$
כלכלה ומדיניות

החלום הקטלאני על דנמרק בים התיכון נגמר בכדורי גומי

תושבי קטלוניה הצביעו היום על עצמאותה, על אף פסילת חוקתיות המשאל בידי בית המשפט. נסיונות המשטרה למנוע את ההצבעה התדרדרו במהירות לאלימות, והלאומנים בחבל רשמו ניצחון בזירת דעת הקהל. כלכליסט עונה על השאלות שהתעוררו בעקבות המהומה

רן אברמסון 22:0001.10.17

משטרת ספרד ניסתה היום למנוע את עריכת משאל העם על עצמאות חבל קטלוניה, שהוכרז כלא חוקתי בידי בית המשפט העליון במדריד.

 

 

 

היד הקשה שנקטה הממשלה כלפי האזרחים שניסו להצביע, והתסיסה שבאה בעקבותיה משכו תשומת לב בינלאומית, חודש וחצי אחרי פיגוע הטרור הרצחני בברצלונה, העיר הגדולה בקטלוניה. "כלכליסט" עונה על כמה שאלות שהתעוררו בעקבות המהומה.

 

מה היתה משמעות המשאל?

מבחינה משפטית, לא קרה כלום. לתוצאות המשאל אין תוקף חוקי והן סמליות בלבד.

 

ההצבעה של מחנה ה"כן" היתה בעיקר אמצעי להפגנת כוחו. התערבות המשטרה הספרדית בבחירות והתנגשויות האלימות היו גם הן הפגנת כוח - של הממשלה במדריד. משאל העם היה חלק ממאבק פוליטי ממושך בין ממשלת קטלוניה לממשלת ספרד. אם ממשלת קטלוניה תכריז על עצמאות בעקבות תוצאות המשאל, הממשלה במדריד לא תכיר בה, וכך גם הקהילה הבינלאומית, ולו רק בגלל הכאוס שבו התנהלה ההצבעה. אבל, מדובר בניצחון מוחץ לצד הקטלאני בקרב על התודעה. הצילומים של סבתות קטאלניות פצועות ממכות השוטרים שניסו למנוע מהן להצביע ייזכרו לעוד זמן רב. משאל העם הקודם שערכה ממשלת קטלוניה על עצמאות חבל הארץ לפני כמעט שלוש שנים, גם הוא לא חוקי, זכה להתעלמות מצד מדריד וייצר התעניינות זניחה בעולם בהשוואה לזה של היום.

 

 

קטלוניה, היום. תגובה מוגזמת של המשטרה קטלוניה, היום. תגובה מוגזמת של המשטרה צילום: איי פי

 

 

אז מה עכשיו?

התגובה של כוחות הביטחון הספרדים, שפעלו בהנחיית הממשלה המרכזית, היתה חסרת פרופורציות, ושיחקה לידי תומכי העצמאות הקיצוניים בקרב הקטאלנים.

 

היא זכתה לגינויים גם בקרב חברי הקואליציה של ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי, שממשלתו היא ממשלת מיעוט. כשהוא נתון תחת איום של הליכה לבחירות בפעם השלישית בתוך שלוש שנים ודעת הקהל הבינלאומית נוטה לצד הקטאלני, ייתכן שראחוי יאות לנהל דיאלוג עם ממשלת קטלוניה, המכהנת או מחליפתה, כדי להרחיב את האוטונומיה של חבל הארץ.

 

חשוב לזכור כי חלק לא מבוטל מהתחזקות המחנה הלאומני בקטלוניה הוא תגובה ליחס הנוקשה מצד שלטון "מפלגת העם" של ראחוי. גם כך, שיעור התומכים בעצמאות נאמד ב־45%. מנגד, שיעור הקטאלנים שהביעו חוסר שביעות רצון מאופי האוטונומיה הקטאלנית ומידת ההתערבות של מדריד עומד על 67%.

 

 

 

 

מדוע משאל העם זכה לתשומת לב רבה כל כך?

כמו במקומות אחרים בעולם, הפוליטיקה הספרדית בכלל והקטאלנית בפרט הפכה מקוטבת בשנים האחרונות.

 

הפגיעה הקשה שספגה הכלכלה הספרדית במשבר גוש היורו, והעובדה כי קטלוניה היא החבל העשיר בספרד נתן רוח גבית ללאומנות הקטאלנית. המשבר איפשר ללאומנים בקטלוניה לחלום על כלכלה עצמאית קטנה ומצליחה, מעין מדינה סקנדינבית לחופי הים התיכון.

 

המעורבות של בכירים ב־PP של מריאנו ראחוי בכמה פרשיות שחיתות, והחשד כי הוא בעצמו היה מעורב בהן סיפקו סיבה נוספת להיפרדות מספרד. בנוסף, ספרד עברה שתי מערכות בחירות בהפרש של כמה חודשים, בדצמבר 2015 וביוני 2016, שהכשלון בהרכבת קואליציה לאחר הראשונה, הוליד את האחרונה. כוחן של שתי המפלגות הספרדיות הוותיקות PP ו־PSOE ירד משמעותית, וכוחן של מפלגות חדשות כמו פודמוס וסיודדניוס, וכן של מפלגות אזוריות, התחזק. על כל אלה אפשר להוסיף את הגל הפופוליסטי באיחוד האירופי, שלא פסח על קטלוניה. הקואליציה בקטלוניה נתמכת גם בידי תנועות לאומניות קיצוניות, שאת שאיפתן לעצמאות חבל הארץ ניתן להשוות למפלגות כמו הליגה הצפונית באיטליה. כלומר, תנועות שמשנתן הלאומנית כוללת גם קסנופוביה וגזענות.

 

ר"מ ספרד מריאנו ראחוי. סירב לדיאלוג ר"מ ספרד מריאנו ראחוי. סירב לדיאלוג צילום: רויטרס

 

 

האם גם כאן היתה התערבות רוסית?

כן. כמו במדינות אחרות, גם כאן ניסתה רוסיה להעמיק את המחלוקות. כלי התקשורת שבבעלות הקרמלין לא היססו להשתמש בשלוחותיהם בשפה הספרדית כדי לתאר את הנעשה בקטלוניה בצבעי שחור ולבן תוך התעלמות ממערכת היחסים המורכבת בין חבל הארץ האוטונומי לבין מדריד ובין שניהם לבין האיחוד האירופי.

 

כך למשל, כתבה מהגרסה הספרדית של אתר החדשות RT פרסם מאז אוגוסט 42 כתבות בנושא קטלוניה עם כותרות מטעות, ביניהן "האיחוד האירופי הבטיח לתמוך בהכרזת עצמאות של קטלוניה".

 

לפי הערכות, האקרים רוסים השתתפו במאמץ של תומכי העצמאות להשאיר את אתר משאל העם באוויר למרות החלטת ממשלת ספרד לסגור אותו כדי למנוע הצבעה מקוונת.

 

עדות לשוק התעסוקה הספרדי השביר

רק 10% מהחוזים הזמניים נעשים קבועים

 

הסיכוי של עובד זמני בספרד לעבור חוזה קבוע הוא הנמוך ביותר באיחוד האירופי. היומון הספרדי "אל פאיס" דיווח בסוף השבוע כי רק 9.8% מהעובדים הספרדים שהועסקו בחוזה זמני ב־2016 חתמו על חוזה קבוע אצל מעסיקיהם. לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה של הנציבות האירופית, יורוסטאט, ספרד היא גם המדינה שבה השיעור הגבוה ביותר מבין המועסקים מחזיק בחוזה זמני - 23.1%. רוב מוחלט של העובדים שמועסקים בחוזה זמני בספרד, 91.4%, לא מעוניינים בו ושואפים לחתום על חוזה קבוע.

 

 

 

הבלוג בשפה הספרדית Nada es Gratis, שאותו כותבים ארבעה כלכלנים ספרדים מובילים התייחס לנתונים. בפוסט שפורסם בו נכתב כי "שיעור החוזים הזמניים במשק היא עדות לשבריריות שוק התעסוקה הספרדי". עוד ציינו הכלכלנים בבלוג כי "הגישה לחוזי העסקה לא קצובים בזמן הופכת קשה יותר ויותר, גם כאשר מנכים את משך הזמן הדרוש למציאת חוזה מסוג זה". לפי הערכות, התקופה הממוצעת למציאת חוזה עבודה לא קצוב בזמן בספרד התארכה מ־57 חודשים בין 2001 ל־2007 עד ל־94 חודשים בין 2008 ל־2016.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x