$
המזרח התיכון

מצרים בונה על כספי זרים לשדרוג השירותים לציבור

נשיא מצרים יכנס ועידה בינלאומית בשארם א־שיח' כדי למשוך השקעות. התוכנית: לגייס 12 מיליארד דולר לטובת שיפור שירותי הרפואה, החינוך והאנרגיה. באותה הזדמנות הוא ינסה לשקם את המעמד התיירותי של סיני

מיכאל פרל 08:5924.11.14

אחרי כמעט ארבע שנים של ירידות תלולות בהכנסות מתיירות, על רקע חוסר יציבות פוליטית, מצרים תקיים ועידה בינלאומית למשקיעים זרים במרץ 2015, בעיר שארם א־שיח'. זאת בניסיון למשוך השקעות לטובת פרויקטי פיתוח במדינה.

 

ההחלטה לקיים את הוועידה הנה חלק מתוכנית רחבה יותר של ממשלת נשיא מצרים, עבד אל־פתח א־סיסי, לאישוש כלכלתה של המדינה.

"נכון לעכשיו יש לנו 20 פרויקטים במגזר הפרטי, הציבורי וכחלק משותפות ציבורית־פרטית", כך אמרה שלשום השרה לפיתוח אזורי של מצרים, נגלאה אל־אחווני, בראיון לעיתון "אל־אהרם". "רוב הפרויקטים מתמקדים בתחומי האנרגיה, התחבורה, המים והחקלאות".

 

מצרים מקווה לגייס כ־12 מיליארד דולר בהשקעות זרות ולהפנותן בעיקר לטובת שדרוג השירותים לציבור. ראש ממשלת מצרים, אבראהים מחלאב, אמר שלשום בקהיר שהוועידה תהיה "אבן הפינה של התאוששות הכלכלה המצרית ומטרתה לספק למדינה את המשאבים הנדרשים לשיפור שירותי הרפואה, החינוך והאנרגיה לכל תושבי המדינה".

 

עוד אינדיקציה לחשיבות שמקנה הממשל המצרי לוועידה המתקרבת הנה החלטתו של א־סיסי להקדים את הבחירות לפרלמנט, כך שיתקיימו לפני הוועידה, "כדי לא לסכן את הצלחתה", לדבריו.

 

מיקום הוועידה גם הוא איננו מקרי. מצרים מנסה לשקם את המעמד של סיני כאתר תיירות בינלאומי. זאת, כמובן, לצד מלחמתה בכנופיות הטרור האסלאמיות המשתוללות בחלק הצפוני של חצי האי.

 

עוד לפני קיום הוועידה נראה שכלכלתה של מצרים כבר נמצאת על מסלול של התאוששות. ביום שלישי שעבר הבורסה המצרית נצבעה לראשונה בירוק לאחר תקופה ארוכה של ירידות.

 

הוועידה הנה החוליה האחרונה בשרשרת של רפורמות שיזמה מצרים במטרה למשוך משקיעים זרים למה שהיא מגדירה "מצרים החדשה". בפברואר השנה, עוד בטרם נבחר א־סיסי, יזם הנשיא בפועל, עדלי מנסור, חקיקה שנועדה לאפשר למשקיעים להתקשר עם המדינה, במינימום סיבוכים בירוקרטיים ובערבות של המדינה לדאוג לזכויותיהם. החקיקה עוררה זעם רב בקרב אנשי עסקים מקומיים, שטענו כי היא מפלה לטובה את הזרים.

 

הנשיא א-סיסי. פועל להקמת "תעלת סואץ 2" הנשיא א-סיסי. פועל להקמת "תעלת סואץ 2" צילום: איי אף פי

 

צעד משמעותי נוסף שנקט א־סיסי הנו הקמת "תעלת סואץ 2". באוגוסט השנה הוא הכריז על תוכניתו לחפירת תעלה שתעבור במקביל לתוואי המקורי, שנחפר לפני 145 שנה. ממשלת מצרים כבר השקיעה כ־4 מיליארד דולר בפרויקט, שצפוי להסתיים בתוך שנה.

 

מצרים מקווה להפוך את תעלת סואץ למרכז לוגיסטי מהגדולים בעולם, שדרכו תעבור מרבית תעבורת הסחורות בין אירופה, אסיה ואפריקה. בכך היא מבקשת לקרוא תיגר על ההגמוניה של מסוף הסחורות בנמל סלאלה בעומאן, שמרכז כיום את רוב התעבורה באוקיינוס ההודי ומשרת כ־2.5 מיליארד צרכנים בשנה.

 

כמעט ארבע שנים אחרי ההדחה הדרמטית של הנשיא חוסני מובארק, א־סיסי מנסה להוריד את גובה הלהבות של התסכול הציבורי, הנובע ממצבה המעורער של הכלכלה. תסכול שכבר הביא לשתי מהפכות במדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x