$
כלכלה ומדיניות

בארי אייכנגרין: "מרין לה פן היא כרגע האיום הגדול ביותר לכלכלה"

מלחמת מטבעות היא רק אחד הסיכונים המאיימים לפי הכלכלן אייכנגרין על המערכת העולמית. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מתריע מהתחזקות הימין הקיצוני בצרפת

אדריאן פילוט 08:1121.03.17

כלכלני ה־OECD הזריקו לא מעט אופטימיות עם עדכון תחזית הצמיחה לכלכלה הגלובלית לרמה של 3.6% לעומת 3.3% בתחזיתם האחרונה החודש. ובכל זאת, החלק המשמעותי בעבודת הארגון היה עיצוב מפת הסיכונים המאיימים על תהליך ההתאוששות הפגיע של הכלכלה העולמית, העלולים להרוס את החגיגה. אלה כוללים התגברות הפרוטקציוניזם והפגיעות הפיננסית, תנודתיות בשערי החליפין של מטבעות ואי־יציבות פוליטית, אם למנות רק כמה.

 

פרופ' בארי אייכנגרין, מהכלכלנים המצוטטים בעולם, סבור כי האירועים שעלולים להוציא את המערכת הכלכלית מאיזון ב־2017 הם דווקא פוליטיים. בשיחה עם "כלכליסט" מאשים אייכנגרין את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וממשלו בחידוש מלחמת המטבעות ומנבא עתיד קודר בזירת היחסים הבינלאומיים. באופן לא מפתיע, הנשיא האמריקני הוא החשוד המרכזי בניבויו.

 

בשנה החולפת כשלנו בחיזוי שני אירועים היסטוריים. הברקזיט ונצחונו של טראמפ. מהו הברבור השחור של 2017?

"ברבור שחור מוגדר כאירוע מהותי שלא ציפינו לו, ולכן איני מסוגל לצפות אירוע שלא ציפיתי לו", מתבדח אייכנגרין. עם זאת, בטון חמור הוא מדבר על התחזקותה של מועמדת הימין הקיצוני לנשיאות צרפת, מרין לה פן.

בארי אייכנגרין: "הנשיא טראמפ צפוי להיות מתוסכל מאוד מכל הכיוונים והוא ינסה להתקדם עם השינויים שהוא מבקש לבצע, באופן חד־צדדי" בארי אייכנגרין: "הנשיא טראמפ צפוי להיות מתוסכל מאוד מכל הכיוונים והוא ינסה להתקדם עם השינויים שהוא מבקש לבצע, באופן חד־צדדי" צילום: עומר מסינגר

 

"הזעזוע בעל הפוטנציאל הגדול שנראה באופק, לפחות עד מאי הקרוב, ושלא נלקח בחשבון באופן רציני, הוא נצחונה האפשרי של לה פן בסיבוב השני של הבחירות. כולם טוענים כי הדבר בלתי אפשרי, שכן שאר המפלגות צפויות לבנות לה גוש חוסם. טוב, אני מזכיר גם שכולם סברו שאין סיכוי לברקזיט ואין סיכוי שטראמפ ייבחר. חייבים לזכור כי לה פן מחוייבת להוצאת צרפת מגוש היורו. אני בספק אם תצליח, ובכל זאת, מאמציה בכיוון צפויים להיות זעזוע עצום, ממש עצום, למערכת הפיננסית הגלובלית".

 

בהיקפים של ברקזיט או טראמפ?

"הרבה יותר. בכל זאת אני חושב ש'עסקים כרגיל' בגוש היורו הוא התרחיש הסביר ביותר, אבל אתה דיברת על ברבור שחור".

 

מאז עלייתו של טראמפ זינק היקף האירועים הגזעניים והאנטישמיים המיוחסים לימין הקיצוני. אייכנגרין, פרופסור למדעי המדינה ובן לניצולת שואה, מבקש להתייחס לתופעה, שאיננה חדשה לתפיסתו.

 

האם התעוררות הפשיזם והאנטישמיות מהווים גם הם סיכון פוליטי?

"הקיצוניות של הימין, לרבות האנטישמיות, מעולם לא נעלמה מהמפה. מה שבאמת מפחיד זה שהם חוזרים לקבל סוג של לגיטימציה חדשה. בארה''ב, יש כמות אדירה של דברי שנאה. לעובדה שהנשיא החדש שלנו מכנה את המקסיקנים חוטפים ופושעים יש חלק גדול בזה. השורש, וזו לא הפעם הראשונה שזה קורה, מקורו למעלה".

 

לגבי הסיכונים הפיננסיים. מלחמת המטבעות שוב התעוררה. מי התחיל אותה הפעם ואיך זה ייגמר?

"שר המסחר ווילבור רוס העיר הערה מאוד מסקרנת באחרונה כשטען כי 'זה לא שהדולר חזק מדי אלא ששאר המטבעות חלשים מדי'. משפט כזה לא מצביע על הבנה עמוקה של תורת שערי החליפין. עם זאת, הוא כן משקף את העובדה שבממשל טראמפ יש קולות חזקים הטוענים כי הבעיה האמיתית היא שמדינות אחרות מבצעות מניפולציה במטבע שלהן. המציאות כמובן שונה לגמרי. הדולר הועלה באופן מלאכותי על ידי המדיניות של ממשל טראמפ עצמו: הציפיות להרחבה פיסקאלית בצורה של הרחבת ההשקעות בתשתיות הלאומיות, הציפיה להטלת מסים חדשים על יבוא (Border Adjustment Tax) ומכסים חדשים על יבוא מסין ומקסיקו. ככל שהדולר מתחזק, כך עולים הסיכויים לסנקציות מסחריות נוספות מצד ממשל טראמפ (כדי לחזק את היצוא האמריקאי־א.פ)".

מרין לה פן, בסוף השבוע בעצרת בעיר מץ מרין לה פן, בסוף השבוע בעצרת בעיר מץ צילום: רויטרס

 

אז מה אתה סבור שיקרה?

"ברור שסין תגיב בהתאם. זה לא תרחיש עם סוף שמח".

 

מהי באמת המדיניות הכלכלית של טראמפ? אפשר להגדיר כבר את הטראמפונומיקס?

"ממשל טראמפ מנסה לבנות את עצמו תוך כדי. אני מאמין שאין בכלל קונצנזוס, לא רק בקרב הממשל אלא גם בקרב הקונגרס, בשאלה איך להוריד את מס ההכנסה ליחידים מבלי לנפח את הגירעון, איך לקצץ במסי חברות, איך לתקן את רפורמת הבריאות. ואנחנו עדים לכך שהמאמצים לשנות יוצרים בלגן מוחלט. לכן, הנשיא צפוי להיות מתוסכל מאוד מכל הכיוונים והוא ינסה להתקדם עם השינויים שהוא מבקש לבצע, באופן חד־צדדי. בהקשר הזה חשוב לזכור שהדבר היחיד שהוא יכול לעשות בלי הסכמת הקונגרס זה להטיל מכסים".

 

זאת אומרת שאנחנו חוזרים לפרוטקציוניזם?

"יש בהחלט חזרה לפרוטקציוניזם בארה''ב ואנחנו יודעים שמה שמתרחש בארה''ב לא נשאר בארה''ב בלבד. אם הנשיא טראמפ עושה משהו פזיז וחסר אחריות בחזית המסחרית, תרחיש שהסבירות שלו גבוהה, אתה יכול לצפות ממדינות כמו סין לנקום. משמעות הדבר היא הרחבת הפרוטקציוניזם".

 

למרות הביקורת הקשה של אייכנגרין, המזוהה עם החוגים הליברלים יותר, כנגד הנשיא טראמפ, סדרה ארוכה של נתוני מאקרו חיוביים ואף מרשימים התפרסמו בשבועות האחרונים. מדד אמון הצרכנים הגיע בסוף פברואר לשיא חדש של 15 שנים, כ־115 נקודות, וגם מדד אמון הכלכלה של גאלופ זינק ושבר שיא של תשע שנים. במקביל, נתוני שוק התעסוקה, מהסמנים החשובים לאיתנות המשק, הראו תוספת של 235 אלף משרות חדשות וירידה בשיעור האבטלה לרמה של 4.7% בלבד. הנשיא החדש, שמקדיש זמן לא מבוטל לרשתות החברתיות, ניכס את ההישג האחרון וצייץ: GREAT AGAIN:+235000. אייכנגרין מבקש, עם זאת, לשמור על סקפטיות ולהיעזר בסבלנות.

 

תחושת בטן של משקיעים

 

אני מזהה את הביקורת על טראמפ. עם זאת, ייאמר לזכותו שראינו זינוק חד במדד אמון הצרכנים, מסכים ירוקים והמשך שיפור בנתוני הצמיחה והתעסוקה.

"כלל הנתונים הלו שאתה מציין משקפים את תחושות הבטן של המשקיעים ולא מסוגלים להעיד על מה שיתרחש בטווח הארוך. מוקדם מדי לנשיא חדש להיות בעל השפעה כה משמעותית ביצירת מקומות עבודה, ביצירת השקעות בתשתיות וכדומה".

 

מחירי המניות בשווקים נותרו גבוהים. אתה מזהה בועה?

"אקדמאים לא מצטיינים בדרך כלל בחיזוי שוקי מניות. בפרפרזה לפול סמואלסון הגדול, אנחנו הפרופסורים חזינו 11 מתוך שבעת התיקונים האחרונים בשוקי המניות. עם זאת, הנתונים האחרונים מרמזים כי משקי הבית מתנפלים על השוק. זה בהחלט אינדיקטור מצוין שיש תיקון בפתח, כי משקי הבית תמיד מגיעים למסיבה באיחור".

 

ניגע בסין. סימן השאלה הגדול. היא מסכנת את המערכת הכלכלית הגלובלית? הרי שנים מדברים על נחיתה קשה של סין.

"סין לא מספקת כותרות נכון לרגע זה. יתרות המט''ח שלה התייצבו, יעד הצמיחה הרשמי לשנה שעברה הוחמץ, אך בכמה עשיריות האחוז בלבד. מי שחוזים התרסקות של סין השנה לדעתי יתבדו ויתאכזבו, ויש להוסיף, שוב".

 

האבטלה הגבוהה הזיזה את צעירי צרפת ימינה

 

שיעורי האבטלה הגבוהים בקרב צעירי צרפת, שהגיעו ל־23.6% לעומת ממוצע של 18.6% באיחוד האירופי, התניעו היקפי תמיכה חסר תקדים במפלגת הימין הקיצונית - על כך דיווח ה"פייננשל טיימס" הבריטי.

 

על פי סקר שערכה סוכנות Ifop, מפלגת החזית הלאומית של מרין לה פן היא עתה הפופולרית ביותר בקרב בני 18־24 וזוכה לתמיכתם של 39% מקרב המצביעים בקבוצת הגיל. זאת בהשוואה ל־21% תמיכה במועמד הזרם המרכזי עמנואל מקרון מקרב אותה קבוצת גיל ו־9% תמיכה שהעניקו למועמד המרכז־ימין פרנסואה פיון.

 

מדובר בזינוק דרמטי לעומת 2012, אז עמדו שיעורי התמיכה במפלגת החזית הלאומית בקרב צעירים על 18%. המגמה עומדת בניגוד גמור לטרנדים הקיימים במדינות אחרות באיחוד האירופי ובארה"ב. כך למשל, בבריטניה הצביעו רוב הצעירים נגד פרישה מהאיחוד האירופי במשאל העם שנערך בקיץ שעבר, כדי להגן על החזון הקוסמופליטי של הממלכה. גם בארה"ב, קריאות למלחמה בהגירה ובגלובליזציה לא התקבלו באהדה בקרב הצעירים. עם זאת, בצרפת, הצעירים תולים תקוותם במפלגה שהקבילה בין מוסלמים המתפללים ברחובות לכיבוש הנאצי בצרפת והבטיחו להילחם נגד סחר חופשי והגירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x