$
כלכלה ומדיניות

ההודעה על המשך קיצוץ תפוקה מקפיצה את הנפט

סעודיה ורוסיה ורוסיה הסכימו להאריך את תוקף קיצוץ הנפט של מדינות אופ"ק עד מרץ 2018. האתגר הנותר: העלייה בתפוקת הנפט האמריקאית

דורון פסקין 20:3015.05.17

מחירי הנפט מזנקים היום (ב') בכ־3%, כאשר חבית ברנט חצתה את רף ה־52 דולר - שיא של שלושה שבועות, זמן קצר לאחר שסעודיה ורוסיה הודיעו על הסכמתן להאריך את הסכם קיצוץ הנפט של מדינות אופ"ק והמפיקות העצמאיות עד 31 במרץ 2018.

 

 

 

ההסכם הנוכחי נכנס לתוקפו ב־1 בינואר 2017 למשך חצי שנה ובמסגרתו קוצצה התפוקה ב־1.8 מיליון חביות ביום. מדינות אופ"ק התחייבו לקיצוץ של 1.2 מיליון חביות ביום ואילו היצרניות העצמאיות ובראשן רוסיה תרמו 600 אלף חביות לקיצוץ. האישור הרשמי על הארכת ההסכם צפוי במהלך כינוס אופ"ק הקרוב החודש.

שרי האנרגיה של רוסיה וסעודיה שרי האנרגיה של רוסיה וסעודיה צילום: רויטרס

 

בתום פגישתם בבייג'ינג הודיעו שרי הנפט כי יפעלו בקרב היצרניות כדי להאריך את ההסכם בעוד תשעה חודשים, למען יציבות בשווקים. השר הסעודי חאלד אל-פאלח ציין כי ההסכם תרם לירידת המלאים, אבל לא בצורה מספקת ולכן נדרשת הארכתו. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הביע תקוותו כי ההסכמה תתרום לייצוב מחירי הנפט.

 

 

 

ואכן, ההודעה צפויה לייצב מחירים לפחות בטווח הקצר על כ־50 דולר לחבית - כך לפי הערכות. לרוסיה ולסעודיה תפקיד מפתח בשוק שכן הן שולטות בכ־20% מהתפוקה העולמית.

 

הסכם הקיצוץ הצליח לייצב מחירים, לאחר שב־2016 צללה החבית ל־26 דולרים. עם זאת, בשבועות האחרונים נשמעה ביקורת מצד סעודיה, שלקחה על עצמה את הקיצוץ הנרחב ביותר, לגבי יישום ההסכם, בעיקר ביחס יצרניות שמחוץ לאופ"ק. זאת הסיבה שהשוק סובל עדיין מעודף היצע, כפי שהצביע הדו"ח האחרון של קרטל הנפט. על פי אופ"ק, המדינות החברות קיצצו את התפוקה מעבר למה שהתחייבו. באפריל הן סיפקו 31.731 מיליון חביות לעומת 33.085 מיליון בדצמבר 2016, חודש לפני כניסת ההסכם לתוקפו.

 

 

 

מעבר לכך, חברות אופ"ק ורוסיה ניצבות בפני אתגר נוסף: העלייה בתפוקת הנפט האמריקאית. מאז נכנס הסכם הקיצוץ לתוקפו הוכפל מספר אסדות הקידוח בארה"ב, שאינה שותפה להסכם הקיצוץ. קריאתם של ראשי אופ"ק לפרנסי תעשיית הנפט האמריקאית להצטרף להסכם הקיצוץ טרם זכתה למענה.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x