$
כלכלה ומדיניות

הסכם הסחר הטרנס פסיפי יימשך - גם בלי השתתפותה של ארה"ב

נציגי 11 המדינות החברות בהסכם, יפן, אוסטרליה, ניו זילנד, צ'ילה, קנדה, מקסיקו, פרו, וייטנאם, סינגפור, מלזיה וברוניי החליטו להכניס את ההסכם לתוקף. המהלך מגיע לאחר שטראמפ ביטל כבר ביומיו הראשונים בתפקיד את השתתפותה של ארה"ב בהסכם, בטענה שמדובר ב"אסון" שיפגע ביצרניות האמריקאיות

שירות כלכליסט 17:0721.05.17
11 המדינות הנותרות החברות בהסכם הסחר הטרנס פסיפי (TPP) הסכימו היום (א') להמשיך במימוש ההסכם גם בלי השתתפותה של ארה"ב.

 

נציגי 11 המדינות נפגשו בשולי הפורום לשיתוף פעולה אסיה – פסיפי (APEC) בהאנוי, והסכימו לבדוק את האפשרויות להכניס את ההסכם לתוקף "בהקדם המיידי". המדינות החברות בהסכם הן: יפן, אוסטרליה, ניו זילנד, צ'ילה, קנדה, מקסיקו, פרו, וייטנאם, סינגפור, מלזיה וברוניי.

 

המהלך מגיע לאחר שדונלד טראמפ ביטל כבר ביומיו הראשונים בתפקיד את השתתפותה של ארה"ב בהסכם, בטענה שמדובר ב"אסון" שיפגע ביצרניות האמריקאיות.

"הצעדים הללו הם התגובה שלנו למדיניות הפרוטקציוניזם, ומייצגים מחויבות לשמירה על שווקים פתוחים, חיזוק מערכת הסחר הבינלאומית, הגברת הסחר העולמי והעלאת איכות החיים", נמסר בהצהרה מטעם המדינות.

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: איי פי

 

החייאת ההסכם היא פרי היוזמה של ניו זילנד. שר המסחר טוד מקליי, ביקר בחודשים האחרונים במדינות השונות במטרה לשכנע אותן לשמור על ההסכם גם בלי השתתפותה של ארה"ב. "ניו זילנד מעולם לא חשבה שההסכם מת", אמר בראיון ל-CNBC. "מדינה אחת החליטה לא להמשיך הלאה, אך זה עדיין הסכם איכותי המייצג מערכת חוקים משותפת לאורך אזור אסיה והפסיפיק".

 

בדומה, פאולינה נאזל ארנדה, ממשרד החוץ של צ'ילה מסרה כי 11 המדינות החברות מאוחדות בדעה שמדובר בהסכם טוב. "לנו ברור כי זה יטיב עם החקלאים שלנו, עם המשפחות, עם תחום המדעים, עם הצעירים ועם הנשים", אמרה. היא הוסיפה כי הקבוצה קרוב לוודאי שתחדד את תנאי ההסכם כדי לפצות על היעדרותה של ארה"ב.

 

המו"מ על הסכם המקורי ארך מעל חמש שנים והוא כיסה 40% מהכלכלה העולמית כשארה"ב עוד הייתה כלולה בתוכו. נשיא ארה"ב הקודם ברק אובמה תמך בהסכם, אותו הגדיר כדרך לבלום את התחזקות השליטה הכלכלית של סין באזור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x