$
כלכלה ומדיניות

"גולדמן זאקס סחר במחירי המזון ועודד רעב עולמי"

הארגון לפיתוח עולמי טוען כי גולדמן זאקס ובנקים גדולים אחרים הגבירו בתוך כמה שנים ב־500% את המסחר בחיטה, אורז ותירס והביאו לראלי במחירי המזון ולרעב ומהומות בכלכלות המתפתחות. בגולדמן מכחישים נחרצות: "הטענות מטעות והנתונים מנופחים"

ארז רומס 10:1121.07.10

"קחו הימורים גבוהים ואת ההתנהלות הכלכלית המסוכנת ביותר שהומצאה ושדכו אותם עם הצורך הבסיסי ביותר של בני האנוש, ולפניכם נושאו של דו"ח זה" - במילים אלה נפתח דו"ח ייחודי שפרסם הארגון הלונדוני ללא מטרות רווח בשם "התנועה לפיתוח עולמי" (WDM). לטענת מחברי הדו"ח, עלה בידיהם לספק הוכחות שלפיהן המסחר בנגזרים של סחורות מסוג מזון שקיימו בעשור האחרון הבנקים הגדולים - ובראשם גולדמן זאקס - גרם לעלייה עולמית במחירי המזון, ואיתה להגברת הרעב והמהומות במדינות מתפתחות.

 

 

בדו"ח מסביר הארגון כי בשני העשורים האחרונים החלו המוסדות החזקים ביותר בעולם לבצע מסחר מוגבר בחוזים עתידיים של מחירי סחורות כגון אורז, חיטה ותירס. במסגרת מסחר זה הימרו הסוחרים והבנקים על כך שמחירי הסחורות הללו יעלו, סחורות המהוות כידוע חומרי גלם בסיסיים להאכלת מיליארדי בני אדם ברחבי העולם. לפי נתונים שאסף הארגון, בין השנים 2002 ואמצע 2008 זינק מספר עסקאות המסחר בנגזרים ב־500%. בנקים כגולדמן זאקס ייסדו מדדים לבחינת ביצועי עסקאות מסוג אלה, משל היה מדובר במניות. לדברי הדו"ח, "מדדים מסוג זה הפכו לכלי ההשקעות המרכזי שבאמצעותו התערבו המוסדות הפיננסיים בשוק המזון".

 

מחבר הדו"ח, טים ג'ונס, סיפר ל"דיילי טלגרף" כי בשנות ה־30 של המאה הקודמת הציב הרגולטור בארה"ב שורה של תקנות שנועדו להגביל את יכולתם של מוסדות וול סטריט להמר על סחורות מזון, "אך מאז עלה בידי הבנקים לשחוק הגבלות אלה, בעיקר באמצעות לובי אינטנסיבי מצד גולדמן זאקס". הארגון אף פתח בקמפיין שנועד להביא להגשת תלונה נגד גולדמן אצל הרגולטור הבריטי (FSA) בחשד לעיוות מחירי שוק הסחורות.

 

בגולדמן זאקס הכחישו נחרצות את הטענות שהובעו בדו"ח, וכינו אותן "מטעות ומוליכות שולל". דובר מטעם הבנק מסר ל"דיילי טלגרף" הבריטי כי הנתונים המובאים בדו"ח "מנופחים עד גיחוך" וציטט מחקרים של גופים בינלאומיים שהצביעו על כך ששורה של משתנים אחרים גרמו לעלייה במחירי המזון בעולם.

 

באופן מקרי, הדו"ח פורסם ימים ספורים בלבד לאחר שנודע שקרן הגידור הבריטית ארמאג'רו רכשה את כל החוזים העתידיים על פולי קקאו באירופה (240 אלף טונות של פולי קקאו תמורת 650 מיליון ליש"ט) ותרמה בכך להקפצה של מחירי הפולים ברחבי היבשת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x