$
המזרח התיכון

ניתוח כלכליסט

האינטרס הכלכלי יאפיל על האיבה בין פוטין לארדואן

אף שהמתיחות בין מוסקבה לאנקרה נמצאת בנסיקה כבר מ־2011, היחסים הכלכליים בין שתי המדינות רק השתפרו. הפלת המטוס הרוסי בשמי טורקיה תיתן הזדמנות למנהיגי שתי המדינות לעשות שריר ולשפר עמדות, אבל לא לשבור את הכלים

דורון פסקין 22:2025.11.15

עוד בטרם הופל המטוס הרוסי בגבול סוריה־טורקיה אתמול, סבלו היחסים בין מוסקבה לאנקרה ממתיחות הולכת וגוברת. כמעט חמש שנים של מלחמת אזרחים בסוריה לא נתנו שום אפשרות להסתיר את המחלוקות החריפות בין המדינות. הנשיא רג'יפ טאיפ ארדואן עשה כמעט הכל כדי להדיח את בשאר אל־אסד מהשלטון בסוריה, בניגוד גמור לעמדה הרוסית. ההתערבות הרוסית הצבאית לטובת כוחות אסד בשבועות האחרונים רק הגבירה את מפלס האיבה בינה ובין טורקיה.

 

צבא טורקיה צבא טורקיה צילום: שאטרסטוק

 

 

אבל בניגוד למתיחות הפוליטית ששוררת בין הצדדים מאז 2011, במישור הכלכלי והמסחרי נראה שהעניינים התנהלו ללא הפרעה, ואף יותר מכך. היחסים הכלכליים הועמקו, והיקף הסחר בין המדינות הגיע לכ־30 מיליארד דולר בשנה שעברה. הטורקים מייצאים לרוסיה בעיקר תוצרת חקלאית ומשמשים מתווכים לעקיפת הסנקציות הכלכליות האירופיות על רוסיה. בכל שנה מבצעות חברות קבלניות טורקיות פרויקטים במאות מיליוני דולר בשוק הרוסי.

 

על אלה יש להוסיף את מגזר התיירות. לאחר הטלת הסנקציות האירופיות ושחיקת הרובל, הפכה טורקיה ליעד נחשק לתיירים הרוסים. מספר הרוסים שביקרו בטורקיה ב־2014 הגיע ל־4.5 מיליון, מתוכם כ־3.5 מיליון שהגיעו לחופשה. הכנסות טורקיה מהתיירות הרוסית הגיעו לכ־4 מיליארד דולר אשתקד. לאחר שירדה סיני ממפת התיירות הרוסית, לפחות לעת עתה, טיפח ענף התיירות הטורקי תקוות שעונת החופשות הקרבה תתאפיין בעלייה ניכרת בזרם התיירים מרוסיה. אלא שלנוכח האיומים מצדו של פוטין ואנשיו, ייתכן כי ערי החוף הטורקיות יספגו מכה לא צפויה.

 

איסטנבול. יעד חזק המרכז תיירות רבה מרוסיה איסטנבול. יעד חזק המרכז תיירות רבה מרוסיה צילום: אמיר זיו

 

ועם זה, טורקיה היא הצרכנית מספר שתיים של גז טבעי רוסי, ולפי הערכות כ־60% מתצרוכת הגז הטורקית מקורם ברוסיה. בגלל תקרית הפלת המטוס הרוסים עשויים להודיע על הקפאת התוכניות להקמת קו צינור להובלת גז מהים השחור לטורקיה. בשלהי 2014 הכריזו פוטין וארדואן כי הצינור יעביר כ־1.8 מיליארד מטר מעוקב של גז בשנה מרוסיה לטורקיה, וכי בעתיד יורחב קו הצינורות לדרום יבשת אירופה. אבל למעשה המשא ומתן בין הצדדים על המיזם השאפתני הזה נקלע למבוי סתום בחודשים האחרונים. עסקת הענק בין המדינות נתקלה בקשיים, בעיקר בשל מחלוקות על התמחור, ולא הבשילה להסכם רשמי.

 

פרויקט משמעותי נוסף שעשוי להיפגע הוא בניית תחנת כוח גרעינית ליד העיר הטורקית מרסין. ב־2013 זכתה חברת "רוסאטום" בפרויקט לבניית תחנת הכוח שאמורה לייצר 1,200 מגה־ואט לשעה. הרוסים כבר השקיעו בהקמת התחנה יותר מ־3 מיליארד דולר, מתוך כ־20 מיליארד דולר מתוכננים. בחודשים האחרונים גברה הביקורת בטורקיה על התנהלותה ותפקודה של החברה הרוסית, ולכן ארדואן עשוי לנצל את המשבר הנוכחי כדי להשתחרר מההסכם.

 

רוסיה וטורקיה מונהגות על ידי מנהיגים כוחניים ולא צפויים, ולכן קשה להעריך לאן יתפתח המשבר. אף שהאינטרסים הפוליטיים של שתי המדינות מנוגדים, הם לא הפריעו להן לחזק את הקשרים הכלכליים ביניהן. אין ספק שכיום פוטין רוצה להכאיב לארדואן כלכלית, אבל לא "לשבור את הכלים". בסופו של דבר רוסיה זקוקה לטורקיה וטורקיה זקוקה לרוסיה. צעד קיצוני שתנקוט אחת המדינות כלפי האחרת במישור הכלכלי עלול להתברר בהמשך כחרב פיפיות.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלת המזרח התיכון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x