$
חברה וסביבה

סין אסרה יבוא פסולת - ואירופה יצאה למאבק בזיהום פלסטיק

הנציבות האירופית הציגה תוכנית שנועדה להפוך את כל אריזות הפלסטיק המיוצרות באיחוד לניתנות למיחזור עד 2030. החוקים הראשונים בנושא צפוים להיכנס לתוקף כבר בשנה הבאה. סגן נשיא הנציבות: "מודים לסין על שהאיצה את השינוי"

שירות כלכליסט 22:0317.01.18

מעט יותר משבועיים אחרי שסין אסרה על יבוא מרבית סוגי פסולת הפלסטיק, האיחוד האירופי הציג תוכנית אסטרטגית למלחמה בחומר הנפוץ. היהלום שבכתר התוכנית היא הפיכת כל אריזות הפלסטיק באיחוד לניתנות לשימוש חוזר או מיחזור עד שנת 2030. סגן נשיא הנציבות האירופית פרנס טימרמנס הצהיר עם הצגת התוכנית כי "אם לא נשנה את הדרך שבה אנו מייצרים ומשתמשים בפלסטיק, יהיה יותר פלסטיק מאשר דגים בים עד 2050".

 

עד השנה ייצאו מדינות מערב אירופה 13% מהפסולת שלהם לסין, ובכלל זה גם אריזות ועטיפות פלסטיק. כעת, לאחר שסין החליטה לאסור על יבוא הפסולת, הטיפול בבעיה הפך דחוף הרבה יותר. האיחוד האירופי מייצר 26 מיליון טונות פלסטיק בשנה, ורק 30% ממנו עובר מיחזור לאחר השימוש. היתר עושה את דרכו למשרפות ולמזבלות, ובמקרים הגרועים יותר, לימים, אגמים ושטחים פתוחים. להערכת הנציבות האירופית, ההפסד השנתי מהשלכת אריזות פלסטיק בלבד נאמד ב־100 מיליארד יורו בשנה.

 

האסטרטגיה שהציגה הנציבות היא נכון לעתה אוסף הצעות חוק, רגולציות ותיקונים לחוקים קיימים שעוד צריכים לעבור סדרה של אישורים. יצרני הפלסטיק באיחוד האירופי צפויים להפעיל לחץ על המחוקקים כדי לבטל חלקים מהתוכנית. עם זאת, אין להמעיט בחשיבותה של תוכנית מקיפה למאבק בפסולת הפלסטיק של השוק השני בגודלו בעולם.

 

בין היתר, כוללת התוכנית דרישות חדשות לעיצוב אריזות פלסטיק, תקינות חדשות לטיפול בפסולת פלסטיק ותמריצים ליצרנים שישתמשו בפלסטיק ממוחזר כחומר גלם. בנוסף, החליטה בריסל להקצות 100 מיליון יורו בשנה למחקר ופיתוח על מיחזור וניקוי פלסטיק.

 

הממונה על התקציב בנציבות האירופית, גינתר אטינגר הצליח ברגע האחרון להכניס למסמך סעיף שיאפשר בעתיד הטלת מס מיוחד על פסולת פלסטיק, זאת למורת רוחם של נציגי התעשייה.

 

פסולת פלסטיק במתקן מיחזור בצרפת פסולת פלסטיק במתקן מיחזור בצרפת צילום: בלומברג

סגן נשיא הנציבות לענייני תעסוקה, השקעות ותחרות יירקי קטאינן, אמר לאתר פוליטיקו ש"מדובר באפיק הכנסות שעונה גם על המטרה הפוליטית של הפחתת התלות בנפט גולמי". קטאינן אמר גם שעל האיחוד האירופי להודות לסין, ש"האיצה את השינוי" במדיניות האיחוד לגבי פלסטיק.חלק אחר של התוכנית מתמקד בזיהום פלסטיק בימים. לפי הערכות, בין 150 אלף לחצי מיליון טון פלסטיק מושלך לימים ולאוקיינוסים בכל שנה, והנציבות האירופית הגדירה את התופעה כ"איתות ברור ומטריד" שמצביע על עומק הבעיה.

 

האיחוד האירופי מתכוון להגביל גם את השימוש בקשים לשתיה, סכו"ם חד פעמי ובקבוקים ואריזות. במאי הקרוב מתכננת הנציבות להודיע אילו חוקים יחולו על המוצרים הללו, ובינואר 2019 החוקים אמורים להיכנס לתוקפם.

 

דלפין לוי־אלוורס מהארגון הסביבתי Rethink Plastic אמרה לפוליטיקו כי התוכנית האסטרטגית היא "תחילתו של תהליך ארוך. עכשיו יש כבר הצהרה וכוונה, וכעת צריך לראות פעולה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x