$
כלכלה ומדיניות

מרקל: "לבריטניה יש אשליות לגבי הברקזיט - היא לא תוכל ליהנות מזכויות שוות"

מנהיגי האיחוד יחתמו בסוף השבוע על טיוטה של קווים מנחים למו"מ עם בריטניה; תרזה מיי: ""האיחוד מתכוון ליצור חזית נגדנו"; שר החוץ של לוקסמבורג: "עלינו להיות זהירים - ולהבטיח שלא יהיה פילוג בינינו"

בלומברג 14:2628.04.17

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל העבירה אתמול (ה') מסר קשוח לראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי, והזהירה אותה כי אל לה ולממשלתה לטפח "אשליות" שהאיחוד האירופי יילך לקראתה.

 

"מדינת צד שלישי - וזה מה שבריטניה עתידה להיות - לא יכולה ליהנות מאותן הזכויות, קל וחומר מעמד גבוה יותר, לעומת חברות באיחוד האירופי", אמרה מרקל.

 

לעמדה נחושה זו שותפים גם מנהיגים אירופים אחרים, המתכוננים להיפגש מחר בבריסל ולחתום על טיוטה של קווים מנחים למשא ומתן עם בריטניה.

 

חברות האיחוד האירופי יצרו חזית מאוחדת יוצאת דופן בעניין הברקזיט, בניסיון לשמור על יציבות אזורית ולהבטיח שמדינות אחרות לא ילכו בעקבות בריטניה ויפרשו מהאיחוד.

 

השאלה המרכזית כעת היא האם תוכל בריטניה לערער את החזית המאוחדת הזו באמצעות דיונים נפרדים עם מנהיגי המדינות, שבהם תציג את נקודת הראות שלה לגבי נושאים פיננסים וסחר. "משבר בדרך הוא בלתי נמנע, וזה לא עומד להתרחש באופן חלק", אמר שר החוץ של לוקסמבורג ז'אן אסלבורן. "עלינו להיות זהירים ולהישאר מאוחדים ולהבטיח שלא יהיה פילוג"

 

אנגלה מרקל אנגלה מרקל צילום: אם סי טי

 

מיי הגיבה לדברי מרקל, ואמרה באסיפת בחירות כי דבריה של קנצלרית גרמניה מראים שהאיחוד "מתכוון ליצור חזית נגדנו", וכי היא זקוקה "לעזרה החזקה ביותר האפשרית" בשיחות הגירושים הקרבות.

 

בתוך כך, ה"פייננשל טיימס" מדווח שייתכן כי בוועידת הפסגה בסוף השבוע עשוי הרעיון של "אירלנד מאוחדת" לזכות בהכרה מצד האיחוד האירופי; המשמעות היא שצפון אירלנד תוכל לחזור לחיק האיחוד האירופי במקרה של איחוד עם הרפובליקה.

 

בינתיים, נוצרה מחלוקת לגבי המעבר הצפוי של סוכנות התרופות האירופית. הבריטים הציעו כי הרגולטורית בתחום התרופות תישאר בלונדון גם לאחר הברקזיט, אך בעלי עניין באיחוד הגיבו בלעג להצעה. כעת אומרים בפרלמנט האירופי כי ייתכן שהסוכנות תיאלץ לשאת בעלויות של כ-350 מיליון יורו (382 מיליון דולר) משום שאין בחוזה השכירות שלה סעיף הנוגע להפסקתו. החוזה מסתיים ב-2039.

 

קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן צפה ביום ה' "תחרות עזה" על על מקום מושבה החדש של הסוכנות, והעריך שהמנצחת תיהנה מזריקת מרץ של כמיליארד יורו לכלכלתה. למעלה מ-20 מדינות באיחוד הביעו את רצונן לארח את הסוכנות.

 

בינתיים, מנהלי הקרנות מפנים את גבם לליש"ט לאחר רכישות שנעשו בעקבות החלטתה של מיי להקדים את הבחירות ל-8 ביוני. אליאנס וג'יי פי מורגן הם בין אלו הצופים את היחלשות הליש"ט בשל הסיכונים הכרוכים בברקזיט וההאטה הכלכלית הצפויה לאחריה.

 "למעשה, אנו מתבוננים בהזדמנות לשורט על הליש"ט לאחר העלייה האחרונה", אמר לבלומברג קספר בז'ז'ניאק, מנהל פורטפוליו באלינאס.

 

ובסוף, חרף ההתקדמות לקראת הברקזיט והמחלוקות המתעוררות בדרך, הרי שלא נראה כי הביקוש לשופטים בריטיים בבית המשפט הגבוה לצדק של האיחוד דועך. כך לפחות על פי נשיא בית המשפט, קאון לנארטס. כשנשאל אם בית המשפט הגבוה לצדק של האיחוד האירופי החל להדיר שופטים בריטים בשל הברקזיט ענה: "באופן חד משמעי, לא. אנו לא מביאים זאת בחשבון". הוא ציין כי אם כבר אז ההיפך הוא הנכון, וכי למוסד המשפטי יחסרו "הנשרים המשפטיים" מבריטניה. לדבריו, "מבחינת איכות – זהו אובדן ועל כך אני מצר בפומבי". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x