$
הייטק והון סיכון

הקורונה לא הגיעה להייטק: ההשקעות בעולם עלו ב־7%

קרנות ההון סיכון ברחבי העולם השקיעו אשתקד 300.5 מיליארד דולר בחברות טכנולוגיה, כששיאי השקעות נרשמו בארה"ב ובאירופה. דו"ח KPMG: "נמשיך השנה לראות מגמת צמיחה – כסף רב מחפש השקעות"

מאיר אורבך 07:5227.01.21

תעשיית ההייטק הצליחה לרשום ב־2020 גיוסי הון מרשימים ברחבי העולם: קרנות ההון סיכון השקיעו אשתקד 300.5 מיליארד דולר בחברות טכנולוגיה לעומת 281 מיליארד דולר ב־2019, עלייה של 7%. כך עולה מדו"ח של פירמת רואי החשבון KPMG העולמית. הנתון של 2020 שני רק לזה שנרשם ב־2018, אז הושקעו בחברות 329.7 מיליארד דולר.

ב־2020 אף נרשמו שיאי השקעות בארה"ב ובאירופה. בארה"ב השקיעו קרנות הון סיכון 156.2 מיליארד דולר ובאירופה השקיעו הקרנות 49 מיליארד דולר.

 

מחברי הדו"ח מעריכים שגם בשנת 2021 נמשיך לראות את מגמת הצמיחה השנתית בגיוסים של חברות ההייטק, לנוכח כמה גורמים שמשפיעים על התהליך: בקרב קרנות ההון סיכון והמשקיעים שלהן, הן המוסדיים והן הפרטיים הגדולים, יש כסף רב שמחפש השקעות גדולות ומשמעותיות; מגפת הקורונה הביאה למעבר מואץ לעולם הדיגיטלי; והמשך שיעורי הריבית הנמוכה בכל העולם דוחף משקיעים להייטק. לצד הגיוסים הרבים שהיו השנה, נרשמה גם פריחה עצומה בהנפקות בבורסות השונות ברחבי העולם. מחברי הדו"ח מעריכים שגם שוק ההנפקות הרותח והמיזוגים והרכישות ימשיכו להיות פעילים מאוד בשנה הקרובה.

 

דינה פסקא־רז, שותפה, KPMG סומך חייקין דינה פסקא־רז, שותפה, KPMG סומך חייקין

ברבעון הרביעי ב־2020 הושקעו בחברות טכנולוגיה 80.8 מיליארד דולר בכ־5,418 עסקאות ברחבי העולם (חמש העסקאות הגדולות ברבעון היו בסין) – מדובר בירידה קלה בהשוואה לרבעון השלישי של אותה שנה, שבו הושקעו 83.2 מיליארד דולר ב־6,168 עסקאות. מחברי הדו"ח מציינים שההשקעות השנה היו ברמה גבוהה ביותר למרות גורמי אי־ודאות רבים דוגמת הקורונה, הבחירות בארה"ב, המשא ומתן על הברקזיט בין בריטניה ואירופה ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין.

 

 

 

מהדו"ח עולה שהשווי של החברות בגיוסים השונים עלה משמעותית בכל סבבי הגיוס מ־A ומעלה. כך, למשל, ממוצע השווי של החברות הטכנולוגיות ברחבי העולם בסבב D עמד על 525 מיליון דולר בהשוואה ל־410 מיליון דולר בשנת 2019. בסבב A שווי ממוצע של חברות עמד על 22 מיליון דולר; 70 מיליון דולר בסבב B; ו־180 מיליון דולר בסבב C. השווי הממוצע לסיד היה כ־6 מיליון דולר.

 

לדברי, דינה פסקא־רז, שותפה, ראש מערך הטכנולוגיה ב־KPMG סומך חייקין, "שיעורי ריבית נמוכים ועודפי נזילות בהיקפים חסרי תקדים צפויים לשמור על רמות גבוהות של השקעות הון סיכון ברמה הגלובלית והלוקאלית ברבעון הראשון של 2021. כמו כן, ניתן להעריך כי גל ההנפקות בבורסה בתל אביב ובארה"ב יימשך, תוך שימוש בכלי ה־SPAC, שמאפשר לגשר על פערי דיווח. באמצעות הנפקת SPAC, חברות יכולות להציג תחזית הכנסות לשנים הבאות (בניגוד להליך IPO "רגיל") ולהאיץ את תהליך ההנפקה. בדרך זו החברות מנצלות את הגאות של חברות הטכנולוגיה בשווקים, ומקבלות השקעה בשלב מוקדם יותר. תופעות אלה מגדילות את שווי החברות הבשלות יותר. במקביל, אנו עדים לקושי בגיוס כספים מצד חברות בשלבים מוקדמים, למעט בתחומים 'חמים' או חברות המוקמות על ידי יזמים סדרתיים".

x