$
נדל"ן עולמי

המרתפים בבתי היוקרה של לונדון עולים בחייהם של פועלי הבניין

בעשור האחרון החלו עשירי הבירה הבריטית לחפור מרתפי ענק מתחת לבתים העתיקים שתוספות הבנייה בהם אסורות. ריבוי תאונות העבודה באתרי הבנייה הביא את העירייה למנות צוות בדיקה מיוחד לנוהלי העבודה מתחת לאדמה

שירות כלכליסט 21:1304.03.15

קדחת בניית קומות המרתף בשכונות היוקרה של לונדון עלולה לבוא אל קצה. עיריית לונדון הודיעה אתמול כי היא תפתח בחקירה של נוהלי הבנייה של המרתפים בבתי העשירים בשכונות קנזינגטון, צ'לסי, המרסמית' ופולהאם שבבירה הבריטית עקב ריבוי תאונות העבודה בעת חפירת הקומות שמתחת לפני הקרקע. לפי היומון הבריטי "הגרדיאן", מנהל הבטיחות והגיהות של עיריית לונדון (HSE) דיווח על 17 מקרי מוות בתאונות אלה בעשור האחרון ו־27 מקרים של פציעות חמורות באותה התקופה.

 

ג'יימס היקמן, פקח בנייה ב־HSE, אמר לגרדיאן כי "בניית המרתפים בלונדון הפכה נפוצה מאוד. העבודה עליהם מאתגרת מאוד מבחינה טכנית וכרוכה בסיכון רב. לעתים קרובות תנאי העבודה אינם הולמים ומי שמגויסים אליה מצויים בתחתית השרשרת של שוק התעסוקה בבריטניה".

 

תנאים לא ראויים

 

עם ההיבטים שיבדקו הפקחים בבניית המרתפים נמנים הסיכון לקריסת קירות החפירה, הסיכון לקריסת מבנים קיימים ותפעול הציוד המכני מתחת לפני הקרקע. "הקבלנים לא ממנים מהנדסים מיומנים כדי לתכנן תמיכה הולמת לחפירה עצמה ולמבנים מעל פני הקרקע. באתרים רבים חסרים גם אמצעי בטיחות בסיסיים כמו קשירות למניעת נפילה מגובה.

 

"מלבד זאת, התנאים של הבנאים בחלק מהאתרים אינם ראויים כלל", אמר היקמן וציין כי 19 מתוך 42 מקרי מוות בתאונות עבודה בענף הבנייה בבריטניה בשנים 2013–2014 נגרמו מנפילה מגובה.

 

 צילום: ליאור מלכה

 

בדצמבר האחרון הורשע מנהל חברת בנייה בגרימת מוות ברשלנות לאחר שאנגל מילוסביצ'י, פועל בניין שחפר מרתף בשכונת פולהאם, נהרג בעת העבודה. המנהל, קונארד סיידבוטום, נידון לשלוש שנות מאסר.

 

בתים שוקעים

 

תופעת בניית המרתפים הפכה נפוצה בשכונות היוקרה הלונדוניות בשנים האחרונות, והבתים בהן אף זכו לכינוי בתי קרחון, שכן רק חלק קטן מהם נמצא מעל פני השטח. עשירים מכל העולם שקנו בתים בשכונות מעוניינים להרחיב את בתיהם, אך החוקים באזורים האלה אינם מאפשרים בניית תוספות נראות לעין. לכן הפתרון המועדף על התושבים הוא חפירת מרתפים עצומי ממדים בעומק שעולה לעתים על גובה הבתים מעל פני הקרקע.

 

המרתף הגדול ביותר שניתן לו אישור בנייה עד עתה - בשנת 2008 - הוא זה של איל הנדל"ן ג'ון האנט. האנט תכנן לבנות מגרש טניס, בריכת שחייה ומכון כושר תת־קרקעיים, שלצדם ייבנה אולם תצוגה פרטי לאוסף מכוניות הפרארי שלו. לרוע מזלו, התנגדויות שהגישו שכניו לעירייה תקעו את המיזם השאפתני בסבך של דיונים משפטיים והבנייה לא יצאה אל הפועל עד היום.

 

המיליארדר רומן אברמוביץ'. מרתף בעומק שתי קומות המיליארדר רומן אברמוביץ'. מרתף בעומק שתי קומות צילום: אי פי איי

 

לשכנים היתה סיבה טובה להתנגד ליוזמה של האנט, שכן בלונדון כבר נרשמו מקרים של שקיעת קרקע בבתים הסמוכים לכאלה שנחפרו בהם מרתפי ענק. כך למשל, ב־2012 נחפר מרתף בביתו של כריסטוף סטנג'ר, בכיר בבנק ההשקעות גולדמן זאקס, בשכונת קנזיגטון. בעת עבודות החפירה החל הבית לשקוע והבתים הסמוכים אליו החלו לנטות על צדם.

 

איל הון אחר שדווקא כן הצליח לבנות מרתפי ענק בביתו הוא בעלי קבוצת הכדורגל צ'לסי רומן אברמוביץ', שחפר בביתו בשכונת צ'לסי מרתף בעומק שתי קומות מתחת לפני הקרקע.

 

התאוצה שצברה תופעת חפירת המרתפים, התנגדויות התושבים הוותיקים יותר בשכונות והנזקים שגרמו עבודות החפירה הביאו את מועצות השכונות קנזינגטון וצ'לסי להגביל מהשנה שעברה את עומק המרתפים שאפשר לחפור בתחומן לקומה אחת בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x