$
כלכלה ומדיניות

"ריבה בריטית תקבל יותר זכויות מאחות ספרדיה ושרברב פולני"

סבב השיחות הראשון על תנאי פרישתה של בריטניה מהאיחוד הסתיים בכישלון. הסיבה: הצעתה המעורפלת של תרזה מיי לגבי זכויות התעסוקה העתידיות של אירופים בממלכה

שירות כלכליסט 10:3523.06.17

סבב השיחות הראשון על תנאי פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי הסתיים בטון צורם בסוף השבוע. זאת לאחר שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הזהירה את ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, כי האיחוד האירופי לא יאפשר למו"מ על ברקזיט להשתלט על סדר יומו - על כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי.

 

 

 

במסיבת עתונאים סמלית שנערכה עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, מרקל ציינה כי השיחות היו אמנם "התחלה טובה" אבל "אם לנסח זאת בעדינות, לא נרשמה פריצת דרך. 27 המדינות, ובמיוחד גרמניה וצרפת, יהיו ערוכות היטב. לא נרשה לעצמנו להיות חלוקים בעניין. עלינו לטפל בעתיד שלנו כאיחוד אירופי של 27 מדינות. העבודה הזו תקבל עדיפות על שיחות הברקזיט".

 

 

תרזה מיי. לדבריה, ההצעה מעניקה כמה שיותר וודאות לאנשים שכבר בנו קריירה והקימו משפחה בבריטניה
תרזה מיי. לדבריה, ההצעה מעניקה כמה שיותר וודאות לאנשים שכבר בנו קריירה והקימו משפחה בבריטניה צילום: רויטרס

 

 

דבריה של מרקל נאמרו על רקע הצעתה של מיי לגבי זכויות התושבות של אירופים בבריטניה לאחר הפרישה, שהוגדרו על ידי מנהלי המו"מ כ"מעורפלות ולא מספקות" ואפילו "עלובות".

 

 

 

על פי ההצעה, אזרחי האיחוד האירופי החיים בבריטניה יקבלו "מעמד תושבות" חדש המאפשר להם להישאר בבריטניה, אם חיו בה למשך חמש שנים לפחות קודם ליציאת הברקזיט לדרך. מי שיקבלו את המעמד החדש יהיו זכאים לאותן זכויות כיסוי בריאותי, חינוך, תעסוקה והטבות סוציאליות כמו אלה שנהנים מהן אזרחי האיחוד החיים בבריטניה כיום.

 

מיי תיארה את הצעתה כניסיון "הוגן ורציני" להגן על זכויות 3.5 מיליון תושבי האיחוד החיים בבריטניה ו־1.2 מיליון הבריטים החיים באיחוד. בה בעת, היא סירבה לומר מה יהיה המועד שלאחריו אירופים שמגיעים לבריטניה כדי להשתקע כבר לא יהיו זכאים בהכרח למעמד הזה. כן הדגישה כי תילחם בדרישה האירופית לעיגון זכויות עתידיות של אירופים על ידי בית הדין האירופי.

 

בתגובה, ארגון 3 מיליון, המייצג את אזרחי האיחוד האירופי החיים בבריטניה, הגדיר את הצעתה של מיי "לא הוגנת ולא רצינית". "אנחנו חוששים מאוד לאובדן הגישה שלנו לבית הדין האירופי לצדק", אמרה אן־לור דונסקוי, ממקימות 3 מיליון, ל"אינדיפנדנט". "הסכמי סחר מכל הסוגים מחייבים הגנה של בית דין רב לאומי כדי למנוע שינויים חד צדדיים בעתיד. הסחר בריבה בריטית וביין צרפתי ייהנה מרגולציה, בעוד בני האדם ייאבדו אותה. מדוע מגיעות יותר זכויות לריבה מאשר לאחות ספרדיה או שרברב פולני?", קבלה.

 

 

 

"הרבה מאוד אזרחים אירופים מודאגים כי הם אינם מכוסים על פי הצעתה של מיי, כך שהדרך עוד ארוכה", הזהיר קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן.

 

הצעתה של מיי אינה עולה בקנה אחד עם דרישות האיחוד האירופי עבור אזרחיו החיים בבריטניה, אשר לפיהן הם ישמרו על כלל זכויותיהם ללא הגבלת זמן. נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק אמר כי הצעתה של מיי רק תחמיר את המצב עבורם. "אם נשווה זאת לרמה הקיימת של זכויות האזרחים, הרי שברור כי מדובר בצמצום זכויות האירופים החיים בבריטניה והתפקיד שלנו הוא להפחית את הסיכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x