$
כלכלה ומדיניות

יוון תקבל 5 מיליארד יורו מהנחת צינור גז רוסי בשטחה

הממשלה צפויה לחתום השבוע על הסכם להנחת צינור גז רוסי בשטחה ולקבל מקדמה על חשבון העמלות מהכנסות עתידיות. במשרד האוצר מזהירים שתשלום המשכורות ירוקן החודש את קופת המדינה, והחוב לקרן המטבע הבינלאומית לא יייפרע

שירות כלכליסט 10:1219.04.15

יוון עשויה לקבל חבל הצלה בדמות תשלום עבור צינור גז רוסי שיעבור בשטחה. השבועון הגרמני דר שפיגל ציטט בכיר במפלגת השלטון היוונית סיריזה שאמר כי הכנסת יוון מבניית צינור "הזרם הטורקי" עשויה להיות "שינוי כיוון" עבור המדינה הדרום־אירופית מוכת החוב. לפי הערכת הבכיר היווני, מדינתו תוכל לשלשל לקופתה עד 5 מיליארד יורו שיתקבלו מרוסיה בתמורה לבניית הצינור בשטחה.

 

צינור "הזרם הטורקי" הוא החלופה שגיבש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשיתוף פעולה עם נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן לצינור "הזרם הדרומי", שאמור היה לספק גז לאירופה ושבנייתו בוטלה עקב הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על רוסיה על רקע המלחמה באוקראינה.

 

צינור "הזרם הטורקי", כמשתמע משמו, אמור לספק גז לטורקיה, אך רוסיה מקווה כי משם היא תוכל להגיע ליוון ולשווקים נוספים בדרום אירופה.

 

לפי דר שפיגל, העסקה בין רוסיה ליוון צפויה להיחתם ביום שלישי השבוע והצינור אמור להתחיל לפעול בשנת 2019. עוד נטען בדיווח בשבועון הגרמני כי במעמד החתימה רוסיה תשלם ליוון מקדמה על חשבון העמלות שהיא אמורה להעביר לה על רווחים עתידיים מהצינור. החתימה הצפויה על העסקה מגיעה לאחר שבתחילת החודש ביקר ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס במוסקבה ונועד עם הנשיא ולדימיר פוטין.

 

נשיא רוסיה פוטין עם ר"מ יוון ציפרס נשיא רוסיה פוטין עם ר"מ יוון ציפרס צילום: Metzel Mikhail

 

בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה אתמול גורמים במשרד האוצר באתונה שטענו כי יוון תיאלץ להשתמש בכל יתרות התקציב שלה, כ־2 מיליארד יורו, כדי לשלם משכורות וקצבאות פנסיה עבור חודש אפריל. אם תרחיש זה יתממש, יוון לא תוכל לשלם מיליארד יורו לקרן המטבע הבינלאומית עבור חוב שמועדי פרעונו הם ב־1 וב־12 במאי.

 

עד עתה יוון מצאה דרכים יצירתיות כדי לעמוד בתשלום המשכורות וקצבאות הפנסיה, אך לא ברור אם היא תוכל להשתמש בהן גם כעת. בין היתר, משכה יוון בחודש שעבר 555 מיליון יורו של עמלות ששילמו הבנקים היווניים לקרן היציבות הפיננסית הלאומית – שאמורה לסייע בחילוץ הבנקים במידה שהם יתמוטטו. במקביל, הצליחה הממשלה לגייס 147 מיליון יורו לאחר שהודיעה שתושבים שחייבים קנסות יזכו בהנחה אם ישלמו אותם תוך 8 ימים. כמו כן, הממשלה נטלה הלוואות קצרות טווח מגופים כמו הקרן לפיצוי חקלאים, לשכת התעסוקה וחברת הרכבת התחתית של אתונה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x