$
כלכלה ומדיניות

הכלכלנים כותבים

דונלד טראמפ יכול להציל את גוש היורו

אם יקיים את הבטחות הקמפיין, המדיניות הכלכלית של נשיא ארה"ב הנבחר תיתן לגוש המטבע המקרטע את זריקת המרץ שלה הוא זקוק. הנהנות העיקריות יהיו מדינות דרום אירופה, שמצבן הוא הגרוע ביותר ביבשת

דניאל גרוס 22:0312.12.16

בשבוע שעבר אירופה עמדה בפני שני מבחנים קשים. בשעה שהבוחרים באוסטריה הצביעו נגד מועמד הימין הקיצוני לנשיאות, האיטלקים שלחו איתות ברור לממשלתם כשדחו את הרפורמה שעמדה למשאל עם.

 

 

 

אחרי התפטרות ראש הממשלה בגלל הכישלון במשאל, הדרך של תנועות פופוליסטיות אל השלטון ברומא נראית פתוחה מתמיד בבחירות הבאות. תוסיפו לזה את הברקזיט שמתחיל לבצבץ באופק והכלכלה הזוחלת בגוש היורו ותגיעו למסקנה שהישרדות המטבע האירופי המשותף רחוקה מלהיות מובנת מאליה.

 

 

לשכת תעסוקה במדריד לשכת תעסוקה במדריד צילום: בלומברג

 

רבות מההאשמות כלפי הבעיות הכלכליות באירופה הופנו כלפי מטבע היורו, החל מהמיתון הכפול ועד להתאוששות האטית והלא מאוזנת ממנו. ההאשמות הללו סייעו לתנועות לאומניות, יורוסקפטיות ופופוליסטיות לשגשג. אוסטריה עצרה לעת עתה את צמיחתן, אבל לא בטוח שזה יהיה המצב גם באיטליה. החלטתו של ראש הממשלה לשעבר מתאו רנצי להתפטר אם המצביעים ידחו את הרפורמה שהוא יזם השליכה את המערכת הפוליטית באיטליה לכאוס. סביר מאוד להניח שהוא יסתיים רק עם בחירות חדשות. מצבו של המשק האיטלקי, שהתוצר שלו לא צמח זה עשור, עשוי להיות זרז לפניית הבוחרים לתנועת 5 הכוכבים הפופוליסטית.

 

משקי הבית בטוחים

 

כדי למנוע את פירוק גוש היורו, איטליה והגוש כולו צריכים זריקת מרץ כלכלית. מאוד יכול להיות שנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ הוא האיש שייתן אותה.

 

אף שנותרו עוד חמישה שבועות עד להשבעתו לתפקיד, בחירתו של טראמפ כבר מתחילה להשפיע. שיעור הריבית לטווח הארוך עלה בארה"ב, והוא צפוי לעלות עוד יותר. המגמה הזו הביאה לעליית ריבית צנועה יותר באירופה. התשואה על אג"ח ממשלת גרמניה נמצאת בטריטוריה חיובית ועלתה כבר ב־50 נקודות בסיס (0.5%) מאז הבחירות בארה"ב. הפופוליסטים לא יכולים להתלונן עוד שהבנק האירופי המרכזי מתעמר בחוסכים הגרמנים באמצעות ריבית אפסית. במדינות הפריפריה של גוש היורו עליית הריבית היתה בולטת אף יותר. התשואה על אג"ח ממשלת איטליה ל־10 שנים הגיעה כמעט ל־1%. אף שזה עלול להיתפס כמקור לדאגה, האמת היא שההשפעה השלילית של תשואה גבוהה על האג"ח היא מוגבלת בפריפריה של אירופה. אחרי הכול, נתח גדול מהלוואות משקי הבית והעסקים שם נושאות ריביות לטווח קצר, שאותן קובע הבנק האירופי המרכזי, ואלו נותרות נמוכות.

 

 

 

הייסוף בשער הדולר לאחר בחירתו של טראמפ לנשיאות צפוי להפוך את הייצוא מגוש היורו לתחרותי יותר. לכן, ההשפעה המיידית של ניצחון טראמפ על גוש היורו היתה חיובית, ונראה שהיא תימשך. טראמפ הבטיח לחתוך מסים, ובין היתר להוריד את מס החברות בארה"ב מ־35% ל־15%. בנוסף הוא התחייב להגדיל את ההוצאה הממשלתית על תשתיות ועל צבא וביטחון, כך שנראה העמקה של הגירעון התקציבי בארה"ב יחד עם זינוק בביקושים בטווח הקצר. בהתחשב בכך שהכלכלה האמריקאית כבר קרובה לתפוקה מלאה, אפשר לצפות לעלייה ביבוא ולהתחזקות של הדולר שיענו על הביקושים הללו. כל ההתרחשויות האלה ייטיבו עם גוש היורו, שארה"ב היא יעד יצוא עיקרי שלו. מדינות הפריפריה הן אלו שירוויחו יותר מכולן. כך למשל, ההשפעה של פיחות בשער היורו תהיה גדולה פי שלושה באיטליה מאשר בגרמניה בגלל שהביקוש ליצוא הגרמני של ציוד לתעשייה פחות רגיש לשינויים במחיר. כתוצאה מכך, צמיחה מהירה מבוססת ביקושים בארה"ב עם דולר חזק יכול לתרום לאיזון מחדש של ההתאוששות בגוש היורו - והוא בהחלט זקוק לכך.

 

לפני דונלד היה את רונלד

 

אירופה עשויה להפיק תועלת גם ממדיניות האנרגיה של טראמפ. במהלך הקמפיין טראמפ התחייב להביא את ארה"ב לעצמאות אנרגטית, ואם יקיים את ההבטחה, הוא צפוי לחלק סובסידיה לתעשיות הגז, הנפט ואולי גם הפחם. מהלך כזה צפוי לרסן את מחירי הנפט, ומדינות אירופה המייבאות אנרגיה רק ירוויחו מכך.

 

לתועלת שהכלכלה בסגנון טראמפ, טראמפונומיקס, עשויה להביא לאירופה יש תקדים. בשנות השבעים, לאחר התמוטטות מנגנון שערי החליפין שנקבע בהסכם ברטון וודס. אירופה יצרה את מנגנון המטבע האירופי כדי שישמש אי של יציבות בים הסוער של שערי החליפין. אף ששמירה על יציבות שערי מטבע בתוך המנגנון האירופי היתה תחילה משימה קשה, בעיקר בגלל ההבדלים בשיעורי האינפלציה והמדיניות הכלכלית של כל מדינה, המצב השתפר במהירה בזכותו של נשיא ארה"ב לשעבר רונלד רייגן.

 

המדיניות הכלכלית של הדייר בבית הלבן בין 1981 ל־1989, שזכתה לכינוי רייגונומיקס, יצרה גירעון תקציבי בארה"ב וחיזקה את הדולר. בשילוב עם מחירי נפט נמוכים, אירופה מצאה את עצמה בעמדה טובה להתגבר על האתגרים שעמדו בפניה ולהגיע לצמיחה איתנה. טראמפ עשוי ליצור את אותם התנאים בדיוק.

 

 

 

ככל שלמדיניות הכלכלית של טראמפ יהיו חסרונות, יהיה לה גם יתרון בולט: היא תדחוף את הצמיחה ואת התעסוקה בגוש היורו, שסובל מחוסר יציבות פוליטית שנובעת מהמצב הכלכלי. המדינות שיפיקו את התועלת הרבה ביותר הן אלה שזקוקות יותר מהיתר לזריקת המרץ הזו. כשבאיטליה עשויה לקום בשנה הבאה ממשלה שתקיים משאל עם על המשך החברות בגוש היורו, ובבחירות לנשיאות צרפת ניצחון של מועמדת הימין הקיצוני הוא לא תרחיש דמיוני, לא ניתן להפריז בחשיבות ההשפעה של ארה"ב על אירופה. טראמפ, אפוא, עשוי להיות זה שיציל את גוש היורו.

 

הכותב הוא מנהל המרכז ללימודי מדיניות אירופית בברלין. פרוג'קט סינדיקט, 2016. מיוחד לכלכליסט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x