$
תעשייה ופיננסים

הגבלות הון וחשש מהעברת ידע רגיש חנקו את ההשקעות הסיניות

דו"ח חדש מגלה כי למרות זינוק של כ־130% בהשקעות חברות סיניות באירופה וצפון אמריקה, היקף ההשקעות שבוטלו נסק ב־740%. העסקה הגדולה ביותר שבוטלה ב־2016: רכישת ענקית המלונאות סטארווד בידי חברת האחזקות אנבאנג

שירות כלכליסט 22:0306.02.17

החברות הסיניות שילשו אשתקד את השקעותיהן בארה"ב והכפילו אותן באירופה, אך גם ביטלו עסקאות בהיקף חסר תקדים.

 

לפי דו"ח שפרסמה פירמת עורכי הדין הבינלאומית בייקר־מקנזי, היקף ההשקעות של חברות סיניות בארה"ב ובאירופה עלה ב־2016 ב־130% והגיע לסכום שיא של 94.1 מיליארד דולר. מרבית ההשקעות — 97% — נעשו בצורת רכישת חברות. השנה שעברה היתה הראשונה מאז 2013 שחברות סיניות הזרימו יותר כסף לארה"ב מאשר לאירופה, עם השקעות בגובה 48 מיליארד דולר ו־46 מיליארד דולר בהתאמה. החברות שהיו אחראיות ל־70% מההשקעות הן בבעלות פרטית. ההשקעות של חברות סיניות בעולם כולו הגיעו ב־2016 לכ־200 מיליארד דולר.

 

מנגד, ההגבלות שהטילה ממשלת סין על תנועות הון אל מחוץ למדינה והתנגדות מצד רגולטורים במדינות היעד של ההשקעות הביאו גם לשיא בביטולי עסקאות. לפי בייקר־מקנזי, היקף הביטולים הגיע בשנה שעברה ליותר מ־74 מיליארד דולר, ומספר העסקאות שבוטלו עמד על 30. לשם השוואה, ב־2015 עמד ההיקף הכולל של העסקאות שבוטלו על כ־10 מיליארד יורו.

 

 

מלון ווסטרן פאלאס, מדריד. הסינים ביטלו את רכישת הבעלים, סטארווד האמריקאית מלון ווסטרן פאלאס, מדריד. הסינים ביטלו את רכישת הבעלים, סטארווד האמריקאית ציום: בלומברג

 

העסקה הגדולה ביותר שבוטלה אשתקד היתה רכישת רשת המלונות הרביעית בגודלה בעולם סטארווד בידי אנבאנג, אחת מחברות האחזקות הגדולות בסין. אנבאנג התכוונה לשלם 14 מיליארד דולר על סטארווד, אך ממשלת סין אסרה על אנבאנג להוציא מהמדינה הון בהיקף כה גדול. לבסוף בחרה סטארווד להתמזג עם הרשת המתחרה מריוט, ששילמה עבורה דווקא סכום נמוך יותר — 12.2 מיליארד דולר.

 

בסך הכל ביטלו חברות סיניות עסקאות בהיקף 58.5 מיליארד דולר בארה"ב. באירופה ביטלו חברות סיניות עסקאות בגובה 16.3 מיליארד דולר. הזכורה שבהן היא זו שבה הייתה אמורה פוג'יאן לרכוש את יצרנית השבבים הגרמנית איקסטרון ב־670 מיליון יורו. למרות שווי העסקה הנמוך יחסית, ביטולה זכה לתהודה רבה. זאת מאחר שנשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה חסם את העסקה בעקבות המלצת הוועדה הפדרלית להשקעות זרות. אובמה יכול היה לעשות זאת מכיוון שלאיקסטרון יש חטיבה שפועלת מקליפורניה. הסיבה לצעד היתה ככל הנראה חשש כי ידע לייצור החומר גליום ניטריד, המשמש גם בציוד צבאי אמריקאי, יגיע לידי הסינים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x