$
כלכלה ומדיניות

טראמפ חתם על צו לביטול חוק "דוד-פרנק" שהגביר את הרגולציה על המגזר הפיננסי בארה"ב

אחרי הצו להגבלת ההגירה ממדינות מוסלמיות שעורר סערה, נשיא ארה"ב חתם היום על צו נשיאותי נוסף לביטול חלק ניכר מהחקיקה הרגולטורית שבאה לאחר המשבר הפיננסי. במקביל הוא חתם על מזכר שדוחה את כניסתו לתוקף של "חוק הנאמנות" המחייב יועצי השקעות בפנסיה לפעול למען האינטרס הטוב ביותר של לקוחותיהם

שירות כלכליסט 21:4403.02.17

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על צו נשיאותי שממוסס חלק ניכר מ"דוד-פרנק", חוק שבא לעולם בעקבות המשבר הפיננסי של 2008, והידק את הפיקוח על המגזר הפיננסי בארה"ב. במקביל חתם טראמפ על מזכר שדוחה את כניסתו לתוקף של חוק המחייב יועצי פנסיה לפעול למען האינטרס הטוב ביותר של לקוחותיהם.

 

טראמפ נימק את החלטותיו למחוק את המורשת הפיננסית של אובמה בכך ש"כמה חברים טובים שלי אינם יכולים ללוות כספים, הרגולציה פשוט מכבידה מדי".

 

בראיון לוול סטריט ג'ורנל שפורסם היום אמר ראש המועצה הכלכלית-לאומית של הבית הלבן ומנכ"ל גולדמן זאקס לשעבר גרי קוהן כי "לאמריקאים יהיו אפשרויות בחירה טובות יותר ומוצרים טובים יותר משום שאנחנו לא נטיל על הבנקים נטל של מיליארדי דולרים בעלויות רגולטוריות מדי שנה". בראיון ל"פוקס ניוז" הוסיף כי הצווים נועדו להסיר מגבלות שהוטלו בעקבות המשבר הגלובלי ואשר גרמו למוסדות פיננסיים "לאגור הון" במקום להקצות הלוואות. "כל הבנקים היו כבולים בשלשלאות", אמר קוהן. "אנחנו צריכים להחזירם לעסקי ההלוואות".

 

החתימה על הצו טומנת בחובה הבטחה שהשמיע טראמפ בשבוע שעבר בפגישה עם בעלי עסקים קטנים, שלפיה ינחית "מכה חזקה" על חוק דוד־פרנק, שפגע לדבריו ב"רוח היזמות" והגביל גישה לאשראי. "דוד־פרנק הוא אסון", אמר.

 

טראמפ טראמפ צילום: איי פי

המועמד שלו לתפקיד שר האוצר סטיבן מנוצ'ין אמור להיוועד עם חברי המועצה ליציבות ולפיקוח פיננסי וידווח בחזרה לטראמפ על השינויים שהממשל ינקוט על מנת לשנות את רפורמת דוד־פרנק. תשומת לב מיוחדת תוקדש לחוק וולקר המגביל בנקים בהשקעות ספקולטיביות, אשר קודם על ידי יו"ר הפד לשעבר פול וולקר. ברוח טראמפ יחפש בינתיים הממשל דרכים להשפיע באופן מיידי על מגזר הפיננסים, גם באמצעות מינויים חדשים ושינויים מינהליים.

 

חוק דוד-פרנק (Dodd-Frank) הוא יוזמה של חברי הקונגרס ברני פרנק וכריס דוד - בתגובה למשבר הפיננסי של 2008. מטרת החוק, שעליו חתם הנשיא אובמה ב־2010, היתה לתקוף את הבעיה המרכזית שלדעת קובעי המדיניות גרמה למשבר מלכתחילה: הצמיחה של בנקים "הגדולים מכדי ליפול".

 

במסגרת זו, בנקים חויבו להגדיל את יחס הלימות ההון ובמקביל להחזיק נתח גדול יותר של נכסיהם בהשקעות נזילות למקרה של משיכת כספים המונית, בעיקר מזומנים ואג"ח ממשלתיות. דוד־פרנק חייב בנקים עם נכסים ששוויים גבוה מ־50 מיליארד דולר לעבור מבחני לחץ של הפד, הקובעים אם יוכלו לשרוד משבר כמו זה שאירע ב־2008. במסגרת מבחני הלחץ נדרשים הבנקים לאישור מהרגולטור, אם ברצונם להגדיל דיבידנדים או לאשר תוכנית לרכישת מניות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x