$
עולם

ילן מתעקשת שההחלטה להעלות ריבית היתה מוצדקת

בעדותה לפני בית הנבחרים האמריקאי הטון של יו"ר הפדרל ריזרב מעט השתנה, ולרעה. "התנאים הפיננסיים בארצות הברית הפכו לאחרונה לפחות תומכים בצמיחה", היא הודתה

אורי פסובסקי 10:3911.02.16

בנקאים מרכזיים לא יכולים להרשות לעצמם להישמע לחוצים, שכן חלק מתפקידם הוא להיות המבוגר האחראי שמנווט ביד בוטחת את הכלכלה. ואכן, כאשר מסתכלים מבעד לעיניה של יושבת ראש הפדרל ריזרב ג'נט ילן, העולם נראה מקום מעט יותר רגוע.

 

בזמן שבשווקים הפיננסים שוררת מתחילת השנה טלטלה, ובימים האחרונים אפילו מדברים על הסכנה של שחזור קריסת להמן ברדרס שהובילה למשבר הפיננסי ב־2008 כשאת עיקר הדאגה מעורר דויטשה בנק הגרמני (שמנייתו רשמה התאוששות אתמול) — ילן מנסחת את הדברים באופן הרבה יותר מתון. "התנאים הפיננסים בארה"ב הפכו לאחרונה לפחות תומכים בצמיחה", היא הודתה אתמול בעדות התקופתית שלה בפני בית הנבחרים האמריקאי, והזכירה את הירידה בשערי המניות, התייקרות האשראי ללווים מסוכנים, והתחזקות הדולר. "ההתפתחויות האלה יוכלו להכביד על הפעילות הכלכלית ועל שוק העבודה".

 

לא מתחייבת על שינוי בריבית

 

מדובר בשינוי בטון של ילן, שהתמקדה בחודשים האחרונים בעיקר בביצועים החזקים של שוק העבודה האמריקאי. אבל, כדרכם של כלכלנים, ילן מיד עברה לדבר על הצד השני של המטבע: הנפט הזול יעזור לכלכלה, המצב בשוק העבודה עדיין משתפר והצמיחה הכלכלית בעולם צפויה להיות מואצת עם הזמן. בשורה התחתונה, היה זה ניתוח פחות אופטימי ממה שהפד שידר בחודשים האחרונים, אבל הוא היה רחוק מהטון האפוקליפטי ששולט בחלק מתחזיות האנליסטים הפיננסיים לאחרונה.

 

בשווקים האזינו לניתוח של ילן בדריכות. הבנק המרכזי האמריקאי תיפקד כגורם מרכזי בטלטלה בשווקים, שהחלה אחרי החלטת הפד בדצמבר האחרון להתחיל לעלות את הריבית אחרי שבע שנים בהן היא היתה קרובה לאפס. על פי התוכנית, הריבית אמורה לעלות עוד ארבע פעמים השנה, והשאלה הגדולה היא האם הפד באמת ידבוק בנתיב זה לאור סימני האזהרה בשווקים, קריסת מחירי הנפט וההאטה בשווקים.

 

אז מה היה לילן להגיד לבית הנבחרים? היא הסבירה שוועדת השווקים הפתוחים (שקובעת את מדיניות הריבית של הפד) "מצפה שעם התאמות הדרגתיות של המדיניות המוניטרית, הפעילות הכלכלית תתרחב בקצב מתון בשנים הקרובות ושמדדי העבודה ימשיכו להתחזק". ההצהרה הזאת אמנם נשמעת קצת סתומה, אך זה לא במקרה. יושבת ראש הפד מנסה לשמור על כל האופציות פתוחות ולא להתחייב מראש על שינוי בריבית. החלטת הריבית הבאה צפויה רק באמצע מרץ, ואין סיבה שילן תכבול את עצמה להחלטה ספציפית כבר עכשיו.  

ג'נט ילן ג'נט ילן צילום: אי פי איי

 

ההתייחסות החריגה לכלכלה העולמית

 

ועדיין, היה אתמול מי שייחס משמעות רבה לכך שיושבת ראש הפדרל ריזרב דיברה על הדרגתיות, ובמיוחד לכך שהדגישה שהיא לא מחויבת למסלול קשיח של העלאות ריבית. גם העובדה שהיא הודתה שהציפיה לאינפלציה, כפי שהיא משתקפת בשווקים, ירדה לשפל היסטורי — מחזקת את ההערכה שייתכן ולא תמהר להעלות את הריבית. ילן, למען הסדר הטוב, הקפידה להבהיר שיכול להיות שהאינפלציה גם תעלה בקצב מהיר מהצפוי ואז גם הריבית תעלה מוקדם יותר.

 

ילן גם בחרה להתייחס בהרחבה לכלכלה העולמית שמקרטעת לאחרונה, דבר לא מובן מאליו. ערב העלאת הריבית בדצמבר, בכירי הבנק המרכזי האמריקאי לא שעו לקולות משאר העולם שקרו להם להמתין. העלאת הריבית אולי התאימה לכלכלת ארצות הברית המתאוששת, אך לא למדינות שנאבקו בהאטה כלכלית ובשערי מטבע קורסים. אתמול היא התעקשה שהעלאת הריבית היתה מוצדקת, אך הכירה בצרות מעבר לים (מבלי לקחת עליהן אחריות, כמובן). "ההתפתחויות הכלכליות בחו"ל מהוות סיכון לצמיחה הכלכלית בארה"ב", היא הצהירה, והתמקדה במיוחד בסין, שההתפתחויות בה "הגבירו את הדאגות בנוגע לתחזית הצמיחה העולמית". בניגוד להרבה פרשנים, ילן דווקא קבעה שהנתונים לא מצביעים על האטה חדה בסין כרגע.

 

אך ההתייחסות שלה לעתיד היתה אחרת. היא דיברה על אי ודאות בנוגע למדיניות המטבע בסין, ושירטטה תרחיש שלילי משלה, שבו ההאטה בסין תגרום לירידה במחירי הסחורות, תוביל ל"לחצים פיננסים" נוספים עבור מדינות שמייצאות סחורות, וגם עבור חברות שמפיקות סחורות. בתרחיש כזה, היא הסבירה, הביקוש לייצוא האמריקאי יפחת, והתנאים בשווקים הפיננסיים יהפכו להדוקים יותר.

 

בעולם ההפוך שבו אנחנו חיים הטון המעט פסימי של ילן דווקא עודד את השווקים. בעת עדותה, מדד ה-S&P 500 רשם עליות קלות, מה שמלמד אולי על כך שהמשקיעים סוברים שהפד ימשיך בכל זאת במדיניות הכסף הזול. אך הפד הוא כמובן רק שחקן אחד. הבנק המרכזי האירופי הודיע לאחרונה שירחיב את תוכנית ההקלה הכמותית שלו, שבמסגרתה הוא קונה אגרות חוב במיליארדים בשווקים מדי חודש, והוא גם הנהיג ריבית שלילית של 0.3- על פקדונות הבנקים בבנק המרכזי. ריבית הבנק המרכזי היפני כבר נמצאת בטריטוריה שלילית. הבנקים המרכזיים הם עדיין השחקן המרכזי שנותן את הטון בכלכלה העולמית, והפעולות שלהם מעידות על כך שאנחנו עוד רחוקים מחזרה לשגרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x