$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

הדילמה הסינית: זיהום אוויר או תושבים קופאים מקור

איסור גורף להשתמש בפחם הניב שיפור מהיר בזיהום האוויר בבייג‘ינג אבל הותיר אלפים מסביב ללא חימום בחורף והממשלה נאלצה להתגמש לגבי תושבים שאין להם תנורי גז

אופיר דור, בייג‘ינג 20:2716.12.17

חודש דצמבר הוא הזמן האכזרי ביותר מבחינת זיהום האוויר בבייג‘ינג, תקופה בה השמיים בבירת סין נצבעים שוב ושוב באפור מתכתי. בדצמבר שעבר, פעמיים במהלך החודש, הוכרז "קוד אדום", אזהרה על זיהום אוויר ברמה מסוכנות במיוחד. 22 מיליון תושבי בייג‘ינג התבקשו להישאר בבית במשך ימים, צמודים ככל האפשר למטהר אוויר.

 

אלא שהשנה משהו השתנה לטובה ולפחות נכון לאמצע דצמבר השמיים של בייג‘ינג נותרו ברוב הזמן כחולים. זיהום האוויר מושפע ממגוון גורמים כמו רוחות שיכולות לפזר את הערפיח או לרכז אותו במקום אחד, כך שעדיין מוקדם להסיק מסקנות נחרצות, אך בזהירות אפשר לומר שנראה שיפור באופק.

 

גם המספרים מצביעים על שיפור דרמטי באיכות האוויר בצפון סין, מסורתית האזור המזוהם ביותר במדינה. בנובמבר נרשמה בבייג‘ינג ירידה של 54% בריכוז החלקיקים המזהמים המסוכנים ביותר לבריאות, PM2.5, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. בשכלול של בייג‘ינג עם 27 ערים מסביבה נרשם שיפור של 38% בריכוז החלקיקים המסוכנים בחודש שעבר. אלא שלשיפור הזה היה מחיר.

 

יעד שאפתני במיוחד ל-2017

 

שלושה גורמים מרכזיים אחראיים לזיהום האוויר החריף בצפון סין: מפעלים כבדים לייצור ברזל ופלדה, פליטות מכלי רכב ושריפת פחם מזהם לחימום במהלך החורף. במשך שנים ניסתה סין להתמודד עם שני הגורמים הראשונים על ידי ביקורות במפעלים והגבלת כלי הרכב על הכביש, אך צעדים אלו זכו להצלחה מוגבלת. בין השאר הואשם הממשל הסיני בכך שהוא חושש לפגוע בנתוני הצמיחה הכלכלית המקודשים ולכן נמנעת מסגירת מפעלים מזהמים.

 

לעומת זאת, השנה העבירה סין הילוך בכל הנוגע למלחמה בשריפת פחם לחימום, פרקטיקה נפוצה בעיקר באזורים כפריים. על פי דיווחים בתקשורת הסינית, אמנם רק 10% מצריכת הפחם באזור צפון סין הולכת לחימום, אך הפחם לחימום נחשב למלוכלך פי 10-5 מזה שמשמש את התעשייה ואחראי ליותר מ-50% מזיהום האוויר. 

 

זיהום אוויר בייג'ינג זיהום אוויר בייג'ינג צילום: Kyodo

 

פורקו אלפי תנורים לשריפת פחם לחימום

 

בתחילת השנה הציב המשרד הסיני להגנת הסביבה יעד שאפתני לפיו עד סוף 2017 תאסר לחלוטין שריפת פחם לחימום ב-28 אזורים מסביב לבייג'ינג. המשרד הוסיף אזהרה לממשלות האזוריות כי מי שלא תצליח לאכוף את הדרישות החדשות תישא בהשלכות.

 

הממשלות האזוריות ניגשו למשימה במוטיבציית שיא ובחודשים האחרונים פירקו אלפי תנורים לשריפת פחם לחימום. במקביל נקטו הרשויות ביד קשה ועצרו את מי שנתפסו מוכרים פחם בשוק השחור או משתמשים בו באזורים האסורים. בעקבות המהלך כ-3 מיליון משפחות נאלצו להפסיק להשתמש בפחם לחימום.

 

במקום פחם אמורות היו המשפחות לעבור להשתמש בגז טבעי לחימום, אלא שבחלק הזה התגלו בעיות. בעוד בכל הנוגע להריסת מתקני הפחם הכל פעל ביעילות, ההקמה של התשתית להעברת הגז סבלה מתכנון לקוי והתקדמות איטית. כאשר החורף הקדים להגיע לצפון סין והטמפרטורות ירדו מתחת לאפס, עשרות אלפי בתים נותרו קרחים מכאן ומכאן, ללא פחם וללא גז. גם מי שחובר לתשתית נאלץ להתמודד עם אספקה לא סדירה של גז טבעי כתוצאה מביקוש שעולה על ההיצע.  

תלמידים בסין לומדים בחצר כדי להתחמם בשמש תלמידים בסין לומדים בחצר כדי להתחמם בשמש צילום: chinadaily

 

תלמדים לומדים בשמש

 

הביקורת כלפי המדיניות הממשלתית החלה לצוץ בשבועות האחרונים ברשתות החברתיות והתפשטה משם אפילו לתקשורת הרשמית בסין. באחת התמונות הקשות שפורסמו בתקשורת נראו תלמידים בבית ספר ביסודי במחוז חביי הסמוך לבייג‘ינג שעדיין לא חובר לגז טבעי, כשהם לומדים בחצר הפתוחה בניסיון להתחמם קצת מקרני השמש.

 

מאמר שהתפרסם בעיתון הממשלתי באנגלית "צ‘יינה דיילי" הפנה את הביקורת על הטיפול הלקוי בנושא החימום אל הממשלות האזוריות, יעד נוח יותר לתקיפה מאשר הממשלה המרכזית. "כדי ליישם את המדיניות ולהשיג את מטרותיה ללא תופעות לוואי נדרשת לא רק עבודה קשה אלא גם תבונה מצד קובעי המדיניות שצריכים לשים עצמם בנעלי התושבים", נכתב במאמר.

 

סון לי פינג, פרופ' לסוציולגיה באוניברסיטת צ‘ינחואה בבייג‘ינג ופרשן פופולרי וביקורתי, הוסיף גם הוא ביקורת במאמר שפרסם ברשת החברתית וויצ‘אט. לדבריו הגישה של כל המעורבים בשינוי היתה כי "יש לדחוף קדימה ללא תלות בעלויות. המחיר של גישה זו גבוה מידי הן עבור החברה והן עבור הממשלה".

 

גם השלטון הסיני מזגזג

 

השלטון הסיני אמנם אינו נבחר על ידי הציבור הרחב אך זה לא אומר שהמנהיגים הסינים אינם רגישים ומוטרדים מביקורת ציבורית.

 

בעקבות הביקורת על הפעולה הגורפת פרסם המשרד לאיכות הסביבה בשבוע שעבר הודעה לפיה במקומות שעדיין לא חוברו לתשתית הגז אפשר לחזור ולהשתמש בפחם לחימום הבתים, לפחות אצל ברי המזל בהם התנורים לשריפת הפחם לא פורקו כבר.

 

אפילו בבייג‘ינג עצמה, שהפכה בחודש מרץ לעיר הראשונה שמופעלת ללא פחם, נאלצו לחזור לאחור. בשל המחסור בגז הורתה הממשלה העירונית לתחנות כוח ומפעלים לחזור להשתמש בפחם מזהם. התושבים באזור יכולים רק לקוות שכל זה לא מסמן גם את חזרת השמים האפורים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x