן איבוד של מלאי נפט שאולי נזדקק לו ברגע שהכלכלה תתאושש", הוסיף. "ההאטה בהוצאות על טכנולוגיות אנרגיה נקייה מסכנת את המעבר הנחוץ למערכות אנרגיה עמידות ויציבות יותר".

 

על פי הנתוני שאספו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, עד כה מעל 5.5 מיליון אנשים ברחבי העולם חלו בקורונה, ויותר מ-346,700 מתו כתוצאה מהמחלה. התפשטות המגיפה גרמה למדינות רבות להטיל סגר ולהגביל את התנועה של התושבים. אולם, ההגבלות הללו צפויות להוביל למשבר הכלכלי החמור ביותר מאז השפל הכלכלי.

 

התחזית לירידה בהשקעות מגיעה לאחר שבתחילת השנה הנוכחית העריכו ב-IEA כי צפויה דווקא צמיחה של 2%, שהייתה אמורה לייצג את העלייה השנתית הגדולה ביותר בהוצאות מזה שש שנים.

 

כעת, התחזית היא לצניחה של 20% בהשקעות לעומת השנה שעברה. כלומר, מדובר בירידה של קרוב ל-400 מיליארד דולר מהשנה שעברה.

 

במקביל, ההערכה היא כי השילוב בין הירידה בביקוש, הירידה במחירים ועלייה בחשבונות הלא משולמים פירושה שההכנסות מאנרגיה המיועדות לממשלות ולתעשייה יפלו השנה ביותר מ-1 טריליון דולר. הנפט אחראי למרבית הירידה, הדגישו בסוכנות. לראשונה, ההוצאה העולמית על נפט נמוכה מההוצאה על חשמל.

 

"המשבר גרם לירידה בפליטות מכל הסיבות הלא נכונות. כדי להשיג הפחתה מתמשכת בפליטות, נצטרך לראות עלייה מהירה בהשקעות באנרגיה נקייה", סיכם בירול. "התגובה של קובעי המדיניות ומידת ההטמעה של תחומי האנרגיה והקיימות בתוך אסטרטגיות ההתאוששות הן קריטיות".

x