$
שווקי חו"ל

קובי אלכסנדר הודה בתרמית בני"ע - ונשלח למעצר עד תום ההליכים

מנכ"ל קומברס לשעבר חזר לארה"ב לאחר ששהה 10 שנים בנמיביה כדי להימנע מהעמדתו לדין בפרשת הבקדייטינג; השופט דחה את בקשתו להשתחרר בערבות: "לא ניתן לסמוך עליו. הוא יכול להוציא דרכון ישראלי חדש"; גזר הדין - ב-16 בדצמבר

בקי גריפין, ניו יורק 00:0325.08.16

קובי אלכסנדר, מייסד ומנכ"ל קומברס לשעבר, הודה הערב בבית המשפט הפדרלי בברוקלין ארה"ב בביצוע עבירה של תרמית בניירות ערך בפרשת הבקדייטינג. בית המשפט דחה את בקשתו להשתחרר בערבות - וקבע כי יישאר במעצר עד תום ההליכים במתקן בעל אבטחה מרבית. גזר הדין יינתן ב-16 בדצמבר. העונש המרבי על העבירה בה הודה אלכסנדר הוא עשר שנות מאסר. 

אלכסנדר חזר לניו יורק מרצונו, לאחר שהייה של 10 שנים בנמיביה אליה נמלט כדי להימנע מהעמדתו לדין בארה"ב. באחרונה הגיע לעסקת טיעון עם התביעה בניו יורק לפיה בתמורה לשובו לארה"ב, יתוקן כתב האישום המקורי שהוגש נגדו, ואשר כלל לא פחות מ-35 סעיפי אישום ובהם תרמית בניירות ערך, הלבנת הון, תשלום שוחד ושיבוש הליכי משפט.

 

עו"ד בנג'מין ברפמן, בא כוחו של אלכסנדר, ביקש לשחררו בערבות של 25 מיליון דולר. התובע התנגד - והשופט ניקולס גארופיס קיבל הערב את עמדתו.

 

במהלך הדיון דרש השופט מאלכסנדר לשמוע במלים שלו במה הוא מודה. עורך דינו ניסה להתנגד ואמר כי הדברים כתובים בתיק שבפני בית המשפט, אך השופט שהיה אגרסיבי כלפי ההגנה לאורך כל הדיון, התעקש ואמר שאם אלכסנדר לא מסוגל לדבר באנגלית הוא ידאג שיביאו מתורגמן ומבחינתו שיקריא את הדברים מהכתב.  ואמנם אלכסנדר הקריא מהכתב את הפסקה הבאה מתוך הסדר הטיעון: "באפריל 1982 הקמתי את חברת קומברס שעד 2006 הייתי המנכ"ל שלה הקדשתי את חיי להקמת החברה מסטארט-אפ קטן לחברה מובילה בתחום. מ-1986הפכנו לחברה ציבורית שנסחרת בנאסד"ק וכחברה כזו חובה היה עלינו לדווח לכל הרשויות והרגולטורים על כל פעילות של אופציות ומניות בחברה. בשנים 1998-2001 השתמשתי בידע, במבט לאחור, כדי לשנות את תאריכי האופציות של החברה ועל ידי כך עשינו מניפולציות למחירי המניות והאופציות בניגוד לחוק הפדרלי. ידעתי שהדוחות של החברה לא חוקיים ואני מתחרט מעומק ליבי על המעורבות שלי בעניין הזה".

 

השופט: "לא נולדתי אתמול"

התובע טען שאלכסנדר, ככל הנראה, יישלח לכלא - ולכן עדיף שיתחיל לרצות את עונשו כבר כעת. לדבריו, "מדובר באדם שבשנת 2006, כשיש לו 3 ילדים קטנים, התנהג בצורה אנוכית, עקר את משפחו מכל מה שהם מכירים - וברח לנמיביה". התובע הציג התבטאויות של אחותו של אלכסנדר, שאולה, שלפיהן אפילו היא לא ידעה על הבריחה המתוכננת לנמיביה.

 

עו"ד ברפמן אמר כי אלכסנדר לא נמלט, וכי הסגיר את עצמו מרצונו. הוא סיפר על תרומתו לקהילה ועל שירותו הצבאי, וציין שלקח כל כך הרבה שנים להגיע להסדר מאחר שבאמצע התחלפו שלושה תובעים. עו"ד ברפמן טען עוד כי החיים של אלכסנדר בנמיביה לא היו קלים, וכי אפילו להלווית אמו לפני כמה חודשים לא יכול היה להגיע.

 

השופט דחה אחת לאחת את טענות ההגנה ואמר: "לא מעניין אותי למה הוא באמת חזר. מה שאני כן יודע זה שבמשך 10 שנים הוא ברח מפה. אני הייתי זה שהוציא נגדו צו מעצר ב-2006. היו לו הרבה הזדמנויות לחזור".

 

בהמשך דבריו החריף השופט את הטון כלפי ההגנה ואמר: "הוא לא נסע לנמיביה סתם, והוא לא בא כעת והסגיר את עצמו מטעמי מצפון. הוא לא נמצא פה היום כי הוא החליט שזה הדבר הנכון לעשות. הוא היה במו"מ של שנים כדי לסדר לעצמו לעסקה שבה בוטלו חלק מסעיפי האישום. הוא בנה לעצנו חיים נוחים ליד מגרש גולף באמצע שום מקום. הנאשמים האחרים בפרשה הזו הספיקו להיכנס לכלא ולצאת כבר, והוא היה כל הזמן הזה בנמיביה". 

 

השופט במשפטו של קובי אלכסנדר, ניקולס גארופיס: "אני לא מאמין לאלכסנדר" השופט במשפטו של קובי אלכסנדר, ניקולס גארופיס: "אני לא מאמין לאלכסנדר" צילום: ויקיפדיה

 

השופט פנה לעו"ד ברפמן ואמר: "אני לא מאמין ללקוח שלך, הוא אדם מאוד אינטליגנטי. הוא קולט אנשים ומרמה אותם. הוא לא סופר את אשתו או את אחותו. הוא לא סופר אף אחד (...) לא נולדתי אתמול. אתה מתאר את אלכסנדר כמי שהיה אסיר בנמיביה, לא כמי שבחר להיות שם על דעת עצמו. לא ניתן לסמוך עליו - הוא יכול ללכת מחר לקונסוליה הישראלית ולהוציא דרכון ישראלי חדש". 

 

סניגורו של אלכסנדר השיב בניסיון אחרון לשנות את דעתו של השופט: "אני יודע שכעורך דין אינני רשאי לחתום ערבות עבור הלקוח שלי, אבל אני יכול להבטיח לך שהייתי חותם לו ושהוא אכן יגיע לכל הדיונים הבאים" .

 

השופט, לא השתכנע ובו במקום נתן את החלטתו לשלוח את אלכסנדר למעצר עם תום ההליכים, במתקן כליאה קשה בעל  אבטחה מרבית. קודם לכן אמר השופט כי בגזר דינו, שיינתן ב-16 בדצמבר, הוא יביא בחשבון את הסדר הטיעון - אך הדגיש כי אינו מחויב אליו לחלוטין, וישקול להטיל על אלכסנדר קנס נוסף.

 

לאחר הינתן החלטת השופט איפשרו הסוכנים הפדרלים לקובי אלכסנדר, לשניות אחדות, להיפרד מאשתו וילדיו שנכחו באולם המשפט, ומייד  לקחו אותו למעצר.

 

קובי אלכסנדר
קובי אלכסנדר צילום: בלומברג

 

עו"ד בנג'מין ברפמן (משמאל) מגיע לדיון עו"ד בנג'מין ברפמן (משמאל) מגיע לדיון צילום: בקי גריפין

  

חנה אלכסנדר, אשתו של קובי אלכסנדר, יוצאת מהדיון חנה אלכסנדר, אשתו של קובי אלכסנדר, יוצאת מהדיון צילום: בקי גריפין

  

ב־2006, בעקבות תחקיר של "הוול סטריט ג'ורנל", התגלתה פרשת הבקדייטינג - תארוך לאחר של אופציות. לפי התחקיר, כ־2,000 חברות טכנולוגיה שנסחרות בארה"ב שיחקו עם תאריכי הקצאת האופציות לעובדים ולמנהלים במטרה להגדיל את הרווחים ממימושן במשך כ־15 שנה - מתחילת שנות ה־90 ועד 2002.

 

התחקיר האשים בפעילות הפלילית הזאת מספר רב של חברות, ביניהן חברות ענק כמו קומברס ואפל, אך הממשל הפדרלי בארה"ב פתח בהליכי בדיקה בנוגע לכ־130 חברות בלבד. למרות הזמן והממון שהוקדשו לכך על ידי הרשויות האמריקאיות, מרבית הליכי הבדיקה הסתיימו בלא כלום או כמעט בלא כלום. בסופו של דבר הורשעו 12 מנהלים בלבד ורק 5 ריצו עונשי מאסר.

 

העונש החמור ביותר — שנתיים מאסר בפועל — נפסק לסמנכ"ל התפעול לשעבר של מונסטר ג'יימס טרייסי. יתר המורשעים קיבלו עונשים קלים בלבד. מנכ"ל KB Home לשעבר ברוס קראץ נדון לחמש שנות מאסר על תנאי, זאת לאחר שהממשל הפדרלי ביקש מבית המשפט לגזור עליו מאסר של שש שנים על תנאי. משפטים אחרים שנערכו הסתיימו בקול ענות חלושה. כך, למשל, משפטו של מנכ"ל ברודקום לשעבר הנרי ניקולס נגדע לאחר שהשופט גילה אי סדרים בהתנהלות התביעה. אי הסדרים הובילו לביטול ההאשמות נגדו.

 

שותפיו של אלכסנדר לביצוע העבירה בקומברס — סמנכ"ל הכספים לשעבר דיוויד קריינברג, והיועץ המשפטי הבכיר לשעבר ויליאם סורין — נענשו באופן קל גם הם. קריינברג שילם קנס של 2.4 מיליון דולר וסורין נדון ב־2007 למאסר של שנה ויום ולתשלום קנס של 100 אלף דולר בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x