$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

9 מיליון סינים ניגשו השבוע למבחן החשוב בחייהם

הגאוקאו, מבחן הקבלה לאוניברסיטה בסין, הוא שילוב קטלני בין הפסיכומטרי לבגרויות שהסינים מתחילים להתכונן אליו כבר בגן הילדים, וכבר זכה לכינוי "המבחן המלחיץ בעולם”. כ-40% מהנבחנים בגאוקאו יתקבלו ללימודים גבוהים

אופיר דור, בייג'ינג 18:1209.06.17

9.4 מיליון צעירים סינים מתוחים ניגשו ביום הרביעי האחרון למבחן החשוב בחייהם, המבחן שיכריע את עתידם המקצועי והאישי. הגאוקאו (Gaokao), מבחן הקבלה השנתי לאוניברסיטאות בסין, הוא מעין שילוב בין הפסיכומטרי למבחני הבגרות הישראליים, שכבר זכה לכינוי "המבחן המלחיץ בעולם”.

 

בחוץ חיכו לנבחנים הורים לחוצים לא פחות, חלקם עזבו את משרותיהם ועברו לערים חדשות כדי לאפשר לילדים ללמוד בבתי ספר תיכון יוקרתיים המתהדרים באחוז גבוה של תלמידים שהתקבלו לאוניברסיטאות.

 

מסביב לחדרי הבחינה נעצרו עבודות הבנייה ורחובות נסגרו לתנועה כדי להבטיח תנאים אופטימליים לנבחנים. בעבר המשטרה הסינית אפילו העלתה לאוויר רחפנים שטסו מעל מרכזי הבחינות וחיפשו תשדורות רדיו המעידות על ניסיונות העתקה מתוחכמים של התלמידים.

 

מבחן הגאוקאו בסין מבחן הגאוקאו בסין צילום: Youtube

 

מבחן הגאוקאו נמשך בדרך כלל 9 שעות המתפרסות על פני יומיים וכולל פרקים בסינית, אנגלית, מתמטיקה ומקצועות בחירה במדעי הרוח או מדעים מדויקים. המבחן מורכב משאלות אמריקאיות ושאלות פתוחות, וכולל גם חלק של חיבור בו התלמידים צריכים לספר למשל על דמות אהובה מההיסטוריה הסינית.

 

בסין נהוג לומר שלגאוקאו מתחילים להתכונן ממש אחרי הלידה או לכל המאוחר בגן הילדים. מחבריי הסינים כאן שמעתי סיפורי זוועות על ההכנות למבחן, שגרמו לי להעריך את מערכת החינוך הישראלית הקלילה יחסית. "בשנה לפני המבחן הייתי קמה כל יום ב-6:15. כל יום לימודים התחיל בריצה קבוצתית כשאנחנו קשורים אחד לשני בגומי. זה אמור להחדיר בנו מוטיבציה ללמוד", סיפרה לי ידידה סינית. "מבית הספר חזרתי ב-9 בערב ואז עוד הכנתי שיעורי בית לפחות עד חצות. בימי שבת וראשון היתה לנו מסגרת לימודים נוספת שההורים מימנו עצמאית כדי לעזור לנו להתכונן למבחן".

 

דלת הכניסה היחידה למעמד הביניים

 

בחינת הגאוקאו המפורסמת ביותר בהיסטוריה של סין התקיימה ב-1977. היתה זו הבחינה הראשונה שנערכה בסין לאחר עשור של מהפכת התרבות - הקמפיין האלים בו שיסה מאו דזה-דונג את בני עמו זה בזה. בראשית שנות מהפכת התרבות האוניברסיטאות נסגרו, וכששבו ונפתחו קיבלו רק את מי שהיו לו קשרים פוליטיים נכונים. הבחינה של 1977 היתה לכן הזדמנות ראשונה לדור שלם להיכנס לאוניברסיטה. רק 1 מכל 30 נבחנים התקבלו אז ללימודים שבסופם הובטחה להם משרה מכובדת.

 

מאז גדל משמעותית מספר המקומות באוניברסיטאות בסין וכיום כ-40% מהנבחנים בגאוקאו יתקבלו ללימודים גבוהים. אף שבשוק התעסוקה הנוכחי בסין לימודים גבוהים כבר לא מבטיחים משרה כמו פעם, הצלחה בגאוקאו היא עדיין הדרך היחידה להתקבל לאוניברסיטאות היוקרה של סין. כישלון בבחינה משמעותו קבלה למוסד נחות יותר, יציאה למעגל העבודה או שנה נוספת של הכנות עד לבחינה הבאה.

 

בעוד משפחות בעלות אמצעים יכולות להרשות לעצמן כיום לעקוף את הגאוקאו ולשלוח את הילדים ללימודים בחו"ל, הרי שמי שמגיעים ממשפחות עניות, בעיקר מהכפרים, המבחן ממשיך להיות דלת הכניסה היחידה למעמד הביניים ולמשרות צווארון לבן. 

 

בסין מתגאים בכך שהגאוקאו הוא הכלי השוויוני וההוגן ביותר למיון מועמדים, כזה שנותן הזדמנות שווה לכולם, אך בפועל הדברים מורכבים יותר כשבתי הספר באזורים עשירים גובים שכר לימוד גבוה יותר ויכולים להצטייד במורים טובים יותר. בסין מחולק מימון לבתי ספר על בסיס שיעור התלמידים שהתקבלו מהם ללימודים גבוהים, מה שמגדיל עוד יותר את הפערים בין החזקים לחלשים.

 

הרובוט לא הצטיין

 

נבחן מיוחד בגאוקאו השנה היה רובוט שפיתחה חברה מהעיר צאנג’דו בדרום-מערב סין, שהתמודד לבדו עם פרק המתמטיקה בבחינה ללא חיבור לאינטרנט. במבחן לדוגמה לפני מספר חודשים הרובוט לא הצטיין וקיבל 93 מתוך 150, קצת מעל ציון עובר, לאחר שלא הבין את המונח "השקעה". הפעם הציון שלו השתפר מעט והגיע ל-105, עדיין לא הישג מרשים.  

 

 צילום: איי פי

 

קצת משעשעת ההחלטה לתת לרובוט להתמודד עם הבחינה. בעוד תומכי הגאוקאו טוענים כי הוא בונה נחישות והתמדה בקרב הצעירים, מבקריו מאשימים כי הוא גורם לתלמידים להתעסק בשינון חוזר ונשנה של ידע והורג כל חשיבה יצירתית, או במילים אחרות הופך את התלמידים עצמם לסוג של "רובוטים".

 

בספר "מי מפחד מהדרקון האדום הגדול? מדוע לסין יש את מערכת החינוך הטובה (וגם הגרועה) ביותר בעולם", שיצא לאור לפני 3 שנים, מזהיר הכותב פרופ’ יונג ג'או מאוניברסיטת אורגון את המערב שלא להתרשם מההישגים הגבוהים של התלמידים הסינים במבחנים בינלאומיים כמו מבחן פיז"ה. לטענתו, הילדים הסינים אמנם מצטיינים במבחנים הדורשים שליפת ידע, אך נכשלים בכל הנוגע לחשיבה שונה, מקוריות ואינדיבדואליות. המבחן תורם ליצירת אזרחים קונפורמים, טוען הכותב, אך מדכא את המוטיבציה הפנימית של התלמידים ללמוד ולהתנסות בדברים חדשים.

 

גם הלחץ הפסיכולוגי העצום המוטל על הנבחנים הוא נושא בעייתי. כדי להפחית מהלחץ הזה הודיעה הממשלה כי החל מ-2020 ייצא מהגאוקאו פרק האנגלית. ההחלטה, שתפחית את החומר שצריך ללמוד לבחינה, זכתה לתמיכה גורפת כמעט בסין, אף כי מומחים מזהירים שהיא עלולה להוריד עוד יותר את רמת האנגלית במדינה - תחום שגם ככה הסינים לא מצטיינים בו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x