$
כלכלה ומדיניות

משפחת קושנר למשקיעים סינים: ג'ארד יסדר לכם ויזה

ניקול קושנר־מייר רמזה בכנס בבייג'ינג כי החברה המשפחתית תדאג לגרין קארד עבור מי שישקיע בפרויקט מגורים יוקרתי בניו ג'רזי. בעלון שחולק למתעניינים הודגש הקשר של המשפחה לבית הלבן. במצגת הופיעה תמונת הנשיא

שירות כלכליסט 09:4308.05.17

משפחת קושנר משתמשת בתפקידו של הבן ג'ארד בממשל טראמפ כדי לפתות סינים אמידים להשקיע בעסקיה.

 

"הוושינגטון פוסט" דיווח כי חברת הבנייה המשפחתית ערכה כנס בבייג'ינג שכותרתו "השקע חצי מיליון דולר והגר לארה"ב". במוקד הכנס עמד פרויקט דירות יוקרה בניו ג'רזי שיזמו הקושנרים. טקטיקת השיווק נשענה על "ויזת המשקיעים" - מסלול מהיר לקבלת מעמד תושב (גרין קארד) בארה"ב לאזרחים זרים שמשקיעים בה את כספם. אנשי השיווק דחקו במשקיעים שהגיעו לכנס להשקיע בפרויקט מוקדם ככל שניתן, שכן הנשיא דונלד טראמפ, לדבריהם, עלול לבטל את מסלול הוויזה המיוחד, שמקל גם בקבלת אזרחות אמריקאית בהמשך הדרך.

ג'ארד קושנר ואיוונקה טראמפ. גייס בעבר 50 מיליון דולר בעזרת הבטחות לוויזה ג'ארד קושנר ואיוונקה טראמפ. גייס בעבר 50 מיליון דולר בעזרת הבטחות לוויזה צילום: איי פי

 

התנהלות טיפשית ולא הולמת

 

הדוברת המרכזית בכנס היתה ניקול קושנר־מייר, אחותו של ג'ארד קושנר, שנשוי לאיוונקה — בתו של הנשיא טראמפ. קושנר מחזיק בתפקיד של יועץ בכיר לנשיא, ובין היתר ממונה על יחסי החוץ במזרח התיכון ועל משרד חדש בשם "המשרד לחדשנות אמריקאית". בעלון שקיבלו המשתתפים בכנס, שמספרם נאמד במאה, נכתב כי ניקול קושנר־מייר היא אחותו של ג'ארד. לפי דיווח ב־CNN, קושנר־מייר סיפרה למשקיעים על התפקיד הבכיר של אחיה בבית הלבן. "אחי ג'ארד קושנר הצטרף לחברה המשפחתית כמנכ"ל ב־2008, ולאחרונה הוא עבר לוושינגטון כדי להצטרף לממשל", היא אמרה. קושנר־מייר הוסיפה: "הפרויקט חשוב מאוד לי ולכל משפחתי". כל זאת נאמר בשעה שבאחד השקפים שהופיעו במצגת של הפרויקט הופיעה תמונתו של הנשיא, שהוגדר שם כבעל "תפקיד מכריע" בתוכנית ויזת המשקיעים.

 

אף שג'ארד הרחיק עצמו מהעסק המשפחתי לאחר מינויו ליועץ בבית הלבן, האירוע בבייג'ינג מלמד על האופן שבו משפחת קושנר מנצלת את המינוי לתועלתה. ריצ'ארד פיינטר, קצין האתיקה הראשי בבית בלבן בזמן ממשלו של הנשיא ג'ורג' וו' בוש, אמר ל"וושינגטון פוסט" כי התנהלות משפחת קושנר היא "טיפשית ומאוד לא הולמת". פיינטר, שהפך למבקר קולני של ממשל טראמפ, הוסיף כי "הקושנרים רמזו למשקיעים בבירור שהם ידאגו שהם יקבלו את הוויזה".

 

תוכנית ויזת המשקיעים (5־EB) נתונה לביקורת חריפה בקונגרס מצד מחוקקים מהמפלגה הדמוקרטית והרפובליקנית כאחד. לדידם של המבקרים, התוכנית היא למעשה שיטה למכירת ויזות לזרים. בשנים האחרונות היא הפכה לפופולרית במיוחד בקרב אזרחים סינים אמידים, שמכנים אותה "ויזת הזהב".

 

דונלד טראמפ. תפקיד מכריע דונלד טראמפ. תפקיד מכריע צילום: איי פי

 

ביקורת בבייג'ינג

 

לפי הערכות, משקיעים סינים מהווים 80% ממגישי הבקשות לקבלת הוויזה מסוג 5־EB. העובדה שהתוכנית משמשת עבור חלקם אמצעי להעברת הונם אל מחוץ לסין תוך עקיפת הגבלות תנועת ההון של המדינה הפכה אותה לבעייתית מבחינת בייג'ינג. אף שמטרתה היא משיכת השקעות זרות ויצירת עבודות בארה"ב, יזמים אמריקאים מנצלים אותה כדי להשיג מימון זול לפרויקטים בתחום הנדל"ן. לפי תחקיר של סוכנות הידיעות בלומברג בשנה שעברה, בכובעו כמנכ"ל החברה המשפחתית, ג'ארד גייס כ־50 מיליון דולר ממשקיעים סינים שהיו מעוניינים לקבל ויזה לארה"ב למימון פרויקט בנייה בניו ג'רזי.

 

עירוב בין פוליטיקה לעסקים הוא חזון נפרץ בסין. נשיא סין שי ג'ינפינג מנסה מאז כניסתו לתפקיד ב־2013 להילחם בתופעה, אם כי "הניו יורק טיימס" פרסם לפני כשנתיים תחקיר שלפיו הוא דאג שמשפחתו תיפטר מנכסים בטרם יחל הקמפיין הממשלתי למלחמה בשחיתות שלטונית. הבית הלבן ומשפחת קושנר סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x