$
כלכלה ומדיניות

איטליה: ראש הממשלה מתאו רנצי כבר הצביע; שיעור ההצבעה - 20%

הקלפיות נפתחו בשעה 7 בבוקר וייסגרו ב-23:00. האיטלקים מצביעים בעד או נגד רפורמה שיזם ראש הממשלה מתאו רנצי בחוקה, אך בפועל ההצבעה נתפסת גם כהבעת אמון בממשלה

שירות כלכליסט 13:5604.12.16
משאל העם באיטליה יצא לדרך. באופן רשמי האיטלקים מצביעים בעד או נגד רפורמה שיזם ראש הממשלה מתאו רנצי בחוקה, אך בפועל ההצבעה נתפסת גם כהבעת אמון בממשלה. המפלגות הפופוליסטיות מתנגדות לשינויים המוצעים, ולפי הסקרים האחרונים הן צפויות לצאת כשידן על העליונה. במקרה כזה, רנצי כבר איים כי יתפטר.

הקלפיות נפתחו בשעה 7 בבוקר, שעון איטליה ויסגרו ב-23:00, והתוצאות הרשמיות צפויות להתפרסם רק ביום שני.

 

  


רנצי מצביע בקלפי רנצי מצביע בקלפי צילום: רויטרס

בניגוד לרנצי, שקרוב לוודאי הצביע בעד הרפורמות, ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני הצביע ברומא נגד. ברלוסקוני ניצל את מעמד ההצבעה כדי ללחוץ ידיים ולהצטלם עם המצביעים.

 

 

ראש ממשלת איטליה לשעבר, סילביו ברלוסקוני, מצביע הבוקר ברומא ראש ממשלת איטליה לשעבר, סילביו ברלוסקוני, מצביע הבוקר ברומא צילום: איי פי

 

 

הקלפיות יסגרו בשעה 23:00, שעון איטליה, וכחצי שעה לאחר מכן יתפרסמו תוצאות המדגמים. אם התוצאות אינן צמודות, ניתן יהיה להכריז על המנצח כבר לקראת השעה 1 לפנות בוקר. במקרה של קרב צמוד, התוצאות הסופיות יתבהרו רק בוקר יום שני.

 

מנהיג הימין הקיצוני באיטליה, מתאו סלוויני, מצביע במשאל העם מנהיג הימין הקיצוני באיטליה, מתאו סלוויני, מצביע במשאל העם צילום: אי פי איי

 

על מה מצביעים?

 

האיטלקים נדרשים לאשר או לדחות רפורמות שיפחיתו את הסמכות של הסנאט, וישאירו את רוב הכוח בידי הבית התחתון של הפרלמנט. על פי השינויים המתוכננים, מספר חברי הסנאט יצומצם מ-315 ל-100, והם יהיו כמעט נטולי סמכות בענייני חקיקה. לדבריו של רנצי, הרפורמות יעזרו להאיץ את תהליך החקיקה במדינה, שכיהנו בה 60 ממשלות מאז 1948. כמו כן, הטענה היא שהמהלכים יקצצו את העלויות ב-500 מיליון יורו (530 מיליון דולר) בשנה. לעומת זאת, המתנגדים טוענים כי ההצעות מעניקות לראש הממשלה סמכויות נרחבות מדי. 

 

מצביעה במשאל העם הבוקר באיטליה מצביעה במשאל העם הבוקר באיטליה צילום: איי אף פי

 

ל-50 מיליון איטלקים יש זכות הצבעה, ורבים מהם מתוסכלים משנים של קיפאון כלכלי. סקר שנערך בחודש שעבר מצא כי יש רוב למתנגדים להצעה, המובילים בהפרש של 5%, אך האמת היא שאיטלקים רבים עוד לא החליטו.

 

מה יהיו השלכות של הצבעה נגד הרפורמות?

 

המתנגדת הבולטת ביותר לרפורמה היא מפלגת חמשת הכוכבים בראשותו של בפה גרילו. המפלגה אף קוראת לביצוע משאל עם על הישארות איטליה בגוש היורו. מתנגדת נוספת היא מפלגת הליגה הצפונית הימנית, שמייחלת למפלה של ראש הממשלה ממפלגת המרכז – שמאל.

 

אם איטליה אכן תצביע "לא" במשאל העם, היא תצטרף לגל של פופוליזם השוטף את העולם החל מהברקזיט בבריטניה ועד לעליית מפלגת הימין הקיצוני בצרפת ואפילו בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. יתרה מכך, הפסד במשאל העם אמור להוביל להתפטרותו של רנצי (41), תרחיש המעורר דאגה לגבי היציבות של הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו. עם זאת, רנצי לא בהכרח יעזוב את תפקידו במקרה של הפסד. ההערכות הן שהנשיא סרג'יו מטארלה יבקש ממנו להקים ממשלה חדשה. אפשרות אחרת היא שתמונה ממשלת טכנוקרטים שתמשול עד הבחירות הבאות ב-2018.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x