$
תעשייה ופיננסים

הבת ירשה מאביה מתכון לבשר מטוגן - ונהפכה למיליונרית

יפני שהמציא מתכון מיוחד לקושיקאטסו - שיפודי בשר וירקות שמטוגנים בשמן עמוק וטבולים ברוטב, השאיר אותו על פתק קטן לבתו, שהקימה רשת של 146 סניפים ביפן וסניף נוסף בהוואי

שירות כלכליסט 18:1226.04.17

מתכון יפני לבשר מטוגן על מקל עזר לשנות את חייה של הירו טאנקה. את המתכון לאוכל הרחוב היפני, קושיקאטסו, ירשה טאנקה מאביה לאחר מותו. הוא כתב על פתק את פרטי המתכון, עליו עמל לאורך חייו, כמחוות אהבה לבתו ולמאכל האהוב עליה.

 

קושיקאטסו מורכבת משיפודי בשר וירקות שמטוגנים בשמן עמוק וטבולים ברוטב. זו מנה נפוצה למדי בדוכני אוכל ברחובות אוסקה, שם גדלה טאנקה. בשל אהבתה למנה כבר מילדות, עמל האב בזמנו הפנוי למציאת השילוב המושלם בין השמן, הרוטב והבלילה.

 

הפתק הפשוט הזה בכתב יד עזר ב-2008 להציל מסעדה מפשיטת רגל, והפך את טאנקה מעובדת במשרה חלקית לסגן נשיא חברה הקרויה על שמה. תוך כדי היא גם הפכה למיליונרית.

 

"אני מוקירה את מעשיו של אבי בכל יום", אומרת טאנקה (46). "זה הכל קרה הודות למתכון שלו".

הבשר המטוגן עם הירקות. מתכון סודי הבשר המטוגן עם הירקות. מתכון סודי צילום: Kushikatsu Tanaka Co

 

רשת המסעדות שלה, קושיקאטסו טאנקה (Kushikatsu Tanaka) החלה להיסחר בספטמבר ביפן, במדד המיועד לחברות קטנות יותר. מאז ההנפקה, עלו המניות ביותר מ-50%.

 

רשת של 146 סניפים ביפן וסניף אחד בהוואי

 

הרשת החלה את דרכה בדצמבר 2008, אז נפתחה המסעדה הראשונה בטוקיו, שהשתמשה בציוד יד שנייה כדי להוריד עלויות. כיום הרשת כוללת 146 סניפים ביפן וסניף נוסף בהוואי, והיא מתכוונת לפתוח 40 סניפים חדשים השנה. קצב ההתרחבות הזה מרשים במיוחד בתעשיית המסעדות הקשוחה של יפן. הוא נובע בחלקו מהמודל העסקי שאמצו, במסגרתו מציעים מנות במחיר המוזל ביותר שאפשר, אך טאנקה זוקפת את מרבית הקרדיט לזכותו של אביה.

  

הירו טאנקה הירו טאנקה צילום: Kushikatsu Tanaka

 

כשהייתה בת 21 מת האב. טאנקה נשרה מלימודי תואר בספרות והחלה לעבוד במשרה חלקית עם קייג'י נוקי, כיום נשיא החברה שלה שניהל אז בר באוסקה. במקביל היא ניסתה כל העת לשחזר את מנת הקושיקאטסו של האב.

 

כמה שנים לאחר מכן עברה בעקבות נוקי לטוקיו, שם פתח מסעדה יוקרתית. היא המשיכה לנסות ולבשל את המנה, אבל לא הצליחה לשחזר את הטעמים של האב. "זה לא היה פשוט כמו שחשבתי שיהיה, והתחלתי לפחד שהמתכון של אבא שלי מת יחד איתו", היא מספרת כיום.

 

המשבר הפיננסי של 2008 אילץ את נוקי לסגור את המסעדה שפתח בטוקיו. לטאנקה לא נותרה ברירה והיא התחילה לארוז את החפצים שלה, אז מצאה את המתכון

בכתב ידו של האב. "התגלית בתחילה לא נראתה כל כך מלהיבה", אומר נוקי. "המתכון היה מלא תיקונים, וזה לא שהיה כתוב על זה הצלחה מובטחת או משהו כזה".

 

בכל זאת נוקי החליט לתת עוד הזדמנות אחרונה לחלום שלו לכבוש את סצנת המסעדות של טוקיו. הוא מצא נכס בשולי טוקיו שהשכירות שלו הייתה נמוכה יחסית, וצייד את המטבח בכלים מהמסעדה הקודמת שלו. למרות התגובות הפסימיות בהן נתקל, מנת הקושיקאטסו של טאנקה הפכה ויראלית. אנשים נאספו מחוץ לחנות אפילו ב-1 בלילה, ונוקי מצא עצמו מחפש מקום נוסף לשים בו שולחנות. עד מהרה הם פתחו עוד שתי מסעדות שזכו גם הן להצלחה. לאחר שקמה מסעדה יריבה, החליטו השניים להפוך את הסעדה לרשת זיכיונות.

 

הרשת דיווחה על רווח תפעולי של 316 מיליון ין (2.9 מיליון דולר) עבור השנה התקציבית שהסתיימה בנובמבר האחרון, עלייה של 57% לעומת השנה קודם לכן.

 

טאנקה מחזיקה 4% מהחברה, שהיא בעלת שווי של 3 מיליון דולר. היא רואה בזאת את המתנה האחרונה שהעניק לה אביה. בכל מקרה, המתכון הוא סוד שמור שרק היא ונוקי יודעים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x