$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

רוצים נייר טואלט? הזדהו: כך משפרים הסינים את מצב השירותים הציבוריים

השבוע קרא נשיא סין שי ג‘ינפינג להמשיך את מהפכת השירותים הציבוריים עליה הכריז ב-2015. עד כה שופצו ונבנו 68 אלף מתקנים, אבל התיירים מעידים שזה לא מספיק

אופיר דור, בייג‘ינג 19:3002.12.17

יעל פרג'ון עדיין זוכרת את השירותים הגרועים ביותר שנתקלה בהם בסין. "זה היה לפני שש שנים בערך בכפר באזור גווילין בדרום סין“, היא מספרת. "לשירותים שם לא היתה דלת והצנרת היתה פתוחה, כך שיכולת לראות בדיוק מה כל אלו שהיו לפניך עשו". 

פרג‘ון, מדריכת טיולים לשעבר וכיום המנכ“לית של ChinaClickGo.com, אתר לרכישת טיולים ופעילויות בסין, ראתה לא מעט שירותים ציבוריים ב-8 השנים בהם היא גרה ומסתובבת בסין. "השירותים בסין, במיוחד באזורים פחות מרכזיים, יכולים להיות חוויה די מזעזעת למי שלא בא מוכן מנטלית", היא מוסיפה. "אפילו בערים הגדולות קשה למצוא שירותים, במיוחד שירותים מערביים עם אסלה ולא שירותי כריעה, וגם כשיש כבר שירותים אז אין בהם סבון ונייר טואלט. לפעמים השירותים יהיו יחסית נקיים אבל עדיין ידיף מהם ריח מאוד לא נעים".

 

גם יוסי הרצל, מדריך טיולים ישראלי החי בסין כבר שש שנים, מכיר את בעיית השירותים מקרוב. "אני מנסה להסביר ששירותי כריעה הם יותר היגייניים בסופו של דבר אבל לתיירים, בעיקר המבוגרים יותר, קשה מאוד לכרוע בשירותים סינים במיוחד אלו ללא ידיות אחיזה. מעבר לזה בחלק מהשירותים אין בכלל הפרדה בין התאים ולתייר המערבי קשה להסתגל לחוסר הפרטיות", אומר הרצל. "יצא לי להיתקל בבתי שימוש מבחילים ממש באתרי תיירות פופולריים כמו בשוק הפשפשים בבייג‘ינג, שם אפילו במרחק 20 מטר מהשירותים אי אפשר לעמוד".

 

נושא הריח בשירותים בסין הוא חידתי במיוחד כאשר ריח רע יכול להיפלט כאמור גם ממקומות שמתוחזקים באופן קבוע ונראים נקיים יחסית. מאז שהגעתי לסין שמעתי לא מעט הסברים מלומדים לעניין, החל מהעובדה שבסין ממעטים להשתמש בחומרי ניקוי כימיים, דרך מבנה הצנרת ואוורור לקוי וכמובן מספר המבקרים הגדול שעוברים במקום. תשובה מוחלטת עוד לא מצאתי.

 

מערכת לזיהוי פנים בשירותים ציבוריים בסין מערכת לזיהוי פנים בשירותים ציבוריים בסין צילום: Sino-US

 

מהפכת השירותים ממשיכה

 

השבוע שב והתייחס נשיא סין שי ג'ינפינג לצורך לשפר את מצב השירותים במדינה, בייחוד בכל הנוגע לאתרי תיירות ולאזורים כפריים. "נושא השירותים אינו עניין זניח אלא אספקט חשוב בשיפור התשתית באזורים עירוניים וכפריים", צוטט שי כאומר בתקשורת הסינית. שי ידוע בחשיבות הרבה שהוא מעניק לנושא השירותים ובביקוריו באזורים כפריים נוהג לתשאל את התושבים המקומיים על מצב בתי השימוש שלהם.

 

כבר ב-2015 יזם שי לראשונה את "מהפכת השירותים" כדי לסייע לשפר את מתקני התיירות בסין. לפי הדיווחים הסינים מאז שופצו ונבנו 68 אלף מתקני שירותים ברחבי המדינה בהשקעה של מעל 20 מיליארד יואן (כ-10 מיליארד שקל). אבל כמו שמרגיש כל תייר שמבקר בסין, זה עדיין לא מספיק. על כן הוחלט להאריך את המהפכה בשלוש שנים נוספות במהלכן מתכוונת סין לשדרג ולהקים עוד 64 אלף שירותים.

 

סין מנסה גם לרתום את הטכנולוגיה לשירות מהפכת בתי השימוש. אחת הבעיות המרכזיות בשירותים הציבוריים בסין היא היעדר נייר טואלט. בדיקות שערכה התקשורת הסינית במקדש השמיים בבייג'ינג, אחד מאתרי התיירות המפורסמים בעיר, גילו כי המחסור נובע מגניבות סדרתיות של גלילי נייר טואלט, בעיקר על ידי אזרחים ותיקים. גליל נייר טואלט יכול להיעלם לגמרי בתוך דקות מהרגע שהוכנס למתקן.

 

כדי להתמודד עם התופעה הוצבו כבר כ-10,000 מערכות לזיהוי פנים בשירותים ציבוריים בסין. כדי לזכות לנייר טואלט חייבים להתייצב מול המצלמה בלי כובע ומשקפי שמש. המערכת שומרת בזיכרון את הפרצופים האחרונים שנקלטו במצלמה ומשחררת עד 60 סנטימטר נייר לאדם בכל 9 דקות. רשות התיירות הסינית אף הודיעה בשנה שעברה כי תמנע ממי שנתפס מתנהג באופן לא ראוי בשירותים ציבוריים מלהיכנס אליהם.

  

באידו במקום גוגל

 

כחלק ממהפכת השירותים סין פועלת גם להפוך את השירותים הקיימים לנגישים יותר באמצעות אפליקציה חדשה שהושקה רק החודש ומאתרת את בתי השימוש הקרובים אליך בכל זמן נתון. האפליקציה מספקת מידע נוסף כמו האם יש בשירותים נייר טואלט או האם הם נגישים לנכים ואפילו מאפשרת לכתוב חוות דעת אחרי השימוש.

  

שירותים ציבוריים בהשראת גאודי בחיקוי הסיני לברצלונה שירותים ציבוריים בהשראת גאודי בחיקוי הסיני לברצלונה צילום: ziines

  

אפליקציות כאלו כבר היו קודם בסין אבל הפעם מאגר הנתונים הוא הרחב ביותר אי פעם עם כ-330 אלף שירותים ברחבי המדינה. מדובר על פרויקט מקביל לזה שפיתחה גוגל בשיתוף עם ממשלת הודו בשנה שעברה. בסין הפרויקט פותח בשיתוף עם המקבילה המקומית של גוגל, באידו. בינתיים בכל מקרה האפליקציה רק בסינית.  

 

כדי לעודד אתרי תיירות לשפץ את בתי השימוש שלהם פרסמה בתחילת השנה לשכת התיירות הסינית רשימה של 10 האתרים עם השירותים הטובים ביותר. המקום הראשון הלך לעיר המים של גוביי, אתר הנמצא בסמוך לחומה הסינית, שעתיים וחצי נסיעה בערך ממרכז בייג'ינג. השירותים המצוחצחים שם מכילים ספות, צמחים ואפילו ציורי שמן לקישוט.

 

בקטגוריה הביזארית בכל מקרה הפרס אמור ללכת לשירותים מפוארים במיוחד שנבנו לפני שנתיים בעיר בצ'ונג צ'ינג בדרום-מערב סין בהשראת פארק גואל בברצלונה. האדריכל אנטוני גאודי כנראה מתהפך בקברו.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x