$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

רפורמות המרפסות נוסח סין: בייג'ינג תהרוס 40 מיליון מ"ר לא חוקיים

במשך שנים בעלי דירות בקומות הקרקע בבייג'ינג הרחיבו את שטחם לכיוון הרחוב והקימו שם בתי עסק קטנים. עסקים אלו תרמו לאופי העירוני אבל פחות להכנסות ממסים

אופיר דור, בייג'ינג 19:2106.05.17

בשבועות האחרונים נדמה לי שלא משנה לאן אסתכל בשכונה שבה אני גר באזור צפון-מזרח בייג'ינג, אתקל בפועלי בנייה חובשי קסדות צהובות ולבושי וסטים כתומים. גם בימים רגילים בייג'ינג היא עיר שמשפצת את עצמה לדעת עם אתרי בנייה שעובדים מבוקר עד לילה בלי הפסקה, אבל בתקופה האחרונה דברים הגיעו לשיא חדש. זקני בייג’ינג טוענים כי משהו כזה לא נראה מאז ימי ההכנות הסוערים לאולימפיאדה ב-2008 שאירחה העיר, עדיין המשחקים היקרים ביותר בהיסטוריה.

 

הופעת הפועלים חובשי הקסדות הצהובות היא חלק מיישום התוכנית האגרסיבית של העירייה לאכיפת חוקי הבנייה ורישוי העסקים בעיר. היעד שהציבה הממשלה המקומית בבייג'ינג ל-2017 הוא הריסת 40 מיליון מ"ר של בנייה לא חוקית. כבר בשלושת החודשים הראשונים של השנה דיווחו הרשויות העירוניות על סגירת 6,091 עסקים לא מורשים והריסת 11.8מיליון מ"ר, כשליש מהיעד השנתי.

 

רחוב הברים המפורסם של העיר ברובע סאנליטון לפני ההריסה רחוב הברים המפורסם של העיר ברובע סאנליטון לפני ההריסה צילום: thatsmags

 

 

במסגרת שיטה רווחת בבייג'ינג, בעלי דירות בקומת הקרקע מרחיבים את שטחם לכיוון הרחוב. בשטח החדש מקימים בעלי הדירות עסקים או שהם משכירים את המרחב הנוסף לאחרים כדי להפעיל קיוסקים, מספרות, דוכני מזון, או חנויות לממכר פירות וירקות.

 

חלק מהעסקים האלה קיימים כבר שנים רבות, לפעמים אפילו יותר מעשור, ופעלו עד היום בלי צרות מיוחדות. בערים אחרות בעולם מבנים כאלו היו נהרסים כנראה בתוך זמן קצר, אך בבייגינג נותרים לא מעט אזורים ותחומים לא מפוקחים. בכל מקרה לא לעולם חוסן, בבייג'ינג המצב תמיד יכול להשתנות ביום בהיר אחד.

 

בדרך כלל בעלי העסקים קיבלו התראה קצרה, כחודש במקרה הטוב, לפני הגעת עובדי הבינוי. הפועלים מגיעים לפעמים עם בולדוזרים וכלים כבדים ובמקרים אחרים עם פטישים בלבד. הם מפרקים את התוספות החדשות ומיישרים חזרה את הקירות למצב המקורי, מוסיפים רוחב נוסף לרחוב. במקרים מסוימים רק דלתות שנפתחו לכיוון הרחוב ללא רישיון נחסמות, מה שיוצר סיטואציה די קומית בה העסק ממשיך להגיש מנות מזון או להחזיר כביסה דרך חלונות גבוהים.

 

מבצע האכיפה לא פוסח גם על אזורים מפורסמים של בייג'ינג. בשבוע שעבר גולחה שורה של מבנים ברחוב הברים המפורסם של העיר ברובע סאנליטון, הפופולרי מאוד הן בקרב זרים והן בקרב צעירים מקומיים. הרשויות העירוניות מסרו כי ההחלטה להרוס את שורת המבנים באה לאחר שעסקים במקום ביצעו שורה של פעילויות לא חוקיות כולל ביצוע עבודות בנייה ללא היתר והקמת קיוסקים לא מורשים.

 

הרחוב אחרי ההריסה הרחוב אחרי ההריסה צילום: thatsmags

 

מבחינת בייג'ינאים רבים משמעות המבצע היא אובדן העסקים האהובים עליהם. אחד האזורים בהם נסגרו עסקים רבים הוא הסמטאות הצרות והעתיקות של בייג'ינג הנקראות חוטונגים. הסמטאות האלו הפכו להיות אזור בילוי מועדף על הזרים החיים, לומדים ועובדים בבייג'ינג עם שפע של ברים קטנים ומוצלחים. אחד הפופולריים ביותר מביניהם היה בר הקוקטיילים טיקי-בנגאלו שהביא קצת ניחוח קריבי לעיר. הבר נסגר בשבוע שעבר לאחר שפעל כשנה ללא רישיון מתאים. קבלת רישיון עסק חוקי היא ממש לא עניין פשוט בבייג'ינג בימים אלו, במיוחד עבור זרים.

 

באופן רשמי הרשויות בבייג'ינג מסבירות את פעולות האכיפה כי ברצונן להתגבר על מה שמוגדר "מחלות עירוניות" כמו צפיפות יתר, ולהפוך את העיר לנקייה ונעימה יותר למחייה עם יותר שטחים פתוחים וירוקים על חשבון בנייה צפופה. הרשויות בבייג'ינג טוענות כי המבנים הלא חוקיים מהווים במקרים רבים מפגעים בטיחותיים.

 

אולם מאחורי מאמצי האכיפה יש עוד סיבה מרכזית אחת והיא היעד שהציבה הממשלה המרכזית לרשויות בבייג'ינג לשמור על אוכלוסיית העיר מתחת ל-23 מיליון בני אדם עד 2020. כיום מונה העיר כ-22 מיליון איש.

 

העסקים הקטנים בבייג'ינג מהווים מקור פרנסה מרכזי למהגרי העבודה המגיעים מהכפר ומערים קטנות יותר כדי לעבוד בבירה הסינית. סגירת העסקים תחייב חלק מהמהגרים האלו לשוב על עקבותיהם ותמנע מאחרים לבוא ולחפש את מזלם בעיר. בשנה שעברה כבר קטנה אוכלוסיית הרבעים המרכזיים של בייג'ינג ב-350 אלף איש.

מבחינת הרשויות העירוניות בבייג'ינג סגירת העסקים הקטנים אינה בהכרח הפסד גדול. נכון לשנת 2011, כ-35% מהפעילות הכלכלית בעיר הגיעה מעסקים קטנים אך שיעור תשלום המס בקרב עסקים אלו נותר נמוך והם תרמו רק 7.5% להכנסות המסים העירוניות.

 

ברשתות החברתיות בסין היו מי שהצדיקו את פעולת העירייה ואמרו שהריסת המבנים תתרום להפיכת העיר לבינלאומית יותר. לעומת זאת גולשים אחרים תהו האם ההריסה לא תפגע בקסם וברוח המיוחדת של בייג'ינג. החברים שלי כאן שייכים רובם לקבוצה האחרונה של מתנגדי ההריסה. זה כנראה לא מפתיע, אנחנו, הזרים, נוטים תמיד ליותר נוסטלגיה בהשוואה לסינים שמעדיפים להסתכל קדימה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x