$
כלכלה ומדיניות

הברקזיט הרחיק מהבריטים את חלום בית הקיט בים התיכון

השחיקה בליש"ט מאז משאל העם על הפרישה מהאיחוד האירופי ביוני ייקרה עבור הבריטים את הבתים בספרד וביוון. ברבעון הראשון של 2017 נרשמה ירידה של 30% במספר הבתים שרכשו אזרחי הממלכה בספרד. ביוון הצניחה במכירות נאמדת ב־80%

שירות כלכליסט 23:5230.04.17

השחיקה בשער הליש"ט בעקבות ההחלטה על פרישת הבריטים מהאיחוד מרחיקה את אזרחי הממלכה מרכישת בית קיט במדינות הים התיכון. היומון הבריטי "הגרדיאן" מצטט נתונים של אגודת רשמי הנכסים הספרדית לפיהם הביקוש לבתים במדינה בקרב בריטים צנח ברבעון הראשון של 2017 ב־30% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, לפני משאל העם על הברקזיט.

 

כ־300 אלף בריטים מתגוררים בספרד, ויותר מ־600 אלף בריטים מחזיקים במדינה בית קיט. עם פרוץ המשבר הפיננסי של 2008 ירד בחצי מספר הרוכשים הבריטיים של בתים בספרד, אך מ־2012 ועד ההצבעה על הברקזיט ביוני האחרון היקף ההשקעה של בריטים בנדל"ן ספרדי עלה ב־20% בשנה. אלא שמינואר עד מרץ השנה עמד מספר הבתים שרכשו אזרחים בריטים בספרד על 2,000, לעומת 2,800 בתקופה המקבילה אשתקד. כאמור, שחיקת הליש"ט הבריטית היא הגורם העיקרי שמרתיע את הקונים. כך למשל, בית צמוד קרקע במחוז מורסיה שבדרום מזרח חצי־האי האיברי שעלה בשנה שעברה כ־229 אלף ליש"ט, יעלה כעת לרוכש בריטי כ־254 אלף ליש"ט. בערים כמו ברצלונה, ששם התרחש גם זינוק במחירים הנקובים ביורו, העול על כיסו של הרוכש הבריטי.

 

על היעדרותם של הבריטים מפצה במעט גל של רוכשים משבדיה, שנהנים מהתחזקות הקרונה. מדינות אחרות שאזרחיהן מפגינים נוכחות בולטת יחסית בשוק הנדל"ן הספרדי הן בלגיה, רומניה, רוסיה, איטליה וצרפת.

 

סוכני הנדל"ן ביוון מדווחים על צניחה גדולה עוד יותר במכירות לרוכשים בריטים. נוסף על שחיקת שער הליש"ט, הקונים נרתעים מהעלייה במיסוי בתים בעקבות תנאי החילוץ שהכתיבו למדינה הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית. אף שאין בנמצא נתונים רשמיים על המכירות, סוכן הנדל"ן מאנוליס מזארוס מכרתים העריכך ש"עוד לא מדובר ב־90%, אבל בהחלט ב־80% לפחות".

 

סוכני הנדל"ן באיי יוון לא מתמודדים רק עם דעיכת ההתעניינות מצד קונים בריטים, אלא גם עם בריחה של בעלי בתים קיימים שסובלים מהמסים הכבדים. "כמחצית מהבריטים שמחזיקים בתים בכרתים רוצים למכור אותם. לא רק יוונים לא יכולים להרשות לעצמם את המסים החדשים", אמר לגרדיאן מזארוס.

 

כתחליף לבתים ביוון, מחפשים הבריטים הזדמנויות בקפריסין, שבה לא רק שמסי הנדל"ן לא עלו, מחירי הבתים רשמו ירידה ב־2015, והחלו להתאושש רק בשנה שעברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x