$
כלכלה ומדיניות

החוקר המיוחד בודק את תרומות לן בלווטניק לטראמפ

בלווטניק הוא אחד מבין שלושת אנשי העסקים בעלי הקשרים לרוסיה שרוברט מולר החל לבדוק את תזמון העברת התרומות שלהם בסך 2 מיליון דולר לקרנות הקשורות לנשיא

שירות כלכליסט 14:3016.12.17

החוקר המיוחד רוברט מולר שבודק את החשד להתערבות רוסית בבחירות לארה"ב חשף כי שלושה אנשי עסקים אמריקאים בעלי קשרים לרוסיה תרמו קרוב ל-2 מיליון דולר לקרנות פוליטיות הקשורות לנשיא דונלד טראמפ, כך לפי דיווח ב-ABC ניוז. אחד מהם הוא לן בלווטניק, בעל השליטה בכלל תעשיות. מולר מתמקד בחקירתו בתזמון העברת התרומות לטראמפ.

 

 

 

בלווטניק, יליד אוקראינה שמחזיק באזרחויות אמריקאית ובריטית, תרם 383 אלף דולר לוועידה הרפובליקנית הלאומית מאז שלהי אפריל 2016, והוסיף מיליון דולר נוספים לקרן ההשבעה של טראמפ. הנתונים הללו כוללים גם מעל 12 אלף דולר שהועברו לאחר מכן לקרן למימון ההגנה המשפטית של טראמפ.

 

 

לן בלווטניק לן בלווטניק צילום: ויקימדיה

 

עם זאת, בלווטניק לא תרם ישירות לקמפיין של טראמפ, והוא אף תרם לקמפיינים של יריביו בפריימריז על ראשות המפלגה הרפובליקנית, בהם מרקו רוביו לו תרם 1.5 מיליון דולר ומושל ויסקונסן סקוט ווקר שקיבל 800 אלף דולר. בנוסף, בבחירות ב-2012 הוא תרם הן לברק אובמה והן ליריבו מהמפלגה הרפובליקנית, מיט רומני. בלווטניק הוא גם הבעלים של וורנר מיוזק גרופ, אותה רכש ב-2011 עבור 3.3 מיליארד דולר. מלבד תרומותיו הפוליטיות, בלווטניק ידוע כמי שתורם לשלל ארגוני צדקה בארה"ב.

 

דובר מטעמו של בלווטניק סירב לענות על השאלה האם הוא זומן להעיד בפני ועדת החקירה הפדרלית. בהצהרה מוקדמת יותר לתקשורת הבריטית ציין בלווטניק כי התרומות שלו ושל החברה שלו, אקסס אינדסטריז, לא הועברו ישירות לטראמפ. "אקסס אינדסטריז העבירה תרומה לקרן ההשבעה הנשיאותית - ועדת קונגרס המשותפת לשתי המפלגות שהיתה אחראית לארגון כל השבעה מאז 1901, ושעוזרת לארגן אירועים פרטיים וציבוריים בשבוע ההשבעה", נכתב בהצהרה.

 

עם זאת, שילה קרומהולץ, מנהלת המרכז לפוליטיקה תגובתית (Center for Responsive Politics), שמנתח ומנטר תרומות פוליטיות, טוענת כי קשה להתייחס לתרומות הללו כבעלת מניע נדבני בלבד. לדבריה, בלווטניק הוא "שחקן פוליטי פעיל" ותורם ותיק.

 

התורמים הנוספים בעלי הקשרים הרוסיים הם סימון קוקס, בכיר בחברת נפט, ואיש העסקים הניו יורקי אנדרו אינטרייטר, שעומד בראש הזרוע האמריקאית של הקונגלומרט הרוסי רנובה גרופ. שניהם החלו לתרום לפוליטיקה רק בשנה שעברה.

 

 

 

שלושת התורמים מזוהים כבעלי קשרים לויקטור וקסלברג, אחד האנשים העשירים ברוסיה, שנחשב למקורב לנשיא ולדימיר פוטין. לדבריה של לואיס שלי, שעומדת בראש המרכז לחקר טרור, פשיעה בינלאומית ושחיתות באוניברסיטת ג'ורג' מייסון, תרומות בסדר גודל כזה מצד בלווטניק ושאר התורמים הקשורים לווקסלברג לא היו יוצאות לפועל בלי אישור רשמי מהקרמלין. "אם יש השקעות ברוסיה, הן לא יהיו בטוחות אם הולכים נגד רצון הקרמלין", הסבירה שלי, "אי אפשר להיות איש עשיר מאוד ברוסיה או אפילו להיות בעל אחזקות גדולות במדינה בלי להיות תחת השפעתו של פוטין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x