$
כלכלה ומדיניות

קיצוצי מיסים לעשירים, טריליון דולר על תשתיות: אלה המהלכים שמתכנן טראמפ

מיפוי ההבטחות מול המציאות של עידן טראמפ: מה הוא יוכל לעשות, ומה האתגרים שבדרך. חומה בגבול עם מקסיקו כנראה שלא תקום, אך יתכן שתבוטל יוזמת ביטוח הבריאות אובמה קר, ותוכנית ההקלות של אובמה למהגרים לא חוקיים

שירות כלכליסט 21:0120.01.17

כולם מצפים לכך שנשיאותו של דונלד טראמפ תביא עימה שינויי מדיניות ניכרים בכמה תחומי מפתח. לקראת ההשבעה, הציג ה"וול סטריט ג'ורנל" סקירה של השינויים המרכזיים הצפויים.

 

שירותי הבריאות: ביטול מוחלט של אובמה-קר

 

ביטולה המוחלט של תוכנית אובמה-קר, שהעניקה להרבה יותר אמריקאים את היכולת לרכוש ביטוח בריאות במחיר נגיש, הוא אחד מעקרונותיו המרכזיים של טראמפ. מפלגתו של טראמפ כבר החלה במסע צלב נגד פרויקט המחמד של הנשיא אובמה, אולם נתקלה בקשיים לבטל את התוכנית עד כה. הרפובליקנים, וטראמפ עימם, כבר העלו מספר חלופות לאובמה-קר, אולם המפלגה טרם התאחדה מאחורי חלופה ספציפית אחת.

 

בנוסף, ישנן כמה סוגיות בתחום הבריאות שבהן חולק טראמפ על עמיתיו השמרניים יותר. הוא מבקר נחרץ של תעשיית התרופות והצביע על כך שהוא מעוניין לאפשר לחולים רכישה של תרופות מעבר לים בשל מחירי התרופות הגבוהים בארה"ב והגדלת המשקל של הממשלה בדיונים מול חברות התרופות בקביעת מחירים לתרופות במסגרת הביטוחים הרפואיים.

 

הגירה: עמדה קשוחה ביחס לילדי מהגרים

 

בארה"ב מתכוננים לעידן חדש, לאור הבטחותיו של טראמפ לנקוט מדיניות קשוחה במיוחד כלפי מהגרים. בתוכנית להגנת אזרחותם של מהגרים שהגיעו לארה"ב כילדים (תוכנית של הנשיא אובמה), רשומים כבר כ-750 אלף בני אדם, שנהנים מאשרות עבודה זמניות ומקלט בטוח. טראמפ נדר לחסל את התוכנית.

מהגרים בארה"ב מהגרים בארה"ב צילום: אם סי טי

 

כמו כן, טראמפ מתכנן רפורמה במערכת אכיפת חוקי ההגירה נגד מהגרים בלתי חוקיים שהואשמו בפשעים חמורים. טראמפ יכול לפעול עצמאית בקביעת מספר המהגרים שיורשו להיכנס למדינה, וכך אכן הבטיח לעשות. הבטחות אחרות שלו, כמו בניית חומה בגבול עם מקסיקו, יזקקו לאישור, הסבירות כי יתקיימו בפועל - נמוכה. 

 

בית המשפט העליון: טראמפ יתחיל במירוץ למינוי שופטים שמרנים

 

טראמפ צפוי לצאת למהלך להשבת הרוב השמרני לבית המשפט, שעורער עם מותו של השופט אנטונין סקאליה בפברואר שעבר. טראמפ אמר שהוא מתכנן לאמץ את הנחיותיו של הממסד המשפטי הרפובליקני - המתווה את הגישה של המפלגה למינויים משפטיים מאז ימי הנשיא רייגן.

 

תשתיות: מאבקי תקציב באופק

 

בקמפיין שלו התחייב טראמפ להשקיע טריליון דולר בכבישים, גשרים ותשתיות תקשורת. האתגר כאן יהיה לשכנע את חברי מפלגתו שתוכנית הוצאות מסיבית רק שמונה שנים לאחר חבילת תמריצים קודמת בהיקף של 830 מיליארד דולר תוכל להרים את הכלכלה מבלי להוסיף לגירעון.

 

ההשבעה של טראמפ ההשבעה של טראמפ צילום: איי אף פי

 

אנרגיה: ביטול הרגולציה

 

טראמפ מתכנן מדיניות אנטי סביבתית באמצעות דה רגולציה וביטול מדיניותו של אובמה להתמודדות עם ההתחממות הגלובלית, שבמסגרתה הוטלו הגבלות חדות על רמות הפליטה בתעשייה. מדובר בחוק שעדיין לא אושר, ונחסם ממילא לעת עתה בידי בית המשפט העליון.

 

ממשלת טראמפ, בסיוע קונגרס עם רוב רפובליקני, יפעלו לביטול החוק של משרד להגנת הסביבה המספח מקורות מים רבים לתחום השיפוט הפדרלי. כמו כן, שואף טראמפ לבטל את החוקים המחמירים על כריית פחם ליד מקורות מים. במהלך מסע הבחירות התחייב טראמפ לפרוש מהסכם האקלים הגלובלי שנחתם בפריז ב-2015.

 

מיסים: בשורות טובות לעשירים

 

לטראמפ יש הזדמנות להנהיג את שינוי המס הגדול ביותר מאז 1986 אולם לשם כך ייאלץ לנהל מאבק ארוך ועיקש. חרף אחדות הדעים בקרב הרפובליקנים לגבי הצורך בהקטנת שיעורי מס שולי, הם לא מסכימים לגבי אופן הקיזוז של הירידה בהכנסות הממשלתיות. מדיניות המס צפויה לתפוס את רוב סדר היום של הקונגרס השנה ורפובליקנים בבית הנבחרים כבר מתווים תוכניות ורואים בממשלת טראמפ כהזדמנות של פעם בדור. בינתיים טראמפ ינסה לקיים את הבטחותיו בנוגע לקיצוצי מס מאסיביים.

 

תקציב: מכשולים בקונגרס הרפובליקני

 

טראמפ מבטיח לקצץ מיסים ולהשקיע בתשתיות, ביטחון גבולות, בשירותי הבריאות של יוצאי צבא ושל חיילים  - ועליו להתמודד עם רפובליקנים בקונגרס המתנגדים להגדלת הגירעון, כפי שעשו מול אובמה. מינויו של מיק מולוואני לאחראי על התקציב, מטיל ספק בנכונותו של טראמפ להילחם. מולוואני ידוע בניציותו התקציבית והטיל ספק בתוכנית ההשקעות בתקציב של טראמפ. הגירעון עומד כעת על כ-3.2% מהתוצר, אולם תחת תוכניתו של טראמפ, הוא צפוי לעלות ל-6.8%.

 

הקשר עם סין: מתיחות חדשה ביחסים

 

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" לפני שבוע, אישש טראמפ את האיום לזנוח את אבן היסוד של יחסי ארה"ב-סין: הסדר פוליטי בן עשור שבו מסכימה ארה"ב שלא להכיר בטאיוואן באופן דיפלומטי. טראמפ אמר שלא יוכל להתחייב למדיניות זו אלא אם כן תבוא סין לקראתו בענייני מסחר ומטבע.

 

נשיא סין שי ג'ינפינג נשיא סין שי ג'ינפינג צילום: איי אף פי

 

לפני כמה שבועות עורר טראמפ תדהמה בסין לאחר ששוחח טלפונית עם נשיא טאיוואן טסיי אינג וון. זהו הקשר הראשון בין המדינות מאז ניתקה ארה"ב קשרים עם המדינה לבקשת סין. סין מצידה אומרת שמדיניות "סין האחת" שנחתמה כתנאי להשבת היחסים בין ארה"ב לסין, אינה נתונה למשא ומתן. אם טראמפ לא יקבל עליו את המדיניות סין אומרת כי לא תהיה שגרירות אמריקאית בבייג'ין ואף לא דיוני מסחר בין המדינות. טראמפ אמר שיתעמת עם סין לגבי סוגיות טריטוריאליות כגון האיים בים סין הדרומי, שאותם מכנה טראמפ "מבצרי ענק".

טראמפ מינה לעמדות מפתח ניצים הידועים בעמדתם נגד המסחר עם סין מה שמעיד על קו נוקשה של מדיניות כלכלית לגבי סין ומלבה חששות לגבי מלחמת מסחר אפשרית.

 

איראן: מסרים סותרים ביחס לתוכנית הגרעין

 

טראמפ לא הסתיר את הביקורת שלו נגד עסקת הגרעין, אולם לא אמר אם בכוונתו לבטל את ההסכם. המינויים שלו למועצת הביטחון הלאומית מרמזים כי טראמפ לא יקרע לגזרים את ההסכם מיד.

 

מסחר: הפרדה בין הנביחה לנשיכה

 

בחודשים הקרובים יוכיח טראמפ עד כמה הוא רציני לגבי היפרדות ממדיניות הסחר החופשי של וושינגטון וקיום האיומים שלו לתעריפי יבוא כדי לתקן את מה שכינה "נהלי מסחר בלתי הוגנים" של סין, מקסיקו ומדינות נוספות. במהלך הקמפיין הבטיח טראמפ מיסי יבוא של 35% על מוצרים מסין, מקסיקו ומדינות אחרות המייצאות לארה"ב. אולם הוא מיתן את דבריו אלו וכעת יועציו אומרים כי האיום נועד להפגין את רצינותו לגבי פתיחת דיונים לשם השגת תנאים טובים יותר לארה"ב תחת הסכמי הסחר הבינלאומיים. בשבועות האחרונים מפעיל טראמפ לחצים על חברות אמריקאיות לגייס עובדים מקומיים ולא מעבר לים. יש האומרים כי בשל הסכנה של מלחמת מסחר הוא יימנע מהטלת מכסי המגן.

 

ביטחון: דעא"ש ואתגרים נוספים

 

טראמפ התחייב להסלים את המאבק בדעא"ש בעירק ובסוריה, שם פועלים כוחות אמריקאים מאז 2014. הוא אמר שהמלחמה בדעא"ש היא עדיפות עליונה עבורו. נכון לעתה קואליציית המדינות בהנהגת ארה"ב ערכה 16 אלף התקפות אוויריות על מטרות דעא"ש וכבשה מחצית מהטריטוריות של הארגון בעירק וכן שטחים שלו בסוריה. הפנטגון תחת טראמפ יתמקד בחיסול הקרבות במוסול וכניסה למאחז השני של הארגון ברקעה.

 

טראמפ מתח ביקורת על נאט"ו וטען שאבד עליה הכלח ושהחברות בה סומכות על ארה"ב לשלם להן את הוצאות הביטחון. כמו כן, הוא תקף את החריגות התקציביות והעיכובים בפיתוח מטוס ה-F-35 וניהל דיונים אישיים עם מנכ"ל לוקהיד מרטין בעניין. בד בבד עם ההתחייבות להוזיל בעלויות חוזים ביטחוניים, הבטיח טראמפ להגדיל את ההשקעה בצבא, ובתוך כך להגדיל את מספר האזרחים עובדי הצבא.

 

F35 F35 צילום: U.S. Navy

בטל שלח
    לכל התגובות
    x