$
כלכלה ומדיניות

אכזבה לימין הקיצוני בהולנד: וילדרס הפסיד בפער גדול

וילדרס - הפעיל הבולט ביותר נגד האיסלאם באירופה ואוהד ישראל מושבע – קיווה לנצח את מפלגת השלטון או לפחות לנצח בקרב על המקום השני, אך גרף 19 מושבים בלבד לעומת 32 של מפלגת השלטון והגיע למקום השלישי. רוטה: "הולנד אמרה 'לא' לפופוליזם שלילי". וילדרס הגיב: "הוא רומז שאני פופוליסט כמו נאצי", והבטיח: "טרם אמרתי את המילה האחרונה"

יניב חלילי, הולנד 08:1816.03.17

אכזבה גדולה הלילה (יום ה') למנהיג הימין הקיצוני בהולנד, חרט וילדרס: "מפלגת החירות" שלו, שחרתה על דגלה את ההתנגדות לאיסלאם ולבוא המהגרים לאירופה, צברה הרבה פחות מושבים משחזו לה. מספירת יותר מחצי הקולות עולה כי וילדרס גרף 19 מושבים בלבד, לעומת 32 מושבים שגרפה של מפלגת השלטון של ראש הממשלה מארק רוטה, "מפלגת העם לחירות ולחופש".

 

לפי התחזיות מפלגתו של וילדרס הייתה צפויה להגיע למקום השני, אך לאחר שחלקה את המקום הזה עם שתי מפלגות נוספות, היא ספגה תבוסה נוספת והגיעה למקום השלישי בלבד. בפרלמנט הקודם היו למפלגתו של וילדרס 15 מושבים.

 

שעה קלה אחרי פרסום התוצאות פנה וילדרס לראש הממשלה רוטה והצהיר: "עדיין לא אמרתי את המילה האחרונה". רוטה מסר לאחר פרסום המדגמים הראשוניים כי "זהו ערב שבו הולנד שאחרי הברקזיט ואחרי הבחירות בארה"ב אמרה 'לא' לפופוליזם שלילי". וילדרס הגיב לאחר מכן לדבריו: "אני לא מבין את כוונתו, הוא רומז שיש פופוליסטים טובים ורעים. אני לא רואה את עצמי כפופוליסט, אבל הוא רומז שאני פופוליסט שלילי כמו סוג של נאצי".

חרט וילדרס. הפסיד חרט וילדרס. הפסיד צילום: אי פי איי

 

וילדרס בנוסף בירך את רוטה על ניצחונו. "הייתי מעדיף להיבחר למפלגה הגדולה ביותר, אך הרווחנו מושבים. זו תוצאה שאנו גאים בה", אמר לעיתונאים מחוץ לבניין הפרלמנט. "גם מחוץ לממשלה, השפעת המפלגה על הפוליטיקה בהולנד הייתה ענקית", הוסיף.

 

הבחירות בהולנד ריכזו הפעם עניין רב במיוחד, משום שהן נתפשו כמבחן לגל הפופוליסטי השוטף את אירופה. הן היו ניסוי הכלים הגדול הראשון של הימין הקיצוני ביבשת מאז משאל העם על ה"ברקזיט" בבריטניה ומאז ניצחונו המדהים של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב. בחודשים הקרובים צפויות מפלגות הימין הקיצוני לרשום הישגים משמעותיים גם בבחירות בצרפת ובגרמניה, וההערכה הייתה כי הצלחה של "מפלגת החירות" של וילדרס תיתן להן רוח גבית ועשויה לחזק עוד יותר את כוחן של התנועות הלאומניות. התוצאה הלילה צפויה לאכזב גם אותן.

 

ההולנדים, נזכיר, הלכו לקלפי כשברקע העימות החריף בין ארצם לבין טורקיה: ממשלת הולנד אסרה בסוף השבוע על שרים טורקים לנאום בעצרות פוליטיות בשטחה, עצרות שבהן הם התכוונו לשכנע מהגרים טורקים בהולנד להצביע במשאל העם הטורקי שייערך בחודש הבא ולתמוך בשינויים בחוקה שיבצרו את שלטון הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. אחרי שהולנד סילקה משטחה שרה טורקית האשים אותה ארדואן בנאציזם ובפשיזם, גירש את שגריר הולנד בטורקיה וסגר את המרחב האווירי הטורקי לדיפלומטים הולנדים. הוא גם הבטיח לתבוע את הולנד בבית הדין האירופי לזכויות אדם.

מארק רוטה, ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, ראש ממשלת הולנד צילום: איי פי

 

דברי ארדואן השפיעו מאוד על הימים האחרונים של מערכת הבחירות: רוטה ווילדרס הרבו לתקוף את ארדואן ולהתבטא נגד מהגרים שאינם מתאימים את עצמם לאורח החיים ההולנדי. ייתכן מאוד שהקו שנקט רוטה - תקיף יותר מזה שמאפיין אותו בדרך כלל - סייע לו לשכנע את הבוחרים שהוא מסוגל לנהל משברים הקשורים במהגרים ובאיסלאם.

 

חובב ישראל, סוגר מסגדים

 

וילדרס, בן 53, נכנס לפוליטיקה ההולנדית ב-1998, אבל עד לשנים האחרונות הוא נחשב למועמד שוליים שרק קיצונים הזדהו עם עמדותיו האנטי-מוסלמיות ועם ניסיונו לערער את הממסד ההולנדי המסורתי. מנגד, בצל משבר המהגרים הגדול באירופה הגיע וילדרס למערכת הבחירות הנוכחית כמועמד מוביל, ובמשך כמה חודשים הוא אף צעד במקום הראשון בסקרים. ערב הבחירות דורגה מפלגתו במקום השני בסקרים, אחרי מפלגתו של רוטה.

 

מצעה הקצר של "מפלגת החירות" של וילדרס מתמקד כמעט כולו בסוגיית האיסלאם והמהגרים: הוא קורא לעשות "דה-איסלאמיזציה" של הולנד, לסגור את כל מסגדיה ולאסור לבישת רעלות בפומבי. וילדרס דורש לאסור קליטת מהגרים מארצות האיסלאם ומכנה את הדת הזו "אידיאולוגיה קיצונית". ב-2014 קרא להפחית את מספר המהגרים המרוקנים הגרים בהולנד מבלי להסביר כיצד יש לעשות זאת לדעתו, ובחודש שעבר עורר סערה כשאמר ש"הזוהמה המרוקנית בהולנד הופכת את הרחובות ללא-בטוחים".

 

וילדרס הוא בן למשפחה קתולית ממזרח הולנד, ונולד לאב שעבד בבית דפוס ולאם אינדונזית למחצה מרקע הינדי (את מוצאה של אמו, המדינה המוסלמית המאוכלסת בעולם, הוא משתדל להצניע). את עמדותיו נגד האיסלאם גיבש כנראה במסעותיו במזרח התיכון בתחילת שנות ה-80, כשטייל בסוריה, באיראן ובמצרים ועבד במשך שנה במושב בישראל.

 

וילדרס ידוע כתומך ישראל נלהב, ובעבר אמר עליה: "ביקרתי במדינות רבות במזרח התיכון – סוריה, מצרים, תוניסיה, טורקיה, קפריסין, איראן – אבל בשום מקום לא הרגשתי רגש הזדהות מיוחד כמו זה שאני חש תמיד כשאני נוחת בנמל התעופה בן גוריון". לפי דיווחים, בעבר אמר גם "כולנו ישראל, ישראל היא הקו הראשון של המערב בהגנה עלינו מפני האיסלאם". הוא אף טען שירדן היא המדינה הפלסטינית וששינוי שמה ל"פלסטין" יסיים את הסכסוך במזרח התיכון וייתכן לפלסטינים בית לאומי.

 

"פאק יו" לממשלה

 

שעות לפני פרסום המדגמים, מחוץ לקלפי באמסטרדם, היו היום מי שהריחו שינוי. "אולי 15 במרץ יהיה יום העצמאות החדש שלנו, היום שבו נשיב את הולנד להולנדים", אמר בהתרגשות יוהאן זוויבל, צעיר הולנדי, לשליח ynet ו"ידיעות אחרונות". זוויבל הניף דגל של מפלגת החירות, ורבים מהבאים בשערי הקלפי הביטו בו במורת רוח. היו גם מי שחייכו והנהנו בהבנה.

 

"אין לי דבר וחצי דבר נגד מהגרים", אמר זוויבל. "אני אפילו תומך בקליטת פליטים מסוריה, כי אסור שנזניח אותם, אבל אי אפשר להתעלם ממה שקרה בעשור האחרון בהולנד. מהגרים רבים, בפרט ממדינות מוסלמיות, הגיעו לכאן ושינו את פני החברה. הם מתנגדים לזכויות להט"ב, כופים על נשותיהם להתהלך מכוסות מכף רגל ועד ראש, ומביעים מורת רוח כלפי אורח החיים הליברלי שלנו. הולנד התנהלה מאות שנים לפי ערכים של פתיחות, סובלנות, חיה ותן לחיות. אבל בשנים האחרונות כל אלה השתנו. הגיע הזמן שנעשה סדר במדינה שלנו".

 

זוויבל הזכיר מקרה שאירע לפני שבועיים וזעזע את הולנד. שני גברים, בני זוג, התהלכו ברחובות אמסטרדם וחבורה של מהגרים ממרוקו הכתה אותם נמרצות. אחד מהם ספג פגיעה חמורה בראשו ואושפז בבית החולים במצב קשה. "אני יודע שלא כל המהגרים הם רעים ושלא כל המוסלמים הומופובים, אבל דברים כמו התקיפה הקשה הזו לא קרו פה בעבר. אנחנו מדברים על עולם ערכים שונה".

 

שרה ג'ונס, תושבת אמסטרדם, הצביעה למפלגת העם לחופש ודמוקרטיה בראשות ראש הממשלה המכהן רוטה. "אני לא מזדהה עם רוטה או עם מצע המפלגה, אבל החשש שלי מפני וילדרס גדול יותר", אמרה. "וילדרס מבטיח 'נקסיט' – יציאה של הולנד מהאיחוד האירופי. האפשרות הזו מבעיתה אותי ואני רוצה לעשות הכול כדי למנוע את התרחיש המבהיל הזה".

 

מערכת הבחירות הזו לא עוסקת רק בשאלה של מהגרים ושל זהות לאומית. היא מבטאת היטב את המגמה ההולכת ומתגבשת בעולם – בעיטה בפרצופו של הממסד הישן והשבע. "מבחינתי כל המפלגות הגדולות הן אותו הדבר – הן מייצגות ממסד רקוב ושיטה פסולה, שבה כל הכסף והכוח נשאר בידיים שלהם", אומר סטפן שמידט, תושב אמסטרדם. הוא בחר במפלגת הירוקים אף שהתלבט אם לשלשל בקלפי את הפתק של וילדרס: "רק כדי להגיד 'פאק יו' אחד גדול לממשלה הנוכחית".

 

מחוץ לקופי שופ ליד התחנה המרכזית של אמסטרדם ישבו כמה צעירים הולנדים, ינקו ג'וינט וסיפרו שהצביעו למפלגות קטנות. "מבחינתנו זה אנחנו או הם", הסביר ג'ייקוב, אחד מאנשי החבורה. "דברים צריכים להשתנות כאן. תראה מה קרה בארה"ב – גם אם אנחנו לא מסכימים עם טראמפ וחושבים שהוא מנהיג די נורא, הבחירה בו לפחות בעטה החוצה את הממסד הישן והמושחת. הגיע הזמן לנער את השורות גם בהולנד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x