$
כלכלה ומדיניות

שר האוצר האמריקאי: "חוק הבריאות מסובך, הרבה יותר קל לבצע רפורמה במסים"

אמש נכשל טראמפ בהעברת חוק הבריאות בקונגרס, אבל סטיבן מנוצ'ין אופטימי לגבי השינויים בתחום המס; בעניין העלאת תקרת החוב אמר: "מדובר בקונספט מגוחך"

שירות כלכליסט 16:4425.03.17

"חוק הבריאות הוא נושא מאוד מאוד מסובך. לעומת זאת, הרבה יותר קל לבצע רפורמה במסים - כך אמר אתמול שר האוצר של ארה"ב, סטיבן מנוצ'ין, באירוע בוושינגטון. ברקע הדברים - הכישלון של ממשל טראמפ להעביר בקונגרס את חוק הבריאות החדש, שאמור היה להחליף את אובמה-קר.

 

 

 

מנוצ'ין אמר בעבר כי רפורמה במסים לא תיטיב עם העשירים - ואלה לא ישלמו פחות מסים. אתמול הוא נשמע מסויג מעט: "מדובר במטרה, אבל אל תתפסו אותי במלה. אנחנו הולכים לכיוון הזה".

 

שר האוצר האמריקאי אמר כי הממשל מבקש להגיש את הרפורמה במס לקונגרס באוגוסט, ואולם בעקבות הכישלון בהעברת חוק הבריאות, הוא סבור כי ייתכן שמועד זה לא יהיה אפשרי. לדבריו, אם הרפורמה לא תושלם באוגוסט, "נעשה את זה אחר כך".

 

בראיון נפרד בסוף השבוע התייחס מנוצ'ין לסוגיית תקרת החוב; הדעה הרווחת בבית הלבן תחת ממשל טראמפ היא שהמאבק השנתי על תקרת החוב כמעט התפוגג, הודות לשליטתם של הרפובליקנים הן בזרוע המבצעת והן בזרוע המחוקקת. ואולם הפיאסקו בנושא חוק הבריאות מלמד כי לנשיא החדש צפויים עוד קשיים רבים בקונגרס.

 

לדברי מנוצ'ין, "הוצאנו כבר את הכסף. הרעיון של תקרת חוב הוא קונספט מגוחך משהו. אני מקווה שזה יהיה משהו שהקונגרס ידון בו טרם פגרת הקיץ. כולנו מבינים שעלינו להגדיל את תקרת החוב, וזה משהו שאנו עומדים לעשות".

  

בתוך כך, בעוד כולם מתמקדים בחוק הבריאות של טראמפ, הציע הסנטור רוב פורטמן במפתיע חוק המחייב צמצום בהוצאות - דולר כנגד דולר - לתקופה של 10 שנים, עבור כל דולר שיתווסף לתקרת האשראי. חקיקה כגון זו אינה ייחודית, אולם עצם העובדה כי מחבר ההצעה הוא רפובליקאי - יוצאת דופן. פורטמן מאוהיו כמובן לא נבחר הודות לטראמפ. הוא זכה ברוב של 21%, לעומת הרוב של 8% שבו זכה טראמפ באוהיו. ואולם פורטמן רחוק מלהיות הסנטור הצורמני ביותר במפלגה הרפובליקאית.

 

 סטיבן מנוצ'ין סטיבן מנוצ'ין צילום: איי פי

 

תקרת החוב נקבעה לכ-19.9 טריליון דולר החודש. אנליסטים בלתי תלויים אומרים כי לממשלה יש ארכה עד אוקטובר בערך להעלות את תקרת החוב מבלי להסתכן בחדלות פירעון. תקדימים שהיו עד כה מראים כי על פי רוב תקרת החוב מוגדלת בכ-1-2 טריליון דולר בכל פעם. אפילו הצעת ה"דולר נגד דולר" של פורטמן מביאה בחשבון צורך לגלח כ-90 מיליארד דולר מהתקציב בשנה הראשונה, בהנחה ששיעור האינפלציה יעמוד על 2.2%.

 

גם ה"תקציב הרזה" לכאורה של טראמפ, שרבים רואים אותו כתקציב צנע, לא יוכל לעמוד ביעד זה. טראמפ הציע להגדיל את התקציב הביטחוני באותו הסכום שבו נקב לקיצוץ הוצאות הממשלה עבור לא זכאים. אולם, אף אם לא יחול כל שינוי בתקציבי הביטחון, ביטחון הפנים וקצבאות יוצאי הצבא - שאת כולם הציע טראמפ להגדיל - הרי שבכל זאת יידרשו קיצוצים של 30 מיליארד דולר לעומת מה שטראמפ מציע.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x