$
כלכלה ומדיניות

ביטול ההסכם "האיום והנורא" לא ימנע מאמריקאים לבקר בקובה

יותר משנתיים אחרי שברק אובמה הפשיר את היחסים עם קובה, דונלד טראמפ השמיץ את קודמו בתפקיד והודיע על הקשחת המדיניות כלפי האי. המהלך נועד לפגוע בזרוע הכלכלית של הצבא הקובני. הטיסות וקווי השיט שנפתחו ימשיכו כרגיל

שירות כלכליסט 22:4017.06.17

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע אתמול על נסיגה מהמדיניות הפייסנית כלפי קובה. בנאום שנשא במיאמי, שבה קהילה גדולה של גולים קובנים, הודיע טראמפ כי הוא "מבטל לאלתר את העסקה החד־צדדית של הממשל הקודם עם קובה".

 

טראמפ כינה את ההסכם שגיבש נשיא ארה"ב ברק אובמה עם נשיא קובה ראול קסטרו "איום ונורא". הוא קרא לממשלה בהוואנה "להפסיק לכלוא אנשים חפים מפשע ולהיפתח לחירויות פוליטיות". למרות הטון העוין, ההודעה לא צפויה לשנות מהותית את המצב בשטח: השגרירויות שנפתחו מחדש בוושינגטון ובהוואנה ימשיכו לפעול, והחברות שכבר פתחו קווי טיסה ושיט בין ארה"ב לקובה יוכלו להמשיך להפעיל אותם. 

  צילום: אי.פי.איי

 

גם שיתופי הפעולה בתחום תשתיות התקשורת לא ייפסקו. המהלך המשמעותי ביותר של טראמפ מבחינת האזרח מהשורה הוא, אפוא, ביטול ההיתר שיש לאמריקאים לבקר בקובה לבדם, שגם כך ניתן רק במקרים שהוגדרו כ"חילופי תרבויות". יתר השינויים במדיניות עוד לא ידועים ומשרדי המסחר והאוצר האמריקאים יפרסמו אותם בתוך 30 יום.

 

בעקבות ההודעה ברכו חברות הספנות קרניבל, רויאל קריביאן ונורוויג'ן על ההחלטה לאפשר להן להמשיך ולשוט לקובה. חברות התעופה יונייטד ואלסקה איירליינס הודיעו כי הן בוחנות את ההשפעה של שינוי המדיניות על הנוסעים. דלתא וג'טבלו, שגם הן טסות מארה"ב לקובה, הודיעו שהן יצייתו לתקנות החדשות, אך ימשיכו להפעיל את קווי הטיסה.

 

ברכות וביקורות

 

במוקד הצעדים החדשים של ממשל טראמפ עומדת הזרוע הכלכלית של הצבא הקובני: חברה בשם "גרופו דה אדמיניסטרסיון אמפרסאריאל" (GAESA), שמנהל הגנרל לואיס אלברטו רודריגס שהוא חתנו של הנשיא קסטרו. החברה מחזיקה בעסקים רבים ומגוונים בקובה, החל מענף המלונאות וכלה בחנויות מכולת קטנות.

 

החברה החלה את דרכה ב־1980, במטרה להביא דרכי ניהול מודרניות למגזר הציבורי ברובה. מאז היא גדלה באופן דרמטי, במיוחד מאז שפידל קסטרו פרש מהנהגת המדינה והוחלף בידי אחיו ראול. לפי הערכות, כיום אחראית GAESA ל40% – 60% מהכנסות המט"ח בקובה, אם כי מספר זה לא ניתן לאישוש מכיוון שהנתונים הפיננסיים של החברה אינם גלויים.

 

החברה היא בעלת מלון גביוטה שבהוואנה, שחתמה על חוזה שיתוף פעולה עם רשת סטארווד, חברה־בת של רשת המלונות מריוט. הרשת האמריקאית קיבלה בשנה שעבר זיכיון לניהול המלון בהוואנה, והשינויים במדיניות צפויים להשפיע עליה.

 

מריוט, מטבע הדברים, הביעה ביקורת על ההחלטה. לפי הצהרת הרשת, היא השקיעה "משאבים משמעותיים" בפתיחת המלון ובהכנות לפתיחת מלון נוסף. "נמשיך לדחוק בממשל טראמפ ובקונגרס להכיר ולקדם את התיירות ככלי אסטרטגי לשיפור היחסים עם קובה, ולאפשר לנו להיות חלק מעתיד מבטיח, ולא מהחזרת המדיניות של העבר".

 

זעם בהוואנה

 

הפשרת היחסים בין ארה"ב לקובה הפכה את 2016 לשנת שיא בתיירות לאי. מספר התיירים שהגיעו אליו נאמד ב־4 מיליון, שמתוכם נמנו 284 אלף אמריקאים — עליה של 74% לעומת 2015. לפי הערכות קודמות, מספר האמריקאים שעמדו לבקר בקובה עד סוף השנה נאמד ב־400 אלף.הנשיא הקובני קסטרו מתח ביקורת על הודעת טראמפ וכינה אותה "צעד לאחור ביחסים בין המדינות".

 

הוא התייחס בהודעה גם על הצעדים שנועדו לפגוע בהכנסות GAESA והאשים את טראמפ כי הוא מתרץ אותם ב"דאגה מזוייפת" למצב זכויות האדם בקובה. עוד נכתב בהודעה כי "כל אסטרטגיה שמטרתה להחליף את המערכת הפוליטית, הכלכלית והחברתית של קובה, בין שבאמצעות סנקציות או בין שבאמצעים עדינים יותר, סופה להיכשל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x