$
כלכלה ומדיניות

אובמה יטיל מס של 19% על רווחי חברות מחוץ לארה"ב

נשיא ארה"ב יחשוף את טיוטת התקציב ובה התוכנית לגבות את המס, גם אם הרווחים יישארו במדינות זרות. מס חד־פעמי של 14% יוטל על ההון שמחזיקים תאגידים בינלאומיים במקלטים בעולם

בלומברג 22:5601.02.15

הנשיא ברק אובמה מתכוון להטיל מס של 19% לפחות על רווחי חברות אמריקאיות מחוץ לארה"ב. מקורות בבית הלבן מסרו לבלומברג כי החברות יהיו חייבות לשלם את המס בין שהן יעבירו את הרווחים לארה"ב ובין שלא. כיום חייבות החברות לשלם מס חברות בגובה 35% על רווחים שהן עשו מחוץ לארה"ב רק אם הן מנתבות אותם לתחומיה. המס שמציע אובמה נמוך ממס זה ובבית הלבן מקווים כי הוא יעודד חברות להעביר רווחים שהן רושמות במדינות זרות לתחומי ארה"ב, לשלם את המס המופחת וגם לחסוך את המס שהן משלמות במדינות זרות.

 

במקביל מתכוון אובמה להטיל מס של 14% על הון ששומרות חברות אמריקאיות במקלטי מס. היקף ההון הזה מוערך כיום ב־2 טריליון דולר. לפי הצעת אובמה, ההכנסה מהמס הזה תנותב לבניית כבישים, גשרים ותשתיות נוספות. הנשיא האמריקאי צפוי להציג את ההצעות היום במסגרת טיוטת תקציב בהיקף 3.99 טריליון דולר לשנה הבאה, שנועד לסייע לאזרחים ממעמד הביניים ומהמעמד הנמוך.

 

 

מנגנון נוח

 

ההצעה של אובמה שופכת אור על הניסיונות של וושינגטון לבצע שינויים במערכת המס האמריקאית במטרה להיאבק בתופעת ההתחמקות ממס של תאגידי ענק דוגמת גוגל ואפל.

 

התוכנית של אובמה אמורה להניב לממשל הכנסה של 565 מיליארד דולר למשך עשר השנים הקרובות. המס על רווחים שהופקדו במקלטי מס יכניס לממשל סכום של 238 מיליארד דולר.

 

במובן מסוים אובמה מציע לתאגידים הללו מערכת מיסוי נוחה, שבה מס החברות שעליהן לשלם על רווחים שהן גורפות מחוץ לארה"ב ויועברו לתחומי ארה"ב יהיה נמוך יחסית למס החברות הכללי. אלא שההצעה של אובמה עתידה לכלול גם אמצעים שיגבילו את החופש של החברות לנתב רווחים אל מחוץ לארה"ב באמצעות תמרונים חשבונאיים. חברות שינקטו מהלכים כאלו יהיו חייבות בשיעור מס גבוה יותר מהמס המינימלי של 19%.

 

שר האוצר האמריקאי ג'ק לו שר האוצר האמריקאי ג'ק לו צילום: אם סי טי

 

כאמור, כיום עומד מס החברות בארה"ב על 35% והוא חל גם על הרווח של חברות אמריקאיות מחוץ לארה"ב. מסיבה זו חברות רבות מעדיפות לרשום את הרווחים בחברות־בנות שרשומות במדינות אחרות. החברות מקבלות זיכוי על המס שהן משלמות לממשלות זרות, ואינן חייבות בתשלום מס החברות האמריקאי עד שהרווחים מפעילותן מחוץ לארה"ב מועברים לתחומיה. מערכת המס הזו מאפשרת לחברות רבות לשלם מס נמוך מאוד, אם בכלל, על רווחים מפעילותן במדינות שמחוץ לארה"ב. כך למשל, חברה כמו מיקרוסופט שהרווחים שהיא מחזיקה מחוץ לגבולות ארה"ב מגיעים ל־92.9 מיליארד דולר, לא תשלם את השיעור המלא של מס החברות אם היא תעביר את הכסף לארה"ב, מפני שהיא שילמה עליו מס במדינה בה היא בחרה להפקיד אותו.

 

תמריץ במס החברות

 

שינוי נוסף שאובמה מציע במנגנון מיסוי החברות בארה"ב הוא הפחתת מס החברות הכללי ל־28%, וחברות שיש להן מפעלי ייצור בארה"ב ייהנו ממס חברות של 25%.

 

התוכנית של אובמה צפויה להיתקל בהתנגדות קשה בקונגרס, הנשלט בידי יריביו הפוליטיים מהמפלגה הרפובליקנית. בין היתר, הרפובליקנים סבורים שמס החברות צריך לעמוד על 25% עבור כל החברות. עניין נוסף שעליו צפויים הרפובליקנים למתוח ביקורת הוא הגירעון שייצור התקציב החדש — 2.5% ביחס לתוצר או 474 מיליארד דולר. הגירעון הזה גבוה מעט יותר מהגירעון הצפוי בשנה התקציבית הנוכחית שמסתיימת באוקטובר. בכל אופן, מדובר בגירעון נמוך מהגירעון בשנת 2008, שבה אובמה התמנה לנשיא — 1.4 טריליון דולר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x