$
כלכלה ומדיניות

מינוי יורש העצר הסעודי: איתות לארה"ב ולצעירים המובטלים

האיש החזק של סעודיה, שר ההגנה מוחמד בן סלמן, יחליף את בן־דודו מוחמד בן נאיף בתור לכתר. בעקבות הדחת הנסיך האהוד הורה המלך סלמן על ביטול צעדי צנע כדי למנוע תסיסה ציבורית. בן סלמן הוא יוזם החרם על קטאר שהחל לפני כשבועיים

דורון פסקין 22:3921.06.17

שורה של צווים שפרסם מלך סעודיה היום בבוקר בישרו על עידן חדש בממלכה. במוקד עמדה הדחתו של יורש העצר ושר הפנים מוחמד בן נאיף, ומינויו של הנסיך מוחמד בן סלמן, שר ההגנה ובנו של המלך, לתפקיד יורש העצר. לנוכח המהלך נראה כי בעתיד הלא רחוק יעביר המלך סלמן (81), הסובל מבעיות בריאות, את השלטון לבנו ובכך ישלים את העברת ההנהגה בסעודיה לדור השלישי של משפחת המלוכה.

 

מוחמד בן סלמן (31) נחשב לאיש החזק בממלכה מאז ירש אביו את כס המלכות בתחילת 2015. מעבר לתפקידו כשר ההגנה הוא אחראי על "חזון 2030" – תוכנית הרפורמה הכלכלית מרחיקת הלכת שיצאה לדרך בשנה שעברה. תכנית אסטרטגית זו נועדה לנתק את המשק הסעודי מהתלות המוחלטת בהכנסות הנפט. בן סלמן גם אחראי על מדיניות החוץ של הממלכה, והדבר בא ליד ביטוי כשהוא טס לוושינגטון לפגישה אישית עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאחר כניסתו של האחרון לבית הלבן.

מעבר לצו על החלפת יורש העצר, המלך פרסם צווים נוספים ודרמטיים לא פחות, שכללו חילופי גברי בעמדות מפתח ובראשם בצמרת משרד הפנים, שאחראי על המאבק בטרור והיציבות הפנימית של הממלכה. לתפקיד שר הפנים מונה הנסיך עבדאלעזיז בן סעוד בן נאיף, בן ה־34. הוא נחשב למקורב ליורש העצר וזה מה שככל הנראה סלל את דרכו לתפקיד החשוב.

 

מינוי זה, לצד שורת מינויים חדשים לתפקידי מושלים, יועצים ושגרירים, מעידים על השינוי העובר על הממלכה בימים אלה. עיקרו, כאמור, הוא העברת השלטון לדור הנכדים של מייסד הממלכה עבד אל עזיז אבן סעוד. מדובר באיתות לצעירי הממלכה, שמחצית מאוכלוסייתה בת פחות מ־25, כי ההנהגה מודעת למצוקותיהם, בעיקר בתחום התעסוקה והדיור. בנוסף, מדובר באיתות למדינות האזור והעולם כי סעודיה, שבעבר הצטיירה כשמרנית ופסיבית בכל הנוגע למדיניות החוץ שלה, מתנערת מתדמית זו באמצעות הזרמת דם חדש למוסדות השלטון.

 

הסימנים לירידה במעמדו של יורש העצר המודח מוחמד בן נאיף החלו לפני כשבועיים, עם ההכרזה הסעודית על ניתוק היחסים עם קטאר. לפי מקורות בסעודיה בן סלמן יזם את הצעד באופן אישי כדי להראות למדינות האזור מי הבוס החדש של העולם הערבי.

 

מחאה מקוונת

 

מה שהפתיע רבים בתקשורת הסעודית הוא שיורש העצר בן נאיף כלל לא התבטא בנושא, מה שהתפרש כחוסר שביעות רצון מהמהלך. בשבת הגיע סימן נוסף למעמדו המדרדר של יורש העצר לאחר שהוחלט להפקיע ממנו את הסמכויות בתחום החקירות הפליליות, שבאופן מסורתי נתונה בידי יורש העצר. במקביל נפגש בן סלמן עם ראשי השבטים החשובים בסעודיה, באירוע מתוקשר היטב שבמהלכו הם הביעו תמיכה במדיניותה התקיפה כנגד קטאר הסוררת. למעשה, למעט הופעה פומבית אחת — קבלת פנים לראש ממשלת עיראק חיידר אלעבאדי ביום שני — לא נראה יורש העצר בתקשורת הסעודית במהלך השבועיים עד להדחתו.

 

הנסיך מוחמד בן סלמן ודונלד טראמפ הנסיך מוחמד בן סלמן ודונלד טראמפ צילום: איי אף פי

יורש העצר בן נאיף נהנה מאהדה רבה יחסית, והדחתו עוררה חשש מתגובה קשה של הציבור. לכן, כדי למנוע תסיסה ציבורית, פרסם המלך גם שני צווים שאמורים להמתיק את הדחתו של יורש העצר האהוב. הצו הראשון כלל הארכת חופשת עיד אלפיטר עד ה־9 ביולי. החופשה שתחל ב־23 ביוני תימשך שלושה שבועות והבשורה זו התקבלה בברכה על ידי עובדי המגזר הציבורי.

 

הצו השני כלל הוראה של המלך לשלם רטרואקטיבית לכל עובדי המגזר הציבורי את ההטבות שהופחתו מהמשכורת שלהם במסגרת צעדי הצנע שהוכרזו בממלכה בספטמבר 2016. עבור עובד סעודי ממוצע ההחזר יכול להסתכם בכמה מאות ריאל (3.75 ריאל שווה ל־1 דולר). אבל, אם לשפוט לפי הרשתות החברתיות, הסעודים לא מסתפקים בכך. רבים מהם מעוניינים שהארמון יודיע על החזרת הבונוסים השנתיים שנלקחו מהם במסגרת צעדי הצנע. מדובר בבונוס שנתי של אלפי ריאל לכל עובד, ודרישה זו מופיעה בקביעות בפרסומי תנועות המחאה המקוונות שקמו באחרונה בערב הסעודית.

 

הדרמה הפוליטית בסעודיה מגיעה כאמור בעיצומו של ניסיון לביצוע מהפכה כלכלית חסרת תקדים בהיקפה בממלכה. אף שהשבוע שיבח הבנק העולמי את הרפורמות המונהגת בממלכה, הנתונים המקרו־כלכליים שלה מאכזבים. לפי הערכות, שיעור הצמיחה של המשק הסעודי ב־2017 יגיע ל־0.6% בלבד, זאת כאשר האבטלה נאמדת כיום ביותר מ־12%.

 

שיעור הצמיחה המאכזב נובע מקיצוץ בתפוקת הנפט, כחלק מהסכם אופ"ק שנועד לייצב את מחירו על 50 דולר לפחות לחבית. מסיבה זו סעודיה צפויה להפחית החל מהחודש את ייצוא הנפט ל־7 מיליון חביות ביום, לעומת 7.5 מיליון חביות בתקופה המקבילה אשתקד. מה שעוד תורם לצמיחה הנמוכה הם הנתונים הקשורים לענפים שלא קשורים בנפט. הצפי כי ההכנסות בענפים אלו יגיעו השנה לכ־220 מיליארד ריאל (כ־59 מיליארד דולר), צמיחה של פחות מ־1% בהשוואה לשנה שעברה. באופן פרטני, התחזית לשנה הנוכחית קודרת במיוחד עבור שני ענפים כלכליים חשובים – ענף הבנייה הצפוי להתכווץ בשיעור של 3% וענף הסחר והשירותים שצפוי להתכווץ ב־2%. ברקע הדברים מתמודדת סעודיה עם שיעורי אינפלציה שליליים מאז תחילת השנה, דבר המעיד על הירידה בביקושים במשק.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x