$
תעשייה ופיננסים

צרפת תזרים 3 מיליארד יורו לחברת EDF בגלל פרויקט תקוע בבריטניה

לממשלה, שהיא בעלת השליטה בחברת החשמל, יצטרפו יתר המשקיעים שיזרימו מיליארד יורו. השלוחה הישראלית של החברה זכתה החודש במכרז של 213 מיליון דולר לבניית שדה סולארי בתמנע

שירות כלכליסט 09:0427.07.16

ממשלת צרפת תזרים 3 מיליארד יורו לחברת החשמל EDF. החברה הצרפתית זכתה החודש במכרז של ממשלת ישראל בהיקף 213 מיליון דולר שלהקמת שדה סולארי בתמנע ליד אילת. אתמול (ג') היא הודיעה כי בעלי המניות שלה אישרו בכינוס מיוחד את המהלך. בסך הכל יזרימו בעלי המניות 4 מיליארד יורו לחברה בתמורה למניות נוספות, כשהממשלה, שמחזיקה ב־85% מ־EDF, תעביר את מרבית הסכום.

 

ההחלטה התקבלה יומיים בלבד שאמור להתקבל האישור הסופי לאחד הפרויקטים מעוררי המחלוקת ביותר של החברה, בניית תחנת הכוח הגרעינית בהינקלי פוינט שבבריטניה. במרץ השנה התפטר סמנכ"ל הכספים של EDF תומא פיקמה, כצעד מחאה על כוונת החברה לבנות את תחנת הכוח. פיקמה מחה על כוונת החברה להשתתף בפרויקט למרות מה שהוא הגדיר כלחץ בלתי סביר שהוא עלול להפעיל על מאזניה הפיננסיים. ל־EDF היו חובות של 37.5 מיליארד יורו נכון לסוף השנה שעברה.

 

עלות הפרויקט בבריטניה הוערכה ב־23.3 מיליארד יורו, אך היחלשות הליש"ט בעקבות הצבעת תושבי הממלכה בעד עזיבת האיחוד האירופי צפויה להוזילו. בנוסף, החברה עתידה להוציא כ־51 מיליארד יורו בשנים הקרובות על חידוש כורים 58 כורים גרעיניים בצרפת. מנכ"ל EDF ז'אן ברנאר לוי אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית אי.אף.פי כי הזרמת ההון נועדה "להגן על דירוג האשראי של החברה, ולחזק את יכולתה למחזר את חובותיה בריבית סבירה". עוד אמר לוי כי ההון "יסייע לחברה לעמוד בכל ההשקעות שהיא צריכה לעשות כדי למלא בהצלחה מלאה את התחיבויותיה".

 

 

אתר תחנת הכוח בהינקלי פוינט. הברקזיט הפחית את העלויות אתר תחנת הכוח בהינקלי פוינט. הברקזיט הפחית את העלויות צילום: בלומברג

 

כאמור, דירקטוריון EDF אמור להתכנס ביום חמישי כדי לקבל את ההחלטה הסופית על השתתפות החברה בפרויקט בניית תחנת הכוח הגרעינית בהינקלי פוינט. שותפתה של EDF בפרויקט תהיה חברת האנרגיה הגרעינית הממשלתית הסינית (CGN).

 

שני הכורים הגרעיניים שעתידים להיבנות בהינקלי פוינט הם מסוג EPR, שנחשבים לבטוחים ביותר הקיימים כיום. החברה הצרפתית אמורה לבנות כור נוסף מסוג זה בחבל נורמנדי, אך בגלל ההסתבכות בפרויקט הינקלי פוינט היא דחתה את הפרויקט בנורמנדי ל־2018, לכל המוקדם.

 

כשממשלת בריטניה הכריזה על ביצוע הפרויקט בהינקלי פוינט ב־2013 הייתה EDF אמורה להיות רק שותפה זוטרה בו, כשהחברה הסינית וחברת האנרגיה הצרפתית ארבה (Areva) היו אחראיות על יותר מ־50% ממנו.

 

משמעות הדבר עבור EDF הייתה שהחובות שהיא לקחה על עצמה כדי להוציא אותו אל הפועל היו קטנים יחסית. אלא שמאז ארבה נכנסה לקשיים וחולצה בידי ממשלת צרפת. במקביל, יחידת הכורים הגרעיניים של ארבה עברה לבעלות EDF. השותפה הסינית בפרויקט הודיעה מצידה כי במצב העניינים החדש היא לא מתכוונת להגדיל את מעורבותה בגלל פרישת ארבה. כך מצאה עצמה EDF בסחרור חובות למימון העבודות בהינקלי פוינט, שהאחריות על שני שליש ממנו עברה אליה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x