$
חברה וסביבה

אקזיט של דוכס: 9 מיליארד ליש"ט בגיל 25, בלי מס

מותו של הדוכס השישי של ווסטמינסטר הפך את בנו יו ליורש של עיזבון שמן, הכולל נתחים שלמים בשכונות היוקרתיות בלונדון, שטחים חקלאיים ואוסף אמנות. שלוש אחיותיו לא זכאיות לפי חוק

ליטל סמט 08:1130.08.16

"הבן שלי נולד עם כפית הכסף הארוכה ביותר שיש", כך תיאר ג'רלד קוונדיש גרובנר, הדוכס השישי של ווסטמינסטר ואחד מעשירי בריטניה את בנו יו. "אך הוא לא יכול להמשיך ולהיאחז בכפית כל חייו. הוא יצטרך להחזיר לחברה את מה שהוא קיבל". את הדברים הללו הוא אמר ב־1993, כאשר יו היה בן שנתיים, אולם למרות הערכים החינוכיים הללו, כפית הכסף התארכה עתה באופן משמעותי.

לכתבות נוספות במדור חברה וסביבה 

 

בעקבות מותו הפתאומי של גרובנר בתחילת החודש בגיל 64, הפך יו (25) לדוכס השביעי של ווסטמינסטר וליורש של עיזבון בשווי 9 מיליארד ליש"ט. ליו אמנם שלוש אחיות, אך לפי החוקים בבריטניה תואר האצולה והעיזבון עוברים אוטומטית לבן המבוגר ביותר, אף כי החוק הזה כבר בוטל בצמרת האצולה: משפחת המלוכה בכבודה ובעצמה.

 

מי שעוד קופחה מהעיזבון היא אלמנת הדוכס, נטליה, שמחזיקה בתואר הדוכסית מווסטמינסטר. האחות הבכורה, ליידי תמרה (37), שמרה על המסורת המשפחתית ונישאה לבן אצולה, אדוארד ואן קאטסם, שמשפחתו מקורבת לנסיך צ'רלס. בטקס החתונה שנערך ב־2004 השתתפה גם המלכה אליזבת השנייה. האחות השנייה, ליידי אדווינה (35), קרימינולוגית הפועלת לשיקום אסירים, נשואה לדן סנואו, שמגיש תוכניות היסטוריות ב־BBC. האחות הצעירה, ליידי ויולה (23), פעילה בארגון הצדקה לילדים קידסקייפ.

 

אף שגרובנר האב רצה שבנו יתרום לחברה, מבנה הקרן שהוא עצמו הקים לניהול ההון המשפחתי פוטר את בנו ממס ירושה. המס שהיה אמור לשלם היה שווה ערך להכנסות ממשלת בריטניה ב־2015 ממסי הירושה של כלל החבים בממלכה.

 

שידוך משנת 1677

 

וכך, בלי יותר מדי מאמץ, יזכה עתה יו להתבשם מפירות שידוך משנת 1677: העושר ומעמד האצולה שמהם נהנה גרובנר הצעיר ראשיתם בנישואי סר תומאס גרובנר ומרי דיוויס, שהייתה בת 12 באותה העת והיורשת של 2,020 דונם של אדמות ביצה, מרעה וחקלאות, מערבית ללונדון של אותם ימים. צאצאי המשפחה פיתחו את האדמות הללו, ואף ששטחן הצטמצם במרוצת השנים הודות לדוכס בעל נטייה להימורים, היום עדיין נותרו בבעלות המשפחה 1,215 דונם במייפר ובבלגרביה, מהשכונות היוקרתיות בלונדון, ששגשגו הודות למשפחת גרובנר. עם הנכסים הבולטים ביותר נמנים צ'סטר סקוור, מקום מגוריה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר, גרובנר סקוור, אחד הרחובות היקרים ביותר בבירה ומקום משכנה של שגרירות ארה"ב ואיטון סקוור, הסמוך לארמון בקינגהאם.

הדוכס השישי של ווסטמינסטר הדוכס השישי של ווסטמינסטר צילום: איי פי

 

החברה המשפחתית, גרובנר גרופ, התרחבה במהלך המאה ה־20, ובבעלותה היום בניינים בטוקיו, ליון, ונקובר וסן פרנסיסקו. בפברואר האחרון היא אף ביצעה את ההתחייבות הראשונה שלה להשקיע באפריקה דרומית לסהרה, לאחר שחתמה על חוזה שיתוף פעולה בשווי 30 מיליון דולר עם חברת נדל"ן מקומית בשם RMB ווסטפורט. במסגרת הפרויקט יוקמו מרכזי קניות, בנייני משרדים ונכסים תעשייתיים, בעיקר בניגריה, גאנה, אנגולה וחוף השנהב. לפי דיווחים ב"פייננשל טיימס", לחברה נכסים בשווי 13.1 מיליארד ליש"ט והיא אף מנהלת נכסים עבור צד שלישי ומעסיקה 567 עובדים. מלבד גרובנר גרופ, שמתמקדת בהשקעות הנדל"ן המשפחתיות, בבעלות המשפחה שתי חברות נוספות: וויטשיפ שמשקיעה בעסקי חקלאות ואנרגיה מתחדשת, והמשרד המשפחתי המנהל נחלות כפריות בבריטניה ובספרד ואחראי על אוסף האמנות המשפחתי, הכולל יצירות של אמנים כמו לוסיאן פרויד, ולסקז ורמברנדט.

 

"צריך המון מזל כדי להיוולד למשפחה הנכונה, אבל מזל בלי עבודה קשה סופו מבוי סתום", הסביר ל"פייננשל טיימס" ברוס דיר, שותף בפירמת עורכי הדין אברשדס בבריטניה.

 

יו גרובנר. "הייתי מעדיף לא להיוולד עשיר" יו גרובנר. "הייתי מעדיף לא להיוולד עשיר" צילום: איי פי

 

ואכן, ההון המשפחתי טיפס מ־6.5 מיליארד ליש"ט ב־2009 ל־9.4 מיליארד ליש"ט השנה. במילים אחרות, דוכסי ווסטמינסטר לדורותיהם השכילו לנצל את הירושה המכובדת כדי להמשיך להתעשר. יו, ככל הנראה, לא יהיה שונה, אם כי הוא יישן טוב בלילה בעיקר בזכות המבנה המיוחד של החברה המשפחתית, שלו דאג אביו. הדוכס הצעיר ימשיך לעבוד כמנהל מוצר בביו־בין, חברה הממחזרת פסולת של קפה טחון לדלק אורגני. בינתיים, העיזבון יטופל ביעילות על ידי שורה של מנהלים מנוסים, זאת בזכות מבנה מבוסס נאמנים שאותו ארגן אביו. פירוש הדבר כי הסיכוי שהדוכס הנוכחי או הבאים אחריו יסכנו את ההון שעובר במשפחה כמעט 400 שנה, מצטמצם משמעותית. הסיבה למבנה זה, שבמסגרתו הדוכס מסתפק בתפקיד יו"ר במקום בניהול, היא התמוטטות עצבים ודיכאון שמהם סבל הדוכס ב־1998, אשר לדבריו נבעו מהלחץ בעבודה ועומס ההופעות הציבוריות.

 

גרובנר ערך כ־500 הופעות ציבוריות בשנה מאז ירש את התואר מאביו ב־1979. מעניין לציין כי בניגוד לבנו, גרובנר האב נאלץ לשלם מס ירושה בגובה 11 מיליון ליש"ט - 200 מיליון ליש"ט במונחים של היום. "לו ניתנה לי הבחירה, הייתי מעדיף לא להיוולד עשיר, אבל אני לא יכול לוותר. אני לא יכול למכור, זה לא שייך לי", אמר בעבר גרובנר, התבטאות שיש בה כדי להסביר את הגורמים לאותה התמוטטות עצבים.

 

מסיבה ב־5 מיליון ליש"ט

 

יו, שכבר הוכתר על ידי העיתונים כרווק המבוקש בממלכה, הקפיד עד כה להתרחק מאור הזרקורים. הוא זכה לכמה כותרות לאחר שפורסם כי ישמש כסנדק הצעיר ביותר של יורש העצר הנסיך ג'ורג'. עוד קודם לכן טעם ביקורת ציבורית, לאחר שנודע כי אביו ארגן עבורו מסיבה בעלות של 5 מיליון ליש"ט לכבוד יום הולדתו ה־21. במסיבה השתתפו 800 אורחים, ובהם הנסיך הארי, ובמקום להתלבט "מה לקנות למי שיש לו הכל", התבקשו האורחים לתרום לאוסף היינות שמטפח חתן השמחה. "המסיבה היתה מדהימה ולעולם לא אשכח אותה", סיפר אז ל"צ'סטר כרוניקל". "זוהי תחילתו של עידן חדש בחיי ואני מצפה לאתגרים שבדרך". חלפו רק ארבע שנים, ונראה שגרובנר הצעיר יצטרך להסתגל מהר מכפי שחשב.

 

פטור לקרנות שמנהלות נכסי חקלאות

מנהלי העיזבון נהנים מכל פרצות המס האפשריות, גם בזכות פרות חולבות

 

חוקי המסים בבריטניה קובעים שיש לשלם מס ירושה של 40% על נכסים בשווי של יותר מ־325 אלף ליש"ט. על פי החוק היבש, מותו של הדוכס מווסטמינסטר אמור להניב לממשלה הכנסה נאה, אולם העיזבון שיורש הבן יו, פטור ברובו ממס.

 

הסיבה לכך היא שההון המשפחתי נמצא בקרנות שמאפשרות למשפחה להוריש נכסים מבלי שיידרשו למס ירושה. בשל הקרן, היורשים נחשבים לנאמנים, הגדרה שמאפשרת להם לחמוק ממס.

 

"הנאמנים הם הבעלים החוקיים, אך לא המוטבים", הסביר ל"דיילי טלגרף" יוגי קלארק ממשרד תכנון הירושות פורסייט. "כבעלים חוקיים, הנאמנים יכולים לעשות כל מה שבעלים רגילים עושים, במונחים של מכירה ומסחר בנכסים בקרן, אך אין להם זכויות אבסולוטיות על הנכסים". פירוש הדבר כי הנכסים אינם נכללים בעזבונות האישיים לצורכי הטלת מס ירושה.

 

קרנות אינן נדרשות למס חד־פעמי, אלא מוטל עליהן מס אחת לעשור, שעשוי להגיע עד ל־6% משווי הקרן. אולם, החוק כולל אינספור פרצות, ובהן פטור ממס לקרנות שמנהלות נכסי חקלאות ועסקים. מנהלי העיזבון ניצלו בצורה מלאה את הפרצות, וחילקו אותו לשלוש חברות ניהול, שלכל אחת פטור מהמס התקופתי. אחת החברות, גרובנר גרופ, מנהלת נדל"ן. היא אמנם שילמה ב־2015 מס של 58 מיליון ליש"ט על רווח של 527 מיליון ליש"ט, אך אופי הנכסים בניהולה יעניק לה פטור ממס הירושה התקופתי. בדומה, חברת וויטשיפ משקיעה בחברות מזון, אנרגיה וביטחון מים ומנהלת את חוות גרובנר, שבה 1,400 פרות חולבות, וגם היא פטורה ממס תקופתי. החלק השלישי הוא בידי המשרד ההשקעות המשפחתי, שמנהל נכסים כפריים בסת'רלנד, לנקשייר וספרד. המשרד מתעסק גם בהשקעות פיננסיות ומחזיק באוסף אמנות. במקרה זה, רק הנכסים הכפריים פטורים ממס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x